fbpx
Nieuws
drinkwatertekort

Om te voorkomen dat we in 2030 te maken krijgen met een drinkwatertekort, moeten er maatregelen worden genomen en snel ook. Want nu al hebben sommige drinkwaterbedrijven te weinig reserves. Dat schrijft het RIVM in een nieuw rapport.

Het RIVM heeft de knelpunten én mogelijke oplossingen voor de drinkwatervoorziening tot 2030 onderzocht. Nu zijn er al tekorten in sommige regio’s en op piekmomenten. In Gelderland en Overijssel, in het westelijk deel van Zuid-Holland en in de provincie Groningen was er in 2020 al onvoldoende drinkwater om vraagpieken op te vangen.  

Als er niets gebeurt, is er over zeven jaar naar verwachting bij alle tien drinkwaterbedrijven sprake van een tekort.

Volgens het RIVM kan dit voorkomen worden. Naast bewust en zuinig watergebruik en het langer vasthouden van zoet water in ons land, moeten nieuwe winlocaties worden gezocht, vergunningen worden uitgebreid en in de duinen en in bekkens moet de buffercapaciteit worden vergroot. Daarnaast kan gedacht worden aan inkoop van drinkwater vanuit het buitenland.

In vakblad Installatie 1 van dit jaar verscheen al een artikel over een drinkwatertekort en waterbesparende technieken. Dit premium-artikel lees je hier.

1,4 miljard kubieke meter

De vraag naar drinkwater zal in 2030 veel groter zijn dan nu, schrijft het RIVM. Naar verwachting is er in 2030 1,4 miljard kubieke meter nodig; 100 miljoen kubieke meter meer dan in het ijkjaar 2020. Enerzijds komt dat doordat tegen die tijd de bevolking en de economie zijn gegroeid. Anderzijds speelt klimaatverandering een belangrijke rol: in warmere zomers is meer drinkwater nodig, terwijl er door droogte minder beschikbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.