fbpx
Nieuws

De poetsrobot voor zonnepanelen

Het zijn gouden tijden voor eigenaren van zonnepanelen. Hoe meer zon, hoe meer stroom. Maar aan het droge weer kleeft ook een nadeel: zonder regenbuien blijft er veel stof liggen op de panelen. En dat zorgt voor een 10 procent lagere opbrengst, zegt energiedeskundige Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht tegenover de NOS.

“10 procent minder betekent vijf eurocent per paneel. In Nederland liggen zo’n tien miljoen zonnepanelen. Op een zonnige dag als deze lopen we dus een half miljoen euro mis”, zegt Van Sark. Zonnepanelen zo nu en dan schoonmaken is volgens hem dus zeker de moeite waard. Vooral voor eigenaren van heel veel zonnepanelen, zoals agrariërs of grote bedrijven.

Honderden euro’s per maand

Bij een grote boerenschuur met meer dan honderd zonnepanelen, levert schoonmaken volgens de deskundige al gauw 600 of 700 euro per maand extra op. Zij kunnen gebruiken maken van speciale ‘poetsrobots’. Die worden op afstand bediend, bijvoorbeeld vanuit een hoogwerker.

Voor particulieren met gemiddeld tien tot vijftien zonnepanelen op hun dak, loont een poetsbeurt alleen als ze dit zelf doen. In een zonnige maand komt er dan zo’n 15 euro extra aan stroom binnen. Maar Van Sark raadt dit af: “Je moet je afvragen of die paar euro extra per maand opwegen tegen het gevaar dat je loopt als je zelf je dak op gaat.”

2 reacties op “De poetsrobot voor zonnepanelen

  1. R.H. Henstra schreef:

    Probeer ook eens vlak tegen zuid gevels. Zet de tuinslang er op.

  2. Michael schreef:

    Gebruik de dustiq van kipp&zonen. Dan weet je pas echt of het de moeite waard is om te gaan poetsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.