fbpx
Nieuws

Gasgestookte warmtepomp gaat testfase in

De eerste gasgestookte warmtepomp van het Twentse bedrijf Cooll is geplaatst in een woning uit de jaren ‘60 in Uden.

De beoogde ketelvervanger is een van de winnaars in de wedstrijd Warmtewissel, die was uitgeschreven door acht Brabantse woningbouwverenigingen. Het testtoestel is nu geplaatst in een woning van woningbouwvereniging Area. Cooll is een spin-off van de TU Twente, en werkt al tien jaar aan de techniek. De Brabantse corporaties (Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg, Zayaz) werken samen onder de naam Lente.

Wat is een adsorptiewarmtepomp?

De jaren ’60 woning in Uden.

Een adsorptiewarmtepomp werkt in principe met dezelfde cyclus als een elektrisch aangedreven warmtepomp. Het grote verschil is dat de compressor van de warmtepomp van Cooll niet elektrisch aangedreven wordt, maar door warmte die ontstaat doordat gas verbrand wordt. Met de techniek in de testwoning in Uden moet een gasbesparing gerealiseerd worden ten opzichte van een klassieke HR-ketel. Cooll verwacht dat dit 30% zal zijn, maar gaat nu een volledig seizoen testen.

Aardgas uitfaseren

De techniek wordt ook geschikt gemaakt om aangedreven te worden door biogas of waterstof, zodat het gebruik van fossiel aardgas stapsgewijs kan worden uitgefaseerd. Groot voordeel van de oplossing is dat er geen buitendeel of bronboring nodig, en dat de compressor stil is omdat het geen bewegende delen bevat. Het toestel kán hoge temperaturen leveren, maar rendeert net als alle andere warmtepompoplossingen het best op een lage temperatuursysteem. In combinatie met bijvoorbeeld een zonneboiler, PVT en lage temperatuurverwarming is een besparing van 50% ten opzichte van de HR-ketel te bereiken, claimt Cooll.

Hoe werkt de techniek?

De adsorptiecompressor bestaat uit twee drukvaten gevuld met hoogwaardige actieve kool die cyclisch worden verwarmd en afgekoeld; een complete cyclus duurt ongeveer 10 minuten. Tijdens verwarming van zo’n drukvat (tot ongeveer 180 °C) wordt het koudemiddel onder hoge druk uit het adsorptiemateriaal geperst en via een passief ventiel naar de hogedrukzijde van de warmtepomp geleid.

Warmtepompcyclus

Het koudemiddel ammoniak (NH3) condenseert in de condensor en geeft daar zijn warmte af aan het verwarmingscircuit van de woning (op bijvoorbeeld 60 °C), waarna de druk van het koudemiddel wordt verlaagd via het expansieventiel. Het koudemiddel verdampt weer in de verdamper bij een lage temperatuur (bijvoorbeeld 0 °C van de buitenlucht) en neemt zo energie op uit de koude omgeving. Daarna stroomt het koudemiddel via een passief ventiel naar het andere drukvat dat op de begintemperatuur staat (60 °C in dit voorbeeld), waarbij het koudemiddel weer aan het adsorptiemateriaal adsorbeert.

Na ongeveer 5 minuten draait de functie van de twee drukvaten om en zo ontstaat een continu proces. Ten opzichte van een standaard verbrandingsketel zit de winst in de extra warmte die via de verdamper en de condensor in de warmtepomp beschikbaar komt.

Monitoren

Het geplaatste model in Uden is voorzien van een groot aantal sensoren en meetapparatuur waardoor de prestaties van het model goed gemonitord kunnen worden. Door middel van deze praktijktest wordt onderzocht hoe de warmtepomp functioneert in een woonhuis en waar nog verbeteringen kunnen worden aangebracht. Daarnaast wil Cooll ervaring opdoen met de plaatsing en de installatie van het toestel.

Over 2 jaar op de markt

Dit jaar werkt het team van Cooll aan een update van het huidige model, met als belangrijkste doelstelling om een wandtoestel met beperkte afmetingen te realiseren. Een mockup van deze versie is ook al in de woning van Area te bewonderen. De test met dit toestel in Uden moet uiteindelijk leiden tot een definitief model, dat in 2023 op de markt moet gaan komen.

17 reacties op “Gasgestookte warmtepomp gaat testfase in

 1. Koning klant schreef:

  Serieus? Ik hoop dat ik een fout maak. Een C.O.P. van 1,5? Daar heb je toch niets aan? Een gewone warmtepomp heeft een C.O.P. tussen 3 en 7.
  Dat is dus minstens 2x zo efficiënt. Waarom zou je hier ooit aan beginnen? Ook nog steeds gas met bijbehorende vaste lasten van ~€200 per jaar. Te duur in gebruik en te duur om zelfs maar te hebben.
  Weg hiermee!

  • Pietje555 schreef:

   Oja? Kijk eens naar je COP als jou WP 60 graden produceert? Blijft weinig van over.
   Daarnaast heb je geen andere voorziening nodig voor het opwekken van warm tapwater.

   • Koning klant schreef:

    Je moet het ook beperken tot maximaal 40graden. Daar moet je ook mee beginnen. Doe je dat niet dan span je het paard achter de wagen.

    • Pietje555 schreef:

     Daar gaat nu juist het stukje over. Oude woningen met een HT verwarmingsysteem toch energie zuiniger krijgen.

     • Ernst schreef:

      COP is iets heel anders dan de SGUE. Als ik het goed begrijp wordt bij hoge temp afgifte jaarrond een COP van (1.5/04) is 3,75 gehaald dus waarschijnlijk een COP van ruim boven de 4 in een bestaande woning zonder buitenunit. Een super relevante innovatie lijkt mij. Laat mijn gasaansluiting maar liggen, dan wacht ik wel op deze warmtepomp en mag er waterstof bijgemengd worden.

  • andre schreef:

   Het is een pracht rendement. Als ik 1m3 aardgas verstook € 0,74 daar krijg ik 9,7 kWh aan warmte voor terug, minus verlies zou een HR ketel 9 kWh aan warmte kunnen leveren uit 1m3 gas. Een warmtepomp moet hiervoor een SFP hebben van 2,5 voor het zelfde rendement. uit gegaan van stroomprijs € 0,21.
   Nou de gas warmtepomp. Nu krijg ik voor mijn € 0,74 geen 9kWh aan warmte maar 13,5 kWh. Dit is vergelijkbaar met een warmtepomp met een SFP van 3,85
   Een warmtepomp met een COP van 3,85 bij 0 gr buitenlucht en 60 gr maakt, die heb ik nog niet gezien

   • Gert-Jan Evers schreef:

    Volgens mij ben je appels met peren aan het vergelijken. De ene keer SPF de andere keer COP? De COP van de gaswarmtepomp is idd 1,5, dat is slecht. En hoe vaak is het 0 graden? Beter is het te vergelijken met een SCOP! Veel lucht/water warmtepompen zitten nu al op een SCOP van rond de 3,5 geen slechte score!

 2. groene rakker schreef:

  Na het bekijken van de site blijkt dat de hele redenatie achter het beter zijn van deze adsorptiewarmtepomp is gebaseerd op foute aannames.
  Als er ergens vandaan een andere brandstof komt dan gas wordt het misschien nog iets, maar geen gas. Daar moeten we juist vanaf. Dit is een poging van de fossiele sector om hun vinger in onze portemonnee te houden. Afkappen!

  De capaciteiten van de mensen hier achter zouden beter benut worden door manieren te ontwikkelen om vraagsturing van elektra verder te ontwikkelen, zodat op het moment van opwek van zonne/wind elektra bijvoorbeeld de koelkast/vriezer dieper koelt, de boiler verder verwarmt, zodat dit niet meer in de nacht hoeft te gebeuren. Wel graag goedkoop, want op zich zijn deze voorbeelden simpel.
  Zoek eens op “Eigen verbruik zelf opgewekte electra verhogen (autonomie?)” Solarfreezer verbeteringen zijn meer gewenst dan dit.

 3. Stef schreef:

  Echt??? een gasgestookte absorptie warmtepomp en we moeten van het gas af, onze daken vol leggen met zonnepanelen en all-electric onze huizen en ons tapwater gaan opwarmen.
  Zoals een eerder reageerder al opmerkte kan dit toch worden beschouwd als een verspilling van engineering capaciteit. Zal het ooit de prototypefase ontgroeien? Ik benijd die arme huisbezitters niet die straks een, in laag volume geproduceerd, apparaat krijgen waar haast niemand mee om kan gaan.
  We hebben ook de gasgestookte wasdroger en de e-cv ketel met de stirlingmotor gehad. Allemaal gestorven in de eigen schoonheid

  • richard schreef:

   ik heb de Evita nog steeds en hij draait elke winter netjes over mijn warmwater buffervat en vloerverwarming
   ik hoop dat hij de 18 jaar haalt heb er tot nu toe veel plezier van gehad en veel stroom opgewekt

 4. frank schreef:

  Ik krijg hier net als Stef een Remeha evita gevoel bij. Veel tamtam, bombarie, maar uiteindelijk technisch stervend in haar eigen niche toepassing. Maar ja: eerst testen en dan kijken en al dan niet afschieten dus ik zeg: succes daar in Enschede en Uden. We hebben ook wel heel snel onze mening klaar

  • Peter schreef:

   Tja Frank de Remeha e-Vita heeft een linearie stirling-generator, als je deze zou toepassen bij het idee van de gasgestookte warmtepomp , wat denk je daarvan? Je zou dan warmte en electriciteit kunnen opwekken.

 5. g van dijk schreef:

  vind ik ook eerst testen want als hij heel stil is dan is dat ook wel heel prettig vooral voor de buren

 6. Plumber B schreef:

  Vindt t wel appart er wordt over fossiele brandstof gesproken maar wat is aardgas dan ? Synthetische brandstof?
  Aardgas subsidie in Duitsland ?
  en nederland verkoopt zijn gas naar Duitsland en Frankrijk België ?

 7. Andre Hosper schreef:

  Een warmtepomp kost 10.000-50.000euro (bodem-water-water) en met een woning die geschikt is voor een warmtepomp stook je ook nog maar 200m3gas, heb je geen warmwatervoorziening nodig en kun je met bestaande infrastructuur toe.
  Het is een pracht rendement. Als ik 1m3 aardgas verstook € 0,74 daar krijg ik 9,7 kWh aan warmte voor terug, minus verlies zou een HR ketel 9 kWh aan warmte kunnen leveren uit 1m3 gas. Een warmtepomp moet hiervoor een SFP hebben van 2,5 voor het zelfde rendement. uit gegaan van stroomprijs € 0,21.
  Nou de gas warmtepomp. Nu krijg ik voor mijn € 0,74 geen 9kWh aan warmte maar 13,5 kWh. Dit is vergelijkbaar met een warmtepomp met een SFP van 3,85
  Een warmtepomp met een COP van 3,85 bij 0 gr buitenlucht en 60 gr maakt, die heb ik nog niet gezien

 8. Ernst vanOlffen schreef:

  Warmtetechniek is mijn vak sinds 1956. Warmtepompen met bewegende delen heb ik nooit een goede optie gevonden, omdat je onder het vriespunt puur elektrisch aan het verwarmen bent. Door dubbelglas en verdere isolatie van mijn huis komt mijn gasgestookte c.v. zelden boven de 40 graden uit. Al enkele jaren volg ik de ontwikkelingen bij de T.U. Twente, waar ik heel wat voetstappen heb liggen tijdens mijn jaren bij Tebodin.
  Ik ben heel erg blij met dit bericht! Ik zie hier een gasverwarmingsinstallatie ontstaan voor de nabije toekomst!!

 9. Henk Bulder schreef:

  Wat wordt de meerprijs van deze gasgestookte warmtepomp ten opzichte van een HR ketel en wat wordt de levensduur? Dat zijn de factoren die uiteindelijk bepalen of dit een interessant systeem is. De 30% besparing op gasverbruik moet de meerprijs ruim binnen de levensduur kunnen terug verdienen anders heeft het weinig zin. Bij overschakeling van aardgas op biogas moeten we minimaal 30% besparen om haalbaar te zijn. Dat zou met deze WP dus gehaald kunnen worden. Bijmengen van groen waterstof zie ik voorlopig niet gebeuren omdat er er veel interessanter toepassingen van groen waterstof zijn voor branches die anders de energietransitie moeilijk kunnen maken zoals vrachtverkeer.

  Zelf zie ik meer in een andere innovatie, de thermo-akoestische warmtepomp.

  Ik heb zelf een bodem gebonden warmtepomp (compleet geïnstalleerd voor 4000 euro inclusief subsidie) die een sCOP haalt van 5,5. Tegen de tijd dat die het begeeft ga ik over op de thermo-akoestische WP (goedkoper, een langere levensduur en een sCOP van 9).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.