fbpx
Nieuws

Fresh-r wint Mitros-prijsvraag

De ventilatie-oplossing van Fresh-r heeft de prijsvraag van corporatie Mitros gewonnen. De door TNO ontwikkelde oplossing BRITT +1 werd tweede. Mitros, dat 30.000 woningen beheert, gaat met beide systemen pilots uitvoeren.

Uit 28 inzendingen werden vier partijen genomineerd. De opdracht was: kom met een oplossing die garandeert dat huurders na een renovatie een gezond en aangenaam binnenklimaat hebben. Een woning met een gezonde luchtkwaliteit zonder tocht, vocht en schimmel.

Decentrale unit met koperdraadwisselaar

De winnaar is een consortium van Fresh-r, Vaventis, Cevesin Installatiebureau, Adviesbureau Inhealth, Kristinsson Architecten en Bouw- en renovatiebedrijf Reinbouw. De basis voor de inzending  is het Fresh-r ventilatiesysteem dat sinds drie jaar op de markt is.  De decentrale unit wordt in of op een buitenmuur of venster geplaatst, waardoor muffe en vochtige warme lucht van binnen naar buiten geblazen wordt en verse lucht door de ingebouwde warmtewisselaar voorverwarmd naar binnen komt. Fijnstof worden afgevangen door de koperdraad unit en voor fijner fijnstof kan een extra filter geplaatst worden. De Fresh Forward ventilator zorgt voor doorstroming tussen verschillende ruimtes. CO2, luchtvochtigheid en fijnstof sensoren sturen zowel de Fresh-r als de Fresh Forward aan. Het volume kan ook aangepast worden indien gewenst en via een app krijgt de bewoner inzicht in de resultaten.

Bijmengen over binnendeuren

De tweede plek ging naar het consortium BBRIT+1, waarin BAM Energy Systems, Brink Climate Systems, Renson, Interduct Groep, TNO en 5plus1 zijn verenigd. De kern is een nieuw ventilatiesysteem waarop deelnemende partner TNO het patent heeft. Al dan niet in combinatie met een conventioneel balansventilatiesysteem, maar dan voorzien van intelligente regeling met sensoren op basis van de binnenluchtkwaliteit. Bij het systeem zorgt een ventilatie-unit met warmteterugwinning in de centrale gang voor de toevoer van verse, fijnstof gefilterde en voorverwarmde buitenlucht. Omdat de verse lucht niet via de gevel van de verblijfsruimten binnenkomt, maar wordt bijgemengd over de binnendeuren, ervaart de bewoner geen tocht. Vanuit de gang verspreidt de verse lucht zich naar de andere ruimten in de woning.

CO2-regeling

De CO2-regeling, op vertrekniveau, regelt automatisch het ventilatiesysteem en de afzonderlijke mengventilatoren per vertrek. Een effectieve luchtafzuiging in de badkamer en de keuken zorgt voor een betere afvoer van vocht en kookluchtjes. Er wordt automatisch geventileerd als daarom gevraagd wordt. Hierdoor zijn geen acties van de bewoners meer nodig. Een demo opstelling van het systeem is gebouwd bij Unifan in Almere. Een eerste versie van het ventilatiesysteem wordt ingebouwd in het NeroZero lab in Heerhugowaard. Daar wordt het systeem verder getest en geoptimaliseerd.

1 reactie op “Fresh-r wint Mitros-prijsvraag

  1. […] afgevangen door de koperdraad unit en voor fijner fijnstof kan een extra filter geplaatst worden. Eerder winnaar van de Mitros-prijsvraag afgelopen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.