Ga naar hoofdinhoud

Hoop, lef en trots voor de installatiesector?

Een nieuw kabinet betekent nieuwe gezichten. Vakblad Installatie zet de nieuwe ministers op een rijtje die van belang zijn voor de installatiesector. Gemene deler onder de bewindspersonen is een afkeer van dwang: verduurzaming kan volgens het kabinet het best bereikt worden door mensen en ondernemers te stimuleren en te verleiden. Aardgas is geen vies woord en het tempo van de energietransitie mag best een tandje lager.

Barry Madlener (PVV)

Barry Madlener (Foto: Rijksoverheid/Martijn Beekman)

Madlener is minister voor Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en volgt Mark Harbers (VVD)

Hij is onder meer verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater en het grondwater en zal in die hoedanigheid te maken krijgen met de invoering van de Kaderrichtlijn Water in 2027. Van zijn voorgangers erft hij onderwerpen als ‘loodconcentraties in drinkwater’, en actiepunten uit Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing.

“Ik heb zelf zonnepanelen op mijn dak en ik heb een warmtepomp. Het werkt perfect. Dus ik zie die techniek, waar ik heel enthousiast over ben, voortschrijden. Soms is het ook goed om te wachten, want ik zie nieuwe warmtepompen die weer een stuk beter zijn dan die van vijf of tien jaar geleden. Dus soms is wachten ook heel verstandig. En voorlopig is gas eigenlijk helemaal niet zo gek.” – Madlener, 27 maart 2024

Chris Jansen (PVV)

Chris Jansen (Foto: Rijksoverheid/Martijn Beekman)

Jansen is staatssecretaris voor Openbaar Vervoer en Milieu, dat valt onder het ministerie van I&W. Hij volgt Vivianne Heijnen (CDA) op.

Op zijn bordje liggen  onderwerpen als Luchtkwaliteit, circulaire economie en bodem. Hij erft een stevig dossier van zijn voorganger(s) zoals het Brancheplan Verpakkingen, recycling van oude installatiecomponenten, de risico’s bij ondergrondse bodemenergiesystemen, het Schone Lucht Akkoord (en de ontmoediging van hout- en pelletkachels), legionellabeleid en waarschijnlijk ook het beleid rond zero emissie zones.

“Circulair werken is slim. Door aan de voorkant de juiste keuzes te maken, hou je aan de achterkant waarde over, waardoor je in de toekomst minder grondstoffen nodig hebt. Ik denk niet dat het goed is om mensen te dwingen dit te doen, maar om ze te verleiden.” – Jansen, 21 juni 2024

Dirk Beljaarts (PVV)

Dirk Beljaarts (Foto: Rijksoverheid/Martijn Beekman)

Beljaarts is de opvolger van Micky Adriaansens (VVD) op het ministerie van Economische Zaken. Dat ministerie is flink opgeschud. In het vorige kabinet heette het nog het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, maar nu is Klimaat en Groene Groei een apart ministerie.

Beljaarts heeft in zijn portefeuille niet zo gek veel onderwerpen die interessant zijn voor de installatiesector, al is Economische Zaken wel nog steeds de formele eigenaar/opdrachtgever van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, dat onder meer de uitvoering van de ISDE-subsidieregeling als taak heeft.

“Duurzaam ondernemen; een commerciële overweging of vanuit een groen hart? Met welke intentie je het ook doet, met een paar kleine aanpassingen kun jij een groot verschil maken.” – Beljaarts, 10 oktober 2022

Mona Keijzer (BBB)

Mona Keijzer (Foto: Rijksoverheid/Martijn Beekman)

Keijzer is minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Zij volgt Hugo de Jonge (CDA) op. Het ministerie van VRO is nu een apart ministerie, terwijl het in het vorige kabinet nog viel onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Jonge was in de laatste fase van zijn ministerschap baas van beide ‘ministeries’, maar Keijzer zit dus alleen op VRO.

Voor de installatiesector is zij waarschijnlijk de belangrijkste minister, met onderwerpen als bouwen en wonen, de Omgevingswet, de Wet kwaliteitsborging bouw, en de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Ze erft van De Jonge lastige dossiers als de Milieuprestatie voor Gebouwen (MPG), BENG, de geluidseis voor buitenunits, en de normering van de hybride warmtepomp, die overigens in het Hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, lef en trots’ in de prullenbak wordt gegooid.

“De overheid zwalkt en mensen durven daardoor niet meer te investeren. We moeten de salderingsregeling dus houden.” – Keijzer, 8 november 2023

Sophie Hermans (VVD)

Sophie Hermans (Foto: Rijksoverheid/Martijn Beekman)

Is minister op het gloednieuwe ministerie Klimaat en Groene Groei en zal belast zijn met min of meer dezelfde taken die voorheen zaten bij Rob Jetten, minister van Klimaat en Energie, dat viel onder Economische Zaken en Klimaat.

Het gaat dan onder meer over zaken als netcongestie, ook weer de uitrol van de (hybride)warmtepomp, maar dan als onderdeel van het energiesysteem en ook over de ISDE-subsidie zal zij zich wel willen uitspreken.

 “De VVD wil de wereld liever samen met de Nederlanders beter maken. Door hulp te bieden. Door het goedkoper en makkelijker te maken. Zodat steeds meer mensen elektrisch gaan rijden, een warmtepomp nemen of zonnepanelen op het dak leggen. Als we het gedoe en de hoge kosten wegnemen, ben ik ervan overtuigd dat veruit de meeste mensen hun steentje willen bijdragen. Wat niet werkt: straffen als mensen nog niet kunnen meedoen, als ze nog wat tijd nodig hebben. Opleggen dat het NU moet.” – Hermans, maart 2023

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Premium

Warmtepomp Vincent keert voorzichtig terug

Nieuwbouw versnellen, onnodige regels overboord

Praktijkbegeleiders in het zonnetje

Premium

Zoek de buitenunit

Premium

Wie onderhoudt al die warmtepompen?

Illegale indringer vernielt installatie