fbpx
Nieuws

Prijsvraag voor ketelalternatieven

Acht woningbouwcorporaties in Brabant, samen jaarlijks goed voor de vervanging van 5000 gasgestookte ketels per jaar, gaan samen op zoek naar technische alternatieven om in 2050 energieneutraal te zijn.

Het initiatief heet De WarmteWissel en wordt gedragen door de woningbouwverenigingen Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz. De woningbouwverenigingen hebben gezamenlijk meer dan 100.000 woningen in bezit.

Vanaf september gaan ze een technische prijsvraag organiseren waar marktpartijen aan kunnen deelnemen. De corporaties hebben 70.000 euro op tafel liggen om proeven te kunnen draaien met winnende innovaties. Het collectief daagt fabrikanten maar ook installateurs uit om met slimme oplossingen te komen. “We willen de markt uitdagen om technisch te innoveren, maar ook om samenwerking te zoeken”, zegt Esther van Westen namens de corporaties.

Ventilatie en isolatie

Inspiratie voor de samenwerking ligt bij de Utrechtse woningcorporatie Mitros, die op gebied van isolatie en ventilatie al ervaring heeft met het uitdagen van de markt om met onconventionele oplossingen te komen. De afgelopen week werden drie winnende isolatie-oplossingen gepresenteerd.

Volgens de Brabantse corporaties zijn de huidige alternatieven voor de aardgasgestookte cv-ketel nog te duur in aanschaf en onderhoud, of produceren ze te veel CO2 om te kunnen bijdragen aan de doelstellingen. De corporaties zoeken technieken die geen ingrijpende aanpassingen aan de woningen vergen, en leiden tot een daling van de energielasten.

Proeftuinen

De corporaties willen de ketelalternatieven geleidelijk inzetten om het moment dat een cv-ketel aan vervanging toe is. Vanaf 5 september kunnen partijen zich inschrijven via Warmtewissel.nl. De inschrijving sluit in december en in januari worden de finalisten bekend gemaakt. Een jury gaat de inzendingen beoordelen. Vanaf 2020 wordt de winnende oplossing toegepast in proefwoningen van de deelnemende corporaties.

2 reacties op “Prijsvraag voor ketelalternatieven

  1. Fer schreef:

    Ik wil graag op uw stukje reageren er staat namelijk een grote fout die een ieder steeds weer een verkeert beeld geeft van sociaal wonen. De woningcorporaties bezitten geen woningen maar zij beheren ze voor de gemeenschap die de woningen en het kapitaal dat door de bewoners in vele jaren is bijeen gebracht. Daarom zijn er woningcorporaties die nog altijd een wangedrag vertonen omdat zij denken dat zij het kapitaal bezitten, maar eigenlijk gewoon een wanbeheer voeren. Dus laten we ze eerst de woningcorporaties duidelijk op hun plaats zetten, en ze er op wijzen dat zij de gemeenschap dienen en de schenkingen die zij maandelijks krijgen eigenlijk geen huur is maar een deel van het vermogen van sociale mensen die nog een mooi sociaal land wilde en nu door een verduistering van vermogen door te zeggen zij dat de woningen beziten. Is een grote misleiding.

  2. Ronald schreef:

    En als er onderhoud gepleegd moet worden betaald de huurder dit zelf zeker ! Azijn zeiker heb je ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.