fbpx
Nieuws

Gemeenten laks met betalen

Gemeenten laks met betalen

Meer dan de helft van de gemeenten betaalt facturen van ondernemers te laat. De overheid brengt ondernemers hiermee in de problemen en geeft niet het goede voorbeeld.

 

 

Dat meldt waarnemend Nationale ombudsman, Frank van Dooren, in zijn rapport ‘Wie betaalt de rekening’. Volgens Van Doren is een cultuuromslag nodig om het betalingsgedrag van lokale overheden te verbeteren. Hij doet hiervoor aanbevelingen.

Sinds maart 2013 is in de wet vastgelegd dat de overheid binnen 30 dagen facturen moet betalen. Die termijn wordt lang niet altijd gehaald. De Nationale ombudsman ontvangt al langere tijd regelmatig klachten van ondernemers dat de overheid te laat betaalt. Ook ontving hij 51 signalen van ondernemers over het betaalgedrag van de overheid via een speciaal geopend meldpunt. Het onderzoek van de ombudsman is gebaseerd op deze klachten en signalen. Daarnaast heeft de ombudsman alle ministeries bevraagd en de gemeenten die onder zijn bevoegdheid vallen. 192 gemeenten hebben deelgenomen aan het onderzoek.

Helft betaalt te laat

Uit het onderzoek van de ombudsman blijkt dat 57% van de gemeenten te laat betaalt, bij de ministeries is dit ongeveer 18% (2 van de 11 ministeries). Dat komt voornamelijk omdat er geen prioriteit wordt gegeven aan accordering, er meerdere budgethouders zijn die hun akkoord moeten geven of een budgethouder niet aanwezig is en niet wordt vervangen. Ook komt het voor dat de hele factuur wordt aangehouden, als een deel van de prestatie is geleverd. 

 

Zorgelijk

De Nationale ombudsman vindt het betaalgedrag zorgelijk. De overheid voldoet hiermee niet aan de eisen van goed opdrachtgeverschap en geeft niet het goede voorbeeld. De gevolgen voor ondernemers zijn groot. Het uitblijven van een betaling kan een financiële strop zijn voor een ondernemer, omdat niet elk bedrijf de financiële ruimte heeft om dit op te vangen.

 

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.