fbpx
Nieuws

Het ISSO-kleintje Inregelen is vernieuwd. Belangrijkste wijziging is dat nu ook dynamisch inregelen erin is opgenomen.

Het Kleintje is een compacte handleiding voor het inregelen van de ontwerpvolumestromen van individuele verwarmingsinstallaties in woningen.  Deze kennis is geschikt voor installatieontwerpers en onderhoudsmonteurs. De kennis wordt ook gebruikt in het installatietechnische onderwijs.

Kleintje Inregelen geeft uitleg over ontwerpvolumestromen, waar in een cv-installatie inregelafsluiters horen te zitten en wat voor typen inregelafsluiters gewenst zijn en hoe de inregelafsluiters in de juiste standen zijn te zetten.

Statisch en dynamisch

Deze recent herziene editie maakt dat inzichtelijk voor twee inregelmethoden: de dynamische en statische. De vorige versie van Kleintje Inregelen kende alleen statisch inregelen. “De vorige versie stamde uit 2004”, zegt Harry van Weele van ISSO. “Toen waren de componenten voor dynamisch inregelen nog niet op de markt.”

Inregelen van de volumestromen op de ontwerpwaarden is noodzakelijk om het gewenste comfort te realiseren en het energiegebruik van de installatie aan te laten sluiten bij het ontwerp. Klachten bij bestaande installaties zijn vaak een gevolg van het niet ingeregeld zijn van de installatie. In deze vernieuwde uitgave zit ook een snelcheck, waarmee monteurs kunnen nagaan of ze een bestaande installatie het beste kunnen inregelen of niet.

Focus op bestaande bouw

De kennis in deze geactualiseerde versie is gebaseerd op ISSO-publicatie 56 Inregelen van ontwerpvolumestromen in individuele verwarmingsinstallaties in woningen. Van Weele: “Verschil met de vorige uitgave is ook dat deze editie zich veel meer richt op bestaande woningen en niet bijna uitsluitend op nieuwbouw. We zien die beweging naar inregelen in de bestaande bouw ook in recente de regelgeving terug.”   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.