fbpx
Nieuws

Een nieuwe, interactieve website informeert bouw- en installatiebedrijven over de aanwezigheid van slimme meters in hun werkgebied.

De bedrijven kunnen voortaan tot op postcodeniveau zien waar de netbeheerder slimme meters heeft geplaatst of binnenkort aanbiedt.

Door deze kaart kunnen bouw- en installatiebedrijven plannen waar en wanneer ze energiebesparing bij hun klanten onder de aandacht brengen.

Adviezen over zonnepanelen, led-verlichting, isolatie of duurzame alternatieven voor de cv-ketel op aardgas hebben meer kans van slagen wanneer de ontvanger wéét hoe zijn of haar energieverbruik is opgebouwd.

Convenant

De nieuwe website, Slim energie besparen, komt voort uit het convenant dat de overheid in 2017 heeft gesloten met de installatiebranche en energiebedrijven om samen extra energie te besparen in de gebouwde omgeving.

Netbeheerders bieden uiterlijk in 2020 alle woningbezitters, verhuurders en bedrijven in Nederland een slimme meter aan. De slimmer meter geeft in combinatie met een energieverbruiksmanager (meestal een app, display of website) bewoners en ondernemers informatie over het eigen energieverbruik.

Toolbox

Naast de website presenteren de initiatiefnemers ook een nieuwe toolbox, Slim energie besparen voor de zakelijke markt. Daarin is praktische informatie te vinden over de slimme meter plus een groot aantal energiebesparingstips voor de zakelijke markt.

Er zijn ook verwijzingen naar websites met informatie over energiebesparing, zoals www.energiebesparendoejenu.nl en www.energieverbruiksmanagers.nl.

Voorbeeldbrieven

Installateurs en andere bedrijven krijgen met de toolbox verder de beschikking over voorbeeldbrieven, teksten voor advertenties en andere marketing- en communicatiemiddelen. Er is al een vergelijkbare toolbox voor de particuliere markt.

21 reacties op “Handig voor installateurs: slimme meters in kaart

 1. MarkS90 schreef:

  Nogal brutaal om zo gegevens van klanten te verkopen voor reclamedoeleinden. Alle reclame gaat overigens ongeopend retour, ongeacht van wie het komt.

 2. Johan schreef:

  Steeds meer mensen weigeren zoon ding het is helemaal niet handig voor de klant die moet toch gewoon betalen of je dit nou ziet per jaar of in kleine beetjes. Het is handig voor bedrijven om je shit aan te smeren en op te leggen en inzicht in jou privé leven te krijgen zij willen die meters en niet u ! Dus weiger gewoon zoon meter u ben dit helemaal niet verplicht ze ze gaan dan dreigen met hoge kosten en zo als u dit later als nog wil . Maar u wil het niet klaar ! Het is gewoon mogelijk !

 3. Glis schreef:

  Laat energie leveranciers maar er is voor zorgen dat de meters geen storing veroorzaken rfi radio interferentie op het lichtnet plc powerline technology stoort namelijk vreselijk in het gebied 0 _ 25 MHz
  Tevens zorgen dat het lichtnet schoon en zonder hinderlijke rfi blijft
  Ik heb de meter daarom geweigerd

 4. Roel schreef:

  Ik vind deze reacties iets wat over dreven moet je je pc ook wegdoen

 5. Roest schreef:

  Wat is slim. Die nieuwe meter zal mij niets opleveren.en naar wat ik om mij heen hoor alleen maar meer gaan kosten zonder dat je daar enige controle over hebt.ik houd al jaren mijn oude meters maandelijks bij en weet precies mijn kosten en verbruik.het verbruik zakt wel maar de kosten worden duurder. Ze moeten tenslotte toch hun rendement halen, heeft niks met milieu te maken

 6. Martin schreef:

  Voor zo’n 7 jaar wilde de netbeheerder m’n ferrarismeter inwisselen voor een slimme meter daar eerstgenoemde aan het eind van de levensduur zou zijn.
  Na contact met vroegere KEMA bleek dit inderdaad het geval te zijn.
  Doch wel de slimme meter geweigerd en heb een 4-standen digitale meter verzocht.
  Geen probleem; kan zelf de meterstanden op verzoek van de leverancier doorgeven.
  Gewoon poot stijf houden; je mag de meter weigeren op grond van een artikel
  in de electriciteitswet!

 7. e - installateur schreef:

  en wat heeft energiebesparing aanbieden te maken met een domme meter ?
  dat kan toch altijd aangeboden worden ?
  slaat nergens op dit !

 8. erkend e installateur schreef:

  ik ben het helemaal met de reageerders eens,
  ik wil absoluut niet dat mijn gegevens worden geleverd of verkocht aan vage
  bedrijfjes !
  verder heb helemaal geen zin in een domme meter dus in al mijn bedrijfspanden en in mijn woning hou ik gewoon lekker mijn teruglevermeter die ik al had.
  slecht voor het mileu deze omruilactie en het levert voor de gebruiker geen ene fluit op.
  maar je moet wel aanwezig zijn als zon oostblokker je meter komt omwisselen en
  als ie een draadje vergeet goed vast te zetten brand je hele tent af zoals al vaker is gebeurd de laatste tijd !!
  inderdaad poot stijf houden en gewoon de domme meter weigeren.
  ik heb zelf zonnepanelen en een digitale teruglevermeter werkt al vele jaren prima !!!
  niet er in trappen zeg ik !
  ook niet in het waanargument dat ze de uitlezing op afstand kunnen uitzetten van je domme meter, dan heeft dus zon hele meter totaal geen zin.
  maar je kan wel een hele ochtend staan te wachten tot ze eindelijk voor je deur staan. !
  belachelijke uitvinding, over 12 jr is er weer een nieuw snufje, dan kan ik altijd nog meedoen als ik zin heb.

 9. Peter schreef:

  Voor de mensen die zo negatief reageren op de digitale gas/stroom meter ga nooit verhuizen de kans is groot dat er dan een digitale meter in zit.
  De vele mensen die ik spreek weten hun verbruik van gas en elektra niet dat stelt mij zeer teleur temeer omdat dat soort mensen vaak de klagers zijn.
  Bij benadering weten ze dan wel wat zij doorgaans betalen maar de verdeling weten ze dan niet, overigens velen hebben al zo’n nieuwe meter waaronder wij zelf ook waren een van de eersten.
  Of zo’n digitale meter voordelen heeft ten opzichte van een analoge kan ik niet beoordelen, wat ik wel mooi vind bij die nieuwe meters dat je gelijk kan zien wat het daadwerkelijke stroomverbruik is als je een apparaat aanzet, hier in huis heb ik dat met elk afzonderlijk apparaat gedaan, zo ook met het sluimer verbruik en ja het heeft mij een besparing opgeleverd.
  Die besparing vind ik helaas niet terug in mijn elektra rekening doordat alles zwaarder wordt belast in geld dan door Den Haag

  • de installateur schreef:

   beste peter,
   met de oude meter had je ook geld kunnen besparen als je naar de snelheid van de
   draaischijf had gekeken of de meterstand had genoteerd.
   verder staat op ieder toestel ook op adapters wat het aan vermogen uit het lichtnet op neemt, ook voor dit soort onzin heb je dus GEEN domme meter nodig !

 10. andre schreef:

  Een digitale meter heeft mij een duidelijk inzicht gegeven en een besparing

 11. Glis schreef:

  Ook ga je verhuizen en je hebt een nieuwe meter kan je alsnog weigeren dat het data verzend dit kan je laten uitschakelen.
  Dan werkt de meter gewoon als de vertrouwde meter .

 12. e - installateur schreef:

  verbruik interesseert mij helemaal niets beste domme meter zeurders.
  en ik ben niet verhuisd en ik ga niet verhuizen.
  de huidige al dan niet digitale meters zijn prima geschikt om af te lezen en
  als je kunt aftrekken dan is het bijhouden van meterstanden en verbruik een fluitje
  van een cent !
  ook met de huidige meters.
  verder is mijn verbruik ieder jaar hetzelfde tenzij ik energie besparende maatregelen heb gedaan.
  het plaatsen van een domme meter op zich zorgt nooit voor energie besparing.
  dat er nooit iemand naar zijn conventionele meter heeft omgekeken betekent daar er ook maar zeeeeer weinigen zijn die naar deze domme meter gaan kijken.
  het is even een leuk snufje maar het moet wel ook door mij betaald en opgebracht worden uiteindelijk.
  andermans geld uitgeven wat de energie bedrijven en de overheid al jaren doen
  op grote schaal en zonder enige technische en praktische kennis en inzicht is natuurlijk zeeeer makkelijk.

 13. de echte installateur schreef:

  en het uitschakelen van het doorgeven en uitlezen van de meterstanden op afstand is natuurlijk wel leuk maar dat is door een paar idioten maar voor het gemak aangenomen als de reden om deze meter te weigeren.
  dat ik het gewoon geldverspilling vind en zeer slecht voor het mileu om al deze conventionele meters te gaan weg gooien en vervangen daar hebben ze even niet aan gedacht.
  verder maak ik al gebruik van salderen sinds 2004 toen ik zeer veel moeite moest doen
  om een teruglevermeter te krijgen. en het salderen ook op een juiste manier op mijn
  factuur terug te zien. eneco kon dat terugleveren toen niet verwerken om dat hun domme computer systeem daar (nog) niet op was aangepast en het jaar daarop nog steeds niet.
  daarom blijf ik solidair met de mensen met een draaischijfmeter om dat ik het belachelijk vind dat het salderen wordt terug gedraaid nu er wat meer mensen zijn die zonnepanelen hebben genomen.
  men ziet salderen als subsidie maar dat is het helemaal niet.
  het is gewoon eerlijk als ik 10 appels koop en ik leg er 9 terug dat ik er dan maar 1 hoef te betalen.

  • Patrick schreef:

   Kortzichtige reactie.
   Voor 10 appels die je koopt zit ook productiekosten, heffingen en transport in de prijs. Als jij later appels over hebt zijn dat niet dezelfde appels die je gekocht hebt want die heb je opgegeten. In de zomer produceert je appelboompje 9 appels en die wil je in een kraampje aan huis verkopen. Iedere consument zal het dan heel raar vinden dat jij alvast de transport kosten en belastingen die de consument moet gaan betalen in rekening brengt die je helemaal niet hoeft af te dragen.
   Inkoop is iets heel anders dan productie. Je kunt alleen de productiekosten verrekenen en dat is 5 ct en niet 26 ct.

   • Rob schreef:

    Ook kortzichtig, het is niet alleen zomer of winter, ik lever elke dag terug, 365 dagen in het jaar.
    Ik betaal netbeheerder kosten en transport kosten net als jij en er staat nergens dat dat voor 1 richting is.
    Mijn vandaag terug geleverde kWh is verbruikt door buren/wijkbewoners en daar hoeft de leverancier niets voor te doen, toch rekenen ze 23 cent af, mijn overlevering getal strepen ze weg tegen mijn verbruik getal over het hele jaar. Dus ik verbruik (haal) een klein beetje, en geef een beetje… niets geks, geen subsidie, geen btw ontlopen of hoe je het ook wilt noemen maar een investering gedaan om mijn eigen verbruik aan stroom op te wekken.

 14. m.dwellemyn schreef:

  LS
  Z.g. Slimme meter mag je gewoon weigeren. Bevestig dan tevens dat de netbeheerder
  eventueel later, je zonder kosten, een defecte analoge NIET slimme meter vervangt.

  Zelf midden in de week je meterstanden noteren met aantekeningen over temperatuur bi+bu en het weer en/of bijv. feest,verbouwing etc., geven je over een jaar een prima beeld van het energie verbruik + besparing. Ik doe dit al ruim 30 jaar zo.

 15. Jan Nije Bijvank schreef:

  De slimme meter heeft me enorm geholpen inzicht te krijgen in mijn huishoudelijk gebruik.
  Download de gratis app “U-meter” en je hebt een prachttool om echt méér te weten te komen over je elektra- en gasverbruik.
  Hoezo privacy, ons afval wordt toch ook al gewogen? Nog geen klacht over gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.