fbpx
Nieuws

Vaart achter hergebruik circulatiepompen

Vijf grote fabrikanten van circulatiepompen en de vijf grootste groothandelaren van Nederland gaan samen vaart zetten achter de inzameling van, en hergebruik van (onderdelen van) circulatiepompen. Jaarlijks worden er in Nederland 830.000 pompen geplaatst.

Afgelopen week is het startschot gegeven aan het circulair keteninitiatief Circopomp. Met dit initiatief nemen de marktleiders hun circulaire verantwoording door oude circulatiepompen op een praktische wijze in te zamelen en ze collectief een tweede leven te geven zodat geen waardevolle materialen worden verspild. Daarnaast voorziet het initiatief in verankering van sociale werkgelegenheid en mensontwikkeling. 

Ketenbrede ontzorging

Jaarlijks komen er 830.000 nieuwe circulatiepompen op de Nederlandse markt die voorzien in koud- en warmwatercirculatie binnen gebouwen en woningen, maar hierdoor belandt er jaarlijks ook 1.900.000 kilo aan oude pompen op de afvalberg. Circopomp voorziet in het inzamelen en sorteren van de oude pompen die vervolgens direct door de fabrikanten worden ingezet als onderdelen of grondstoffen voor de productie van nieuwe pompen (remanufacture), of worden de pompen volledig gereviseerd en opnieuw aangeboden (refurbishment). De markt voor zogeheten groene onderdelen groeit elk jaar harder.

Luister hier naar de Installatie Podcast over de revisiemarkt.

Marktdekkend

Het keteninitiatief wordt ondersteund door de vijf vooraanstaande fabrikanten (Biral, DAB, Grundfos, KSB en Wilo) en de vijf landelijke groothandels (Plieger, Rensa, Solar, Technische Unie en Wasco). Deze 10 partijen zijn samen goed voor meer dan 95% van alle in Nederland geleverde circulatiepompen. Maar ook de landelijke markleiders op het gebeid van technische dienstverlening zoals EQUANS en Unica hebben zich al aangesloten, waardeer de keten steeds completer wordt.

“Alle tien initiatiefnemers hebben een groen DNA maar ontbrak het aan een ketenbrede aanpak en regie voor pompen” aldus Marco Pastoor van Circospin, de ketenregisseur en initiatiefnemer van het Circopomp initiatief. “Alleen collectief kom je tot een daadwerkelijke impact en kan je een praktische oplossing bieden aan installatiebedrijven zodat ze daadwerkelijk circulair worden ontzorgt”

Mede initiatiefnemer Franjo Stakovic: “Cruciaal voor de continuïteit is ook de transparantie in behaalde resultaten en voorzien we de aangesloten partners aan een online rapportage van alle handelingen in de vorm van o.a. aantal ingezamelde pompen, CO2 reductie adv een productpaspoort, uren maatschappelijke werkvoorziening, besparing van virgin materiaal gebruik etc.”

Inzamelpunten

Door de collectieve samenwerking zijn al meer dan 150 inzamelpunten landelijk ingericht waar oude pompen kunnen worden ingeleverd en waar ook de mogelijkheid bestaat om in overleg met de groothandel oude pompen te retourneren bij levering van nieuwe producten. Heeft een installatiebedrijf een groot volume aan oude circulatiepompen vanuit b.v. reparatie- of renovatie opdrachten, dan is er ook de mogelijkheid voor een eigen Circopomp inzamelpallet in de werkplaats, magazijn of op werklocatie.

De pompen zullen in Rotterdam verzameld en gesorteerd worden bij Rotterdam Inclusief. Bij dit sociaal arbeid- en mensontwikkelbedrijf de medewerkers ook worden opgeleid voor het refurbishen van de pompen. Met het gebrek aan technisch personeel binnen de keten zal tevens, daar waar mogelijk, bemiddeld worden in toetreding van geschoold personeel tot de reguliere arbeidsmarkt.

3 reacties op “Vaart achter hergebruik circulatiepompen

 1. de echte installateur schreef:

  niet alleen de pompen kunnen veel langer mee maar de hele ketel, de meesten hebben immers al een hoog rendement.
  vervangen “omdat de ketel al 12 jr oud is” is dus meestal onzin.
  Vaak ook hebben nieuwe ketels meer problemen dan de oudere. geldt voor zowel terugroepacties als het aantal storingen.
  Elk jaar dat “onderhoud” is vaak schadelijker voor de ketel dan het gebruik op zich.
  men vergeet onderdelen zoals schroefjes terug te plaatsen. men behandelt de onderdelen nogal rum of men heeft geen pakkingen bij zich terwijl dit wel zou moeten vervangen worden wanneer men het los maakt.

 2. Henk Faber schreef:

  reactie ligt in feite in lijn met zoals ‘vroeger’ (< '70/'80) in de automobielwereld service/ onderhoud werd gepleegd met als resultante dat er met regelmaat meer kapot werd gesleuteld dan dat er werd voorkomen of levensduur werd verlengd.
  Denk aan het smeren van fuseekogels (1500 km) of aan het doorsmeren van voertuigen in Mil. Dienst waarbij net zolang vet werd toegediend dat het er bij de afdichting uitkwam. Effect: voldoende (nieuw) vet, maar pakking/afdichting kapot verkorting levensduur!
  Aan de monitor, c.q. het diagnosesysteem; daarmee is zowel de onderhoudsfrequentie als de levensduur verlengd en in het verlengde daarvan kosten gereduceerd!
  Is voor de installatiewereld de inhaalslag gestart!?

 3. Nipius schreef:

  Wil men deze oude stroom vretende pompen. dan weer inzetten ? De nieuwe generatie CV pompen zijn intelligent en hebben nog maar een vermogen van 10 tot 25watt afhankelijk van de warmte vraag. Ik heb juist mijn oude pomp laten vervangen welke zo’n 100W per uur verbruikte. Dus uit milieu oogpunt zijn de oude pompen niet geschikt meer om in te zetten toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.