fbpx
Nieuws

Een op de drie vacatures niet in te vullen

Ruim een op de drie vacatures in de in de installatiesector zijn niet in te vullen. Dat concludeert de ABN AMRO-bank in de nieuwste uitgave van de arbeidsmarktindicator.

De situatie wordt snel erger, zegt de bank. Eind december was nog een kwart (24%) van de vacatures in de installatiesector niet in te vullen. Nu, drie maanden later, is dat al 36% geworden. “De tekorten op de arbeidsmarkt: eind vorig jaar waren deze al hoog en in het eerste kwartaal van 2022 is de situatie nog nijpender geworden.”, aldus de ABN AMRO.

Binnen de installatiesector zijn er flinke verschillen. Zo blijkt het bijna onmogelijk om een werkvoorbereider of calculator in de installatietechniek te vinden. 60% van de vacatures blijft onvervuld. Vacatures in de elektrotechniek (uitgezonderd zonnepanelen-monteurs) kunnen iets makkelijker vervuld worden.

Dat vacatures niet in te vullen zijn is in eerste instantie natuurlijk vooral lastig voor installatiebedrijven, want die zien zich erdoor geremd in hun ambities. Maar de ABN AMRO maakt zich ook zorgen over de bredere maatschappelijke impact. Want zonder mensen die het kunnen maken, komt de energietransitie in de knel. “Het tekort aan gekwalificeerd personeel vormt dus een sterke beperkende factor in een verdere versnelling van de energietransitie.”

3 reacties op “Een op de drie vacatures niet in te vullen

 1. Ed schreef:

  Wat ik mis is de inzet van gepensioneerde vaklieden. Er zijn er genoeg die nog willen werken van partime tot volledig en op allelei vakgebied

 2. Nelis schreef:

  Wat mij verbaast is het salaris wat geboden word aan vakmensen , de uitvoering bepaalt te tevredenheid van klanten lijkt mij.

 3. John schreef:

  Ben nu 51 ,toen ik 16 was ging ik 4 dagen werken en 1 dag naar school ,gawalo,tegen een toen al schandalig salaris, ik hoorde ze nog zeggen dat je goud waard was maar helaas, maar zeker nog met veel plezier gedaan en kennis is goud waard dat dan weer wel,maar ja ik begrijp het wel ,er zijn ook geen ambachtsscholen meer, en je kan goed verdienen zonder vieze handen te maken met een mooie auto van de zaak ,dus het is ook wel lastig voor werkgevers in die sector om te concurreren.
  Maar het is zo belangrijk voor de veiligheid en comfort dat er vaklieden zijn die je woning kunnen onderhouden,veel mensen gebruiken de technologie,maar weinig mensen kunnen het dalijk draaiende houden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.