fbpx
Nieuws

Hybrox nieuwe R290-warmtepomp Nathan

Nathan heeft de lucht/water-warmtepomp Hybrox van Alpha Innotec in Nederland geïntroduceerd. De monoblock warmtepomp met koudemiddel R290 is de opvolger van de LWD en LWDV, die in 2018 op de markt kwamen.

De Hybrox beleefde zijn introductie op afgelopen beurs Energie in Den Bosch en ligt nu bij de groothandel. De warmtepomp (5 en 8 kW) is de nieuwe troef van Nathan in de renovatiemarkt. De toestellen hebben een hoog temperatuurbereik, en zijn daarmee mogelijkheden om een bestaande woning met bestaand afgiftesysteem volledig elektrisch te kunnen verwarmen.

Ook koeling

Grootste verschil met de voorgangers is dat toestel standaard een koelfunctie heeft. Hiermee kan het dus ook in de nieuwbouw toegepast worden. Bij een monoblock is alle warmtepomptechniek in het buitendeel verwerkt. Dit betekent dat een monteur ook zonder F-gassen certificering de warmtepomp in bedrijf mag stellen.

Technische specificaties

De Hybrox komt uit in twee capaciteiten: 5 kW en 8 kW bij A-7/W35. Deze hebben een koelcapaciteit van 5 en 8 kW bij A35/W18. Bij -10˚C kan het toestel zonder hulp van elektrische bijverwarming nog water van 65˚C leveren. De afmetingen zijn ondanks een uitbreiding van de functies gelijk aan die van de LWD-serie en de LWDV. Ze zijn te combineren met verschillende hydraulische binnenunits of een wandregelaar. Zo zijn er twee hydraulische towers met een 180 L en een 280 L warmtapwater buffervat en twee hydraulische units met een 6 kW of 9 kW elektrisch verwarmingselement. Er ook nog een losse wandregelaar beschikbaar. De extra accessoires, zoals wand- en bodemconsoles en aansluitsets van de LWD-serie en de LWDV, zijn ook toepasbaar op de Hybrox.

Geluid

Qua geluid is de Hybrox ook stiller dan de voorganger. Op 1 meter afstand meet het toestel 50 dB(A) in vollast, en 42 en 44 dB(A) in de eco-modus (respectievelijk 5 en 8 kW)

Propaan trend De monoblock warmtepomp LWDV met koudemiddel R290 werd in 2018 in Nederland geïntroduceerd, en was in dat jaar de publieksfavoriet op de VSK in Utrecht. De LWDV was een van de eerste toestellen met het natuurlijke koudemiddel propaan. Op de afgelopen ISH bleek dat R290 de belangrijkste troef wordt van alle warmtepompfabrikanten wanneer de synthetische koudemiddelen, zoals R32, niet meer toegepast mogen worden. Nagenoeg alle grote spelers hebben inmiddels een monoblock-warmtepomp met koudemiddel R290, dat een GWP van 3 heeft. De beperkte milieuschade die het natuurlijke koudemiddel levert, zorgt ervoor dat deze techniek goed scoort in de normen voor milieuprestatie. Het koudemiddel wordt ook steeds vaker voor binnenopstellingen gebruikt, al is de maximale hoeveelheid hier nog aan regels gebonden. Ook moeten er veiligheidsvoorzieningen worden toegepast.

6 reacties op “Hybrox nieuwe R290-warmtepomp Nathan

 1. Ger schreef:

  Eindelijk begint er op te lijken! Dit is volgens mij goed voor de toekomst al zie ik nog weinig specificaties. Maar hetgeen wat ik er van lees ziet er goed uit. Wanneer is die te koop en voor hoeveel?

 2. Niels schreef:

  Deze zal een directe concurrent zijn van de Itho Daalderop Amber 65, 95 of 120. Heeft vergelijkbare spec’s, maar is al sinds 3de kwartaal dit jaar overal beschikbaar

 3. Karel schreef:

  Is dit ook beschikbaar in België?
  Zo ja, welke zijn de verdelers en bedrijven die ze plaatsen?

 4. Brian schreef:

  Ziet er goed uit, het merk ACOND levert een vergelijkbaar product echter dan nog wel net wat stiller is. Deze leverancier heeft nooit leveringsproblemen gehad.

 5. johan vandenhaute schreef:

  Zal ik proberen onthouden, dit is wat ik zoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.