fbpx
Nieuws

Frisse school: meer lucht, grotere kanalen

Wat krijg je als je tijdens het ontwerpproces besluit up te graden van een Frisse scholen B naar Frisse Scholen A-label? Zo’n 40% meer lucht, 25% grotere schachten en een extra investering van 20% op de luchtbehandelingsinstallaties.

Dat vertelde Edwin Braad van installatie-adviesbureau Innax tijdens zijn presentatie op het online ventilatiecongres VentEvent. Braad deelde Innax’ ervaringen van het ontwerp en de bouw van het schoolgebouw Eemsdelta Campus in Appingedam. In november 2020 startte de bouw van de school, die met een bvo van 16.000 m2 vanaf 2022 ruimte biedt aan 1.700 leerlingen.

Frisse Scholen A

Hoofdaannemer van het energiepositieve project is BAM, dat ook de installaties verzorgt. Innax adviseerde rondom de installaties. “Gaandeweg het ontwerpproces, vanwege de coronasituatie, gingen we van Frisse Scholen klasse B naar Frisse Scholen klasse A”, zegt Braad.

De verhoogde luchthoeveelheid die dat besluit met zich meebrengt heeft niet alleen een positief effect op de verdringing van het coronavirus in de leslokalen, maar leidt ook tot betere concentratie en leerprestaties van de leerlingen en minder ziekteverzuim. Concreet betekent een upgrade van klasse B naar A dat je gaat van 30 naar 43 kuub per persoon per uur.

Grotere schachten

En dat betekent, zegt Braad: grotere luchtbehandelingskasten, grotere schachten en kanalen. En ook: hoger energiegebruik en hogere onderhoudskosten. Schachten gingen bijvoorbeeld van 4,8 m2 naar 6,1 m2. “Dat is best fors, maar gelukkig konden we dat in het ontwerp goed inpassen”, zegt Braad. “ “De luchtkanalen konden niet hoger gemaakt worden, omdat er vanwege de Frisse Scholen-eis een minimale hoogte in het klaslokaal gehandhaafd moest blijven.” Gelukkig was er wel genoeg ruimte om de kanalen breder te maken.”

De luchtbehandelingskast op het dak van één van de schoolgebouwen moest qua capaciteit opschalen van 30 duizend kuub naar 42 duizend kuub. Dat resulteerde in 30 centimeter extra lengte en wat extra breedte. “De opdrachtgever koos ervoor om ten behoeve van het verhoogde comfort van leerlingen en leraren het extra energieverbruik en onderhoudskosten te accepteren”, zegt Braad.

VentEvent

Edwin Braad presenteerde zijn project tijdens het online ventilatiecongres VentEvent, dat op 1 juni gehouden werd. Zijn presentatie is hier terug te kijken, evenals de overige presentaties van het VentEvent.

1 reactie op “Frisse school: meer lucht, grotere kanalen

  1. H Spoel schreef:

    Iedere school vind de gezondheid van docenten en leerlingen prioriteit nr een . Mee eens maar Waar ze aan voorbij gaan is het ontwerp van de klaslokaal als onderdeel van de totale installatie door maar een tafeltje erbij en nog n tafeltje erbij alle berekeningen gaan mank wanneer in n klaslokalen meer personen worden toegelaten vanuit het ontwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.