fbpx
Nieuws

Lage tonen van transformatoren, industriële machines en grotere installatiesruimtes zijn doorgaans moeilijk te bestrijden en leiden regelmatig tot hinder bij omwonenden.

Merford-dochter Sonobex heeft met NoiseTrap Blox een compacte, lichtgewicht oplossing voor de reductie van laagfrequent geluid ontwikkeld. Hier wordt een hoge demping (20 dB bij 100 Hz)  gecombineerd met natuurlijke ventilatie, waardoor het inzetbaar is als gevelelement, scherm of demper. De elementen zijn zeer geschikt voor situaties waar grote luchthoeveelheden via een doorlaat wenselijk zijn en waar de inbouwruimte beperkt is. Zoals bij omkastingen, industriële gevels en koel- of verwarmingsinstallaties

Sonobex ontwikkelde een nieuwe, gepatenteerde technologie voor het reduceren van (laagfrequent) geluid en heeft dit in samenwerking met Merford uitgewerkt tot een eindproduct: NoiseTrap Blox. De technologie, gebaseerd op akoestische metamaterialen, maakt een hoge demping in de lage frequenties in combinatie met een compact en lichtgewicht ontwerp mogelijk. Door meerdere NoiseTrap Blox-elementen van 23 bij 23 centimeter te koppelen in een frame, kan een rooster, scherm of demper samengesteld worden.


Demping door vorm in plaats van materiaal

Traditioneel worden zware wanden, grote dempers en dikke roosters gebruikt om laagfrequent geluid te lijf te gaan. Het materiaal is daarbij bepalend voor de demping waarbij het geluid wordt omgezet in thermische energie. NoiseTrap Blox is gebaseerd op een technologie waarbij de vorm de demping bepaalt. Het interieur bestaat uit een zorgvuldig ontworpen metamateriaalstructuur waarin meerdere gekoppelde resonantiekamers zijn opgenomen. De volumes van deze resonatoren zijn afgestemd op de beoogde demping bij lage frequenties. De akoestische prestatie van NoiseTrap Blox voor deze frequenties is vergelijkbaar met die van een absorptie- of resonantiedemper van ongeveer 2 tot 3 meter lang. NoiseTrap Blox heeft een inbouwdiepte van slechts 30 centimeter en een gewicht van circa 2 kg per element.

De behuizing en het binnenwerk zijn gemaakt van polypropyleen, een niet-reflecterende, niet-toxische kunststof. Het materiaal is 100% recyclebaar en kleur- en UV-bestendig. Doordat de NoiseTrap Blox-elementen klein en licht zijn, kunnen ze eenvoudig naar dakopstellingen worden gebracht. Sonobex is een dochterbedrijf van Merford. Dit bedrijf is in de installatiewereld weer bekend van haar warmtepompomkastingen.

Bijlage

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.