fbpx
Nieuws

Geiser veroorzaakt koolmonoxide-dode

Geiser veroorzaakt koolmonoxide-dode

Een slecht functionerende geiser heeft in Amsterdam het leven gekost van een 25-jarige man.

 

 

De man, woonachtig in de Oosterparkbuurt, is afgelopen weekend in zijn slaap overleden. De koolmonoxide-vergifitiging is ontstaan door een combinatie van een slecht functionerend open gastoestel en slechte ventilatie in de woning, zo meldt AT5. De gealarmeerde brandweer trof het slachtoffer aan.

Twee weken geleden kwam ook al een 28-jarige man uit Deventer om het leven door koolmonoxide-vergiftiging. Hij overleed in het ziekenhuis, nadat hij samen met zijn vriendin (22) en hond onwel geworden was.

 

Meer ongevallen, minder doden

Koolmonoxidevergiftiging kan ontstaan bij (een combinatie van) onvolledige verbranding, een ondeugdelijke installatie van gastoevoer of rookgasafvoer en beperkte ventilatie van de opstellingsruimte. Op het aantal ongevallen terug te dringen pleiten veel corporaties en brancheverenigingen voor het uitfaseren afvoerloze geisers en open, afvoergebonden toestellen. Sinds 2007 worden steeds meer ongevallen met koolmonoxide geregistreerd. Het aantal doden door koolmonoxide-vergiftiging neemt daarentegen wel af. Specialisten wijzen dit niet direct toe aan betere of veiligere installaties, maar vooral aan snellere meldingen door bijvoorbeeld CO-meters. Ook zijn hulpdiensten zijn met CO-detectoren uitgerust, waardoor zij sneller kunnen handelen. Het aantal ziekenhuisopnames nam de afgelopen jaren wél toe tot meer dan 200 per jaar. 

 

Het terugdringen van het aantal ongevallen van met koolmonoxide is één van de speerpunten van het nieuwe keurmerk OK CV, dat vanaf 1 januari 2015 van start gaat. Binnen het nieuwe functieprofiel energie service specialist, dat op niveau servicemonteur 3 en 4 komt te liggen, wordt in de opleiding extra aandacht besteed aan veiligheidsadvies. 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.