Ga naar hoofdinhoud

,

Eeuw oud, maar wel aan warmtepomp

Een woonboerderij van honderd jaar oud in Ouderkerk aan den IJssel heeft geen aardgas meer nodig voor verwarming en tapwater.

Dat energiezuinige oplossingen in oude gebouwen mogelijk zijn, blijkt wel uit de duurzame renovatie van deze woonboerderij aan de IJsseldijk in Ouderkerk aan den IJssel, die in januari dit jaar is opgeleverd. De woning is zwaar geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming. Het wordt volledig opgewarmd en van tapwater voorzien met de Zento warmtepomp van Radson. Dit is een relatief nieuwe Japanse warmtepomp, die via Radsons zusterbedrijf Emmeti in Europa wordt geïmporteerd.

Lees hier een uitgebreid artikel in ons vakdossier Verwarmen en Koelen.

6 reacties op “Eeuw oud, maar wel aan warmtepomp

  • Pietertje

    Klinkt leuk 100 jaar oud en toch op WP, maar in wezen is het gewoon een nieuwbouw woning. Het stalgedeelte is alleen de buitenmuur blijven staan en een woning ingebouwd.
    Je moet dan ook aan je EPC voor nieuwbouw voldoen. Logisch dat een WP werkt. Ik vind 13 kW dan nog zwaar bemeten.
    Ik heb hetzelfde gedaan met mijn woonboerderij uit 1914. Met 1500 m3 inhoud kom ik op 9 kW. Ik stook alleen op een HR ketel die op een maximale watertemperatuur van 50 afgesteld staat en op 11 kW is geblokkeerd (maar wel onbeperkt warmwater).

  • Installateurtje

    Mooi om te zien wat er niet verteld wordt dat je een gigantische oppervlakte nodig hebt om dit alles te plaatsen aangezien we allemaal kleine huizen hebben en vaak geen toegankelijke zolder dus vul maar in en houd er rekening mee een houten vloer is hier niet op berekend de grootse kolder die ik op deze foto zie is dat overal vloer verwarming is aangelecht dus alles nieuwe vloeren cm dikke isolatie en een afwerkvloer van minstens 6 cm anders werkt het niet overigens alleen maar zonne panelen op het dat voor de rekening te drukken ik ken klanten die de warmtepomp al bij het out ijzer hebben gezet een na afrekening van electra waar je misselijk van wordt 5000euro een goede warmtepomp werkt op 3x 220volt en 35amp je boiler wordt bij verwarmd met een 3kw element vaak zitten er 2 in dus maak je borst maar nat

  • Tjonge jonge Installateurtje wat kraam jij een hoop onzin uit in een paar zinnen het is jammer dat jou klanten jou advies hebben gevolgd met alle kosten van dien.
    Had ze gewoon doorgestuurd naar iemand die er wel verstand van heeft dan hadden jou klanten zich heel wat kosten kunnen besparen.
    Maar niet meer doen Installateurtje dit soort flauwekul verkopen…….. Want je slaat werkelijk in al je commentaar de plank mis.

  • Voldoet ook prima in zalencentrum molendekorenaar

  • Ja wekt alleen als je de hele huis verbouwd wij hebben ook een oud huis van 1845 en hebben alleen dat geïsoleerd wat normaal mogelijk is zoals vloer deels de wanden in de woonkamer en boven isolatie op de zolder gelegd en stoken nu met een pelletkachel van 21 kw met een watervat van 750 liter en 2 sets van 25 solartubes op het dak kosten hier van ongeveer 16000 euro en 6600 subsidie eindelijk 10.000 euro zelf betaalt. Wij verbruikten eerst 4500 kube gas en nu betalen maandelijks 35 euro stroom en 14 euro gas voor koken en 3000 kilo pellets kosten 700 euro dat is altijd beter dan 5000 euro stroom daar wordt je niet vrolijk van. Wij hebben onze kachel in 6jaar terug verdiend

  • Mark

    Appartement uit 1980 75m2. Geen na-isolatie of iets dergelijks, maar ketel was aan vervanging toe.

    Toen maar een ventilatie warmtepomp geïmporteerd die werkt op propaan, dus net iets hogere temperaturen, en verder alleen 2 radiatoren
    in de woonkamer vervangen voor jaga convectoren van marktplaats. Totale kosten na subsidie 4.500 euro en we zijn gasloos.

    We verstookten met z’n 2 730m3 gas met de ketel. Zijn nu 1600kw kwijt voor verwarming en warm water. Besparing is 400 euro per jaar, ketel vervangen zou ons 1300euro kosten, dus terugverdientijd is zo’n 8 jaar.

    installateurs zijn soms nog wat sceptisch tegenover nieuwe ontwikkelingen en hebben zich nog niet voldoende bijgeschoold of ingelezen. Dat draagt niet bij aan een positief beeld van warmtepompen als ze vervolgens wel een verkeerd advies geven aan consumenten.

    En wat betreft capaciteit, zoek de afgifte van je radiatoren/convectoren op die je open hebt staan hartje winter (bij ons woonkamer, hal, badkamer) bij 75 graden. Tel dat bij elkaar op en je weet hoeveel je warmtepomp moet kunnen leveren. En dan eventueel dus nog je radiatoren vervangen voor grotere, zodat je met een lagere temperatuur=beter rendement kan draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Warmtepomp-paraplu steelt de show

Clivet: serie monoblocks op propaan

Zorg voor een stage die je nooit vergeet

Premium

Duur, traag en gedoe: maar aantal CO-vrij installateurs groeit fors

Itho Daalderop start met vervangen Vincents

Deelmobiliteit wint aan populariteit