fbpx
Nieuws

Hoe krijg je je klaslokaal gezond?

Het binnenklimaat van een gemiddeld klaslokaal is nog alles behalve gezond. Volgens de Vereniging Luchttechnische Apparaten (VLA) is bij 70 procent van de scholen de binnenluchtkwaliteit ondermaats.

De vereniging heeft samen met ingenieursbureau DWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een vergelijking gemaakt van verschillende ventilatieconcepten.

Hiermee kunnen gebouweigenaren (vaak gemeenten), schoolbesturen maar ook adviserende installatiebedrijven de keuze voor een juist ventilatiesysteem onderbouwen.

Wouter Wijma (Bestuurslid VLA) vertelt: ”In de conceptvergelijking wordt inzicht verschaft in de voor- en nadelen. Zo kunt u een gedegen eerste selectie maken van welke systemen u eventueel nader wilt bekijken of uitwerken.”

Vijf ventilatieconcepten

Op de markt zijn verschillende ventilatiesystemen verkrijgbaar voor bestaande scholen. Er bestaan grofweg vijf ventilatieconcepten, variërend van natuurlijke toevoer en mechanische afvoer tot aan centraal geregelde balansventilatiesystemen met warmteterugwinning.

Mits ontwerp, aanleg, gebruik, beheer en onderhoud goed zijn geregeld, garanderen zij allen een goed binnenklimaat, benadrukt de VLA. Welk systeem het beste past bij een schoolgebouw hangt af van het gebouwtype, de mate waarin aan het Programma van Eisen Frisse Scholen moet worden voldaan.

Renovatie

Ook renovatieplannen voor bijvoorbeeld gevels, glas, verlichting of CV en specifieke wensen of voorkeuren kunnen de keuze beïnvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.