Energiemodule met bodemenergie

Een nieuwe energiemodule bestemd voor grondgebonden corporatiewoningen maakt gebruik van een bodemwarmtepomp in plaats van een luchtwarmtepomp. Geluid op de erfgrens is hierdoor niet langer een issue.

Het gaat om een energiemodule van Nathan Industries, die gebruik maakt van een modulerende bodemwarmtepomp van Aplha Innotec in verwarmingsvermogens van 4, 6 of 9 kW. Momenteel wordt er nog getest met een demo-opstelling in een hal in Zwolle, binnenkort zal de module op de markt verschijnen. Hij is een stuk compacter dan de energiemodules die tot dusver op de markt zijn.

Geen last van geluid

“Het grootste probleem waar woningcorporaties tegenaan lopen bij energiemodules is de geluidseis”, zegt Maarten Andringa van Nathan Industries. Die bedraagt, in de nacht, 40 dB op de erfgrens en volgens Andringa is het in de praktijk gebleken dat dit met lucht/water-warmtepompen bij rijtjeswoningen nauwelijks haalbaar is. Met een brine/water-warmtepomp is daarnaast een hoger rendement te halen, en er kan voordelig passief mee gekoeld worden.

Log in met je Installatie Premium account om verder te lezen

Premium artikel

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,38 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding