fbpx
Nieuws

Het gaat goed met de demontage- en revisiemarkt in Nederland. Jaarlijks groeit het aantal gereviseerde ketel-, warmtepomp- en ventilatieonderdelen met tientallen procenten. “Toch is er nog een wereld te winnen”, zegt Marcel de Graaf, eigenaar van HR Premium Parts, in een nieuwe aflevering van de podcastserie van Installatie.nl.

Jaarlijks gaan er ongeveer 70.000 gereviseerde onderdelen over de toonbank bij de verschillende verkoopkanalen (HR Premium Parts, Jurrenco en KP Ecoparts en groothandel Rensa). “Dat klinkt als een flink aantal”, zegt De Graaf, “maar als je kijkt naar hoeveel ketels er hangen in Nederland en hoeveel onderdelen er kapot gaan, dan is het eigenlijk maar een fractie van wat gereviseerd zou kunnen worden.”

Uitbreiding capaciteit

Brink Renovent Medium ventilator: links oud, rechts gereviseerd. Foto: Ronald Hissink.

De groei wordt nog niet eens zozeer beperkt door de vraag, zo lijkt het, maar ook door de capaciteit bij demontagebedrijven en revisiebedrijven. Zo demonteert Refurn, onderdeel van het Nederlandse e-waste centrum in Apeldoorn per jaar duizenden ketels en dat aantal groeit jaarlijks met wel 50 procent. Om die groei te accommoderen wordt er binnenkort een pand bij gehuurd.

Ook revisiebedrijf Inexeon uit Wijchen groeit hard. Ook hier wordt binnenkort een nieuw pand in gebruik genomen om door te kunnen groeien. Ambitie van Inexeon is: een verdubbeling over 5 jaar. En Van Laanen Technical Services, gespecialiseerd in ventilatorenrevisie, is tijdens de kerstvakantie verhuisd naar een groter pand in Beuningen.

Installatiebedrijven zijn positief

Maar wíllen installatiebedrijven eigenlijk wel met gereviseerde onderdelen werken? Die vraag legde Installatie.nl vorige week in een poll voor aan installateurs. Daaruit blijkt dat iets meer dan de helft van het aantal installateurs tenminste af en toe.

En van de installateurs die gebruik maakt van gereviseerde onderdelen zeggen zelfs een op de drie dat zelfs ‘zo vaak mogelijk’ te doen. “Ik vind het in die poll vooral interessant dat behoorlijk wat mensen aangeven dat ze gereviseerde onderdelen kopen als ze nieuw niet meer te krijgen zijn. Kennelijk gaan ketels langer mee dan dat er onderdelen nieuw beschikbaar zijn”, zegt Marcel de Graaf.

Een uitgebreid artikel over HR Premium Parts vindt u ook in het komende nummer van vakblad Installatie, die sinds kort ook los verkrijgbaar zijn in de nieuwe webshop op Installatie.nl

Revisie vs. recycling

Ketelfabrikanten spelen ook een belangrijke rol in het proces van hergebruik, maar ze hanteren niet allemaal dezelfde aanpak. Remeha zet wél in op revisie, via het eigen programma Renewed. Nefit Bosch daarentegen gelooft meer in recycling, die het bedrijf aanvankelijk liet uitvoeren door Riwald in Almelo, en sinds kort door WEELABEX-gecertificeerd recyclingbedrijf Ketel Metaal Recycling Nederland in Enschede

“We overwegen op dit moment niet om in te zetten op revisie”, aldus de ketelfabrikant in een reactie. “Het beoordelen en controleren van retouronderdelen kost al relatief veel tijd. Daarna moeten onderdelen natuurlijk nog in  ‘zgan’-staat worden gebracht, wil je ze opnieuw kunnen inzetten. Zeker in Nederland zijn dat dure uren en kan dit bedrijfseconomisch niet uit. Dat geldt voor onderdelen en zeker voor complete toestellen.

Nefit Turbo ventilator: links oud, rechts gereviseerd. Foto: Ronald Hissink.

Het bedrijf laat verder weten: “Bovendien gaan de technische ontwikkelingen door. Alleen al qua efficiency is een HR-toestel van nu niet vergelijkbaar met een toestel van 15 jaar geleden. Het strookt dan ook niet met de visie van Nefit Bosch dat je toestellen die in feite zijn verouderd opnieuw in de markt brengt, terwijl ze meer gas verbruiken dan een vergelijkbaar toestel van de nieuwe generatie. In die zin is recycling de betere optie, zowel economisch, als qua ecologische voetafdruk.”

Avontuurlijke ondernemers

In de podcastserie van Installatie.nl gaan we op zoek naar ondernemers die hun nek uit durven te steken. Buiten de gebaande paden treden. Omdat ze nieuwsgierig zijn, ambitieus zijn of gewoon lef hebben. Wat drijft deze ondernemers? Hoe komen ze tot de keuzes die ze maken?

Om alle afleveringen te luisteren kan je je abonneren op het podcastkanaal van Installatie.nl dat is te vinden in grote podcastapps zoals Tune-in, Spotify en Apple Podcasts. Ook op de website van Installatie.nl zijn de afleveringen te luisteren, evenals op Soundcloud.

Heeft u ook een interessant ondernemersverhaal voor de podcastserie? Stuur dan een berichtje naar installatie@eisma.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.