fbpx
Nieuws

Flinterdunne zonnecel boekt record rendement

2

Belgische wetenschappers zijn er als eerste in geslaagd om met een dunnefilmzonnecel een energie-efficiëntie van 25 procent te behalen. Daarmee wekt deze flinterdunne zonnecel evenveel energie op als een traditionele silicium zonnecel.

“Daar komt nog bij dat onze zonnecellen zo dun zijn, dat ze flexibel en dus perfect integreerbaar zijn in gebouwen en daken”, zegt prof. dr. Bart Vermang (UHasselt/imec/EnergyVille). “Met deze dunnefilmzonnecellen zijn we voor het eerst echt competitief met de traditionele zonnepanelensector.”

De techniek is ontwikkeld door UHasselt, imec, VITO en internationale partners binnen het consortium PERCISTAND, waaronder TNO.

Bovengrens nog niet bereikt

“Baanbrekend”, zo noemt Bart Vermang, coördinator binnen het consortium, de ontwikkeling van deze dunnefilmzonnecellen. Het consortium, dat deels bestaat uit de samenwerkingen binnen EnergyVille en Solliance, is erin geslaagd om een record opbrengst van energie te bereiken met flinterdunne zonnecellen. “Voor het eerst hebben we een energie-efficiëntie van 25 procent bereikt, hetgeen evenveel energie is als een traditionele zonnecel in de dagelijkse praktijk kan opwekken. En de bovengrens van onze dunnefilmzonnecellen hebben we nog niet bereikt.”

Hoe is de techniek opgebouwd? 

“Om deze recordefficiëntie te bereiken gebruiken we twee soorten dunnefilmmaterialen, die we als lagen op elkaar leggen”, zegt Bart Vermang. “Een traditioneel zonnepaneel bestaat uit één laag, meestal gemaakt uit silicium. Wij gebruiken voor deze zonnecellen twee verschillende materialen die elkaar versterken.”

“Ons consortium is een samenwerking van wat we gerust de beste onderzoeksgroepen rond dunnefilmzonnecellen ter wereld mogen noemen. Enkele partners werken rond de onderste laag voor de zonnecel, de bottomcel, andere partners werken dan weer rond de bovenste laag, de topcel. De afgelopen weken hebben wij de beste bottom- en topcellen gecombineerd, waardoor we dergelijke hoge efficiëntie van 25 procent al bereikt hebben. Nu hebben we de ambitie om binnen de volgende drie jaar een energieopbrengst van 30 procent op te kunnen wekken.”

Competitief met traditionele markt

“Hiermee gaan we echt de concurrentie aan met de traditionele zonnepanelen”, zegt Bart Vermang. “Onze zonnecellen zijn gemaakt uit flinterdun, flexibel materiaal, waardoor je zonnepanelen in alle kleuren en groottes kan ontwikkelen die je kan integreren in gevels of daken van woningen.” En omdat de zonnecellen zo dun zijn, is er ook minder materiaal nodig om zonnepanelen te maken. “Dat zal deze zonnepanelen nog goedkoper maken, dan de traditionele panelen”, zegt Bart Vermang.

Binnen dit project wordt ook een kostprijs en de milieu-impact van deze zonnecellen gemaakt. Dit betekent dat er straks niet alleen een productierijp product is, maar ook een businessmodel. Op dit moment worden de resultaten bereikt met panelen van een vierkante centimeter. Vermang verwacht dat het nog een jaar of acht duurt, voor de techniek op de markt komt.

Europese subsidie

Het onderzoeksproject PERCISTAND kan rekenen op een financiering van 5 miljoen euro van het Europese Horizon 2020. Het consortium bestaat uit twaalf internationale partners: imec, UHasselt, VITO (verenigd in EnergyVille), TNO, Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung Baden-Württemberg, Karlsruhe Institute of Technology, Empa Switzerland, National Centre for Scientific Research – Institute PV France (CNRS-IPVF), Solaronix Switzerland, NICE Solar Energy, Australian National University en National Renewable Energy Laboratory USA.

2 reacties op “Flinterdunne zonnecel boekt record rendement

  1. Theo Hillekens schreef:

    Dat is super

  2. Desmyter Patrick schreef:

    De evolutie bij zonnepanelen is nog niet ten einde, nieuwe zonnecellen zullen steeds maar hogere rendementen laten zien. sommige panelen leveren nu reeds 380-400W (LG). Nu nog de kabels eraan bevestigen en iets monteerbaars dat tegen de stormen bestand is eromheen maken. gezien men spreekt over verschillende groottes zal de verhouding spanning/stroomsterkte vermoedelijk anders zijn dan bij het traditionele 60-72-96 seriegeschakelde cellen zonnepaneel dat we nu kennen.
    Dan komt ook de brandveiligheid ook nog eens om de hoek kijken. dit komt dus morgen nog niet op de markt, denk ik zo.
    Dunnefilm zonnecellen bestaan reeds enkele jaren, multilayers ook, ik vermoed dat er uiterlijk niet zoveel zal veranderen aan het zonnepaneel zoals dat vandaag gemaakt word. Elke verbetering is welkom: Evolutie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.