fbpx
Nieuws

Energie duurder met nieuw kabinet

gas, aardgas, koken

Als de formatie van de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie slaagt, zal de energierekening stijgen voor veel Nederlanders. Zo stijgt de Opslag Duurzame Energie (ODE) harder dan verwacht. Daarnaast staat er een extra verhoging van de energiebelasting op de planning, van twintig euro. Wijzigingen in energietarieven buiten beschouwing gelaten, zorgt dit ervoor dat de gemiddelde energierekening volgend jaar met bijna zeven tientjes omhooggaat. Dat meldt energievergelijker Pricewise.

De ODE is een belastingopslag die de overheid in 2013 heeft ingevoerd om investeringen in duurzame energie te subsidiëren en daardoor de hernieuwbare energiedoelen uit het Energieakkoord te kunnen realiseren. Volgend jaar moet er ruim 1 miljard euro opgehaald worden.

Energiebelasting

Niet alleen de ODE stijgt flink, ook de energiebelasting zal in 2018 en 2019 hoger liggen. Er is namelijk een tijdelijke stijging van de energiebelasting nodig om de doelstellingen van het Energieakkoord te behalen. Het gaat dan om 200 miljoen euro die nodig is voor energiebesparing bij woningcorporaties, met als doel dat ook huurders hun energierekening omlaag kunnen krijgen. Om dit te realiseren is er op korte termijn meer geld nodig, wat in dit geval wordt opgehaald door de energiebelasting in 2018 en 2019 te verhogen.

Minister van klimaat

In het nieuwe kabinet zou ook een Minister van Klimaat worden aangesteld. Dat meldt Elsevier. Wie daar kandidaat voor is, is nog niet bekend.

2 reacties op “Energie duurder met nieuw kabinet

 1. Ludwig Nijhof schreef:

  Je weet toch wel hoe dat gaat met die “tijdelijke stijging”? Die wordt nooit meer teruggedraaid. Kwartje van Kok, iemand?

 2. Rewa schreef:

  Het tijdelijke word verruilt naar het hier namaals.
  Denk aan het kwartje van de heer Kok.
  Dat energie duurder word was te voorzien nu het geld smijten uit het aardgas over gaat.
  Eerst sparen en dan uitgeven had voor ons allen beter uitgepakt maar politiek is dit moeilijk te verkopen.
  Wie z,n gat brandt moet op de blaren zitten alleen zijn de burgers de klos.
  Politiek bedrijven is heel anders dan zakelijk redeneren maar daar zijn zij ook voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.