fbpx
Nieuws

Twee innovatieve warmtepompen van Cooll en Tarnoc en de vacuümcollectoren van Fectum zijn winnaar geworden van de Warmtewissel, een prijsvraag die werd uitgeschreven door acht woningcorporaties in Brabant.

De drie winnaars hoorden vorig jaar bij de 48 inzendingen voor een duurzaam alternatief verwarmingssysteem voor de gasgestookte cv-ketel in corporatiewoningen. Vorige maand werden hieruit vijf finalisten bekend gemaakt.

Volgens de jury blonken de inzending van Cooll, Tarnoc en Fectum uit in innovatieve kracht. “En ook het plug and play-karakter speelde een grote rol bij onze beslissing”, aldus juryvoorzitter Elphi Nelissen, professor aan de TU Eindhoven. “Hoewel we beseffen dat nog niet alle technieken direct toepasbaar zijn. Maar die geven we met deze prijs graag een duwtje in de rug.”

De drie winnaars ontvangen ieder 20.000 euro en deelname aan een aantal proefprojecten, die daarna ook zullen worden gemonitord. Plaats vier en vijf krijgen beide 5.000 euro. Publiekswinnaar werd het hybride PVT-systeem Volthera.

Acht Brabantse corporaties

Het initiatief De WarmteWissel wordt gedragen door de woningbouwverenigingen Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz. De woningbouwverenigingen hebben gezamenlijk meer dan 100.000 woningen in bezit. Samen zijn ze nu nog goed voor de vervanging van 5000 gasgestookte ketels per jaar, maar de Warmtewissel moet hier verandering in brengen; de corporaties moeten namelijk in 2050 energieneutraal zijn.

Volgens de Brabantse corporaties zijn de huidige alternatieven voor de aardgasgestookte cv-ketel nog te duur in aanschaf en onderhoud, of produceren ze te veel CO2 om te kunnen bijdragen aan de doelstellingen. De corporaties zoeken technieken die geen ingrijpende aanpassingen aan de woningen vergen, en leiden tot een daling van de energielasten. De corporaties willen de ketelalternatieven geleidelijk inzetten om het moment dat een cv-ketel aan vervanging toe is.

De vijf finalisten

De vijf finalisten waren:

  • HRsolar SPRING van HR Solar;
  • Tarnoc Turbine Ketel van Tarnoc;
  • Volthera Hybride PVT Systeem van Alius, Vaillant Group NL, Vissers Waalwijk BV, Hendriks Coppelmans Uden BV, Skippon en ClimateBooster;
  • Duurzaam thermisch energiesysteem van Fectum, De Twee Snoeken, Woonconnect, Solesta, Nathan en Kwartiermakers in de Bouw;
  • Een compacte gasgestookte warmtepomp van Cooll Sustainable Energy, Van Dorp Installaties BV en Orange Climate BV.

HR Solar Spring

HR Solar dingt mee met HR Solar Spring, wat staat voor Silent Power Rooftop Into New Generation. Een grondgebonden woning kan van het aardgas af door het dak als warmtepompbron te gebruiken. Het PVT energiedak, waar tevens zonnestroom gewonnen wordt, slaat haar energie op in een buffervat om voor verwarming en tapwater aangewend te worden. Het systeem heeft ook een collectieve variant voor appartementgebouwen.

Tarnoc

Een andere finalist is de Turbineketel van Tarnoc. Geen ketel maar een hoge temperatuur warmtepomp. Het bedrijf is een startup van studenten de TU Delft. Co-founder Vincent Wijdeveld geeft aan dat het product nu nog in prototype-fase is. “Het is een warmtepomp die lucht gebruikt als koudemiddel.” Het werkingsprincipe wordt Reverse Brayton Cycle genoemd.

“We kunnen zonder buitendeel tot 80 ˚C water maken, met een geschatte COP van 2,5.” De warmtepomp kan volgens Wijdeveld tot 20 kW aan vermogen leveren, waardoor het zowel tapwater als verwarming voor bestaande woningen zou moeten kunnen verzorgen, met behoud van bestaand leiding- en afgiftesysteem. Tarnoc ziet de wedstrijd vooral als een springplank naar proefopstellingen voor de techniek. “We zijn nog volop in ontwikkeling.”

Volthera Hybride PVT Systeem

Soortgelijke techniek bij een consortium van Volthera, Alius Energy, Vaillant, installateur Vissers uit Waalwijk, ontwikkelaar/bouwer Hendriks Coppelmans, Skippon en radiatorventilatorfabrikant Climatebooster. Ook hier is het dak de bron voor de warmtepompinstallatie, maar kan de cv-ketel in een hybride opstelling nog bijspringen voor het piekvermogen. Ook hoeft er dan niet te veel aan de schil te gebeuren.

Fectum: vacuümbuiscollectoren met warmtepomp

Vijfde finalist is een systeem dat gebaseerd is op vacuümbuiscollectoren in combinatie met warmtepomptechniek. Fectum, het bedrijf achter de collector Heatbro, haalt ook energie van het dak en stopt dit een buffervat van Solesta. Dat kan in samenwerking met de hr-ketel. De warmtepomp van Nathan, ook in het consortium, zorgt ervoor dat de gasaansluiting helemaal achterwege kan blijven.

Cooll

De gasadsorptiewarmtepomp van het Twentse bedrijf Cooll houdt het aardgas niet buiten de deur, maar belooft wel tientallen procent meer energie uit een kuub gas te halen. Cooll ontwikkelde een warmtepomptechnologie die nog niet in Nederland wordt toegepast, niet in de woningbouw en ook niet in de utiliteit. Het gaat om een warmtepomp op gas, die ammoniak als koudemiddel gebruikt. In de Warmtewissel werkt het bedrijf samen met Van Dorp Installaties en Orange Climate, producent van faseovergangsmaterialen, PCM-units.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.