Ga naar hoofdinhoud

, ,

Inspectie speurt naar malafide warmtepompmonteur

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat actief speuren naar malafide monteurs van warmtepompen en airco’s. Bedrijven zonder de juiste papieren worden op de bon geslingerd.

Een bedrijf dat niet beschikt over een BRL-100-certificaat voor het werken met f-gassen kan een boete van 3.000 euro verwachten. Elke monteur binnen dat bedrijf die niet beschikt over zijn BRL-200 persoonscertificaat, krijgt een boete van 1.500 euro. Bij een ongecertifceerd bedrijf met drie monteurs zonder papieren, loopt de boete dus op tot 7.500 euro.

Onbetrouwbare advertenties

Die boete is niet nieuw, wel nieuw is dat de ILT actief op zoek gaat naar malafide bedrijven, zegt een woordvoerder van de inspectie. “Voorheen reageerden we vooral op meldingen, maar nu gaan we actief op zoek naar zulke bedrijven, bijvoorbeeld door het checken van advertentieteksten op het internet.” Internetaanbiedingen zijn vaak ongewoon laag en dat kan voor de ILT een teken zijn dat er iets aan de hand is.

Split-warmtepompen en airco’s hebben een koudemiddelcircuit, waardoor de warmte of koude van buiten naar binnen kan worden gebracht. Deze koudemiddelen zijn vaak F-gassen, gefluoreerde gassen met goede thermodynamische eigenschappen, maar ook een hoog broeikasgaseffect. Zolang het koudemiddel binnen de installatie blijft is er niet veel aan de hand, maar bij lekkages zijn deze f-gassen erg schadelijk. Onjuiste installatie en onderhoud, verkeerd gebruik van F-gassen en de illegale handel in deze gassen hebben grote gevolgen voor het milieu.

Consument niet strafbaar

Consumenten die een niet-gecertificeerd bedrijf inschakelen zijn niet strafbaar. De verantwoordelijkheid ligt bij de bedrijven zelf. Dit is anders dan bij de Gasketelwet, waar consumenten vanaf 1 april 2023 wél strafbaar zijn als ze een niet-gecertificeerd installatiebedrijf inschakelen om de gasketel te repareren.

28 reacties op “Inspectie speurt naar malafide warmtepompmonteur

  • Edwin

    De overheid zou beter een platform ter beschikking stellen voor de consument waar zelf kunnen checken of een bedrijf wel of niet-gecertificeerd installatiebedrijf is.
    Maar neen, ze willen het liever zo aanpakken om geld in de kassa te brengen, maar denken totaal niet aan de veiligheid van de consument.

    1. Die site bestaat wel, dat is infomil.nl en staat gelinkt aan rvo.nl

      1. Mooie reactie op,Edwin….

    2. Josp

      Hoi Edwin,

      Heb je al gehoord van de AVG daar valt de overheid én bedrijven onder dus hoezo geld verdienen aan boetes? 3000 euro is weinig voor een dergelijk milieuvergrijp mocht voor mij part het drie dubbele zijn.

  • Piet

    Wat een onzin eerst niets ik mijn stek papieren inleveren omdat ze te moeilijk waren voor CV Tokkies toen kreeg ik zo F gas
    Votje toen was dit votje niet goed genoeg toen weer maar een school totaal 3 jaar en nu krijg je het binnen 1 week en ze snappen er niks van van die week cursus en nu moet ik opeens bel zijn zoek het even lekker uit ik zie ze wel bij de rechtbank

  • Piet

    Wat een onzin eerst MOEST. ik mijn stek papieren inleveren omdat ze te moeilijk waren voor CV Tokkies toen kreeg ik zo F gas
    Votje toen was dit votje niet goed genoeg toen weer maar een school totaal 3 jaar en nu krijg je het binnen 1 week en ze snappen er niks van van die week cursus en nu moet ik opeens weer eens BRL. zijn zoek het even lekker uit ik zie ze wel bij de rechtbank

    Beantwoorden

    1. Henk Rutten

      Handhaven???
      Dat is wel heel on-Nederlands hoor.
      Wij hebben met elkaar honderdduizend wetjes die nooit gehandhaafd worden.
      Ja de kleine man krijgt voor vanalles boetes maar de grote sjoemelaars gaan vrijwel altijd vrijuit.

    1. Michiel

      @piet, ik raad je aan een cursus Nederlands te volgen.

  • In de Oekraïne knallen de Russen vele flat gebouwen aan gort. Daar bungelen de airco buiten delen aan de gevel. Ga daar maar handhaven. Stelletje mieren-neukers, de ene golf F-gassen naar de andere F-gassen vliegt de atmosfeer in. Veel suc6.

    1. Jofry

      Laat mij even je theorieen doortrekken

      Iedereen mag bij jouw lekkende radioactieve,
      Chemische wapens,
      Biologische wapens….
      In je slaapkamer komen leggen

      Want ….. land doet dit ook

      Het is niet omdat iemand anders het slechter doet dat jij niet beter mag zijn

  • Ima-Pima

    Puur weer peneliklers aan de gang houden die elke monteur of Bouwman achterlijk volk noemt elke dag hoor ik zeggen laag opgeleiden enz enz en de tefus voor de regering en techniek Nederland en je CO2 sceam

  • Flip

    Geldklopperij, wordt tijd dat ze airco’s alleen nog gaan afvullen met propaan als koude middel

    1. Piet

      Daar hebben de linkse CO2 debielen wat op gevonden propaan kost CO2 om te produceren dus niet CO2 neutraal ik bedoel maar weer alles voor de penne likkers geldwolven die over u zweet hun zaken vullen

  • Peter

    Dit had allang gemoeten , als bedrijf zijnde zijn we verplicht brl100 te halen , met de bijbehorende kosten en moeite , en vervolgens kan Jan en alleman een airco vanuit groothandel , cowboy-websites ,en bouwmarkten zelf “ installeren “.
    En aan de negatieve reacties te zien , is op te merken wie geen BRL100 heeft …
    Wat heeft in godesnaam Oekraïne met onze vakbescherming uit te staan ?!!

    1. Ronnie

      Dat Oekraïne snapte ik ook niet. Zo kunnen we o.a. ook zeuren over de dagelijkse tonnen troep uit vulkanen.

      De dingen scheiden van onderwerpen schijnt moeilijk te zijn.

  • Derrick jan

    Zo lang je bij de bouwmarkt of een web winkel een splitje kan kopen als particulier dan is dwijlen met de kraan open

    1. Ima-Pima

      @Derrick jan. Het gaat om geld en zij kijken hoe ver ze kunnen gaan dus idd
      Laat ze tefus krijgen met hun BRL er bij. Vroeger had ik al BRL nog nooit een cent aan verdiend

  • Rifo

    Niks aan de hand

    Gewoon persen

  • Toine

    Tjeezus mensen, wat wordt hier slecht Nederlands geschreven.

    1. Marc

      Net even gekeken bij vandale, maar kon Tjeezus ook niet vinden…

  • Patrick

    Al die regeltjes en al die papieren die we moeten halen als installateur zijn gewoon een aanfluiting zolang de consument met 2 linker handen een ketel of warmtepomp en airco bij Warmteservice kunnen halen en dan op YouTube kijken hoe ze het moeten aansluiten.

  • Dany

    Door al die regeltjes zijn er geen techniekers meer om de 5 jaar dure exames dat ze dit voor elk beroep dan doen. Tegenwoordig een zo een kursus volgen en je mag beginnen. Je moet niet meer naar school gaan. Zo kreeer je veel prutsers met cert ificaat

  • Peter

    Wat een zever ,heel simpel flesje gas kopen is =flesje gas inleveren ipv lijding door knippen en en het gas laten vliegen zo gaat het nu niet bij iedereen maar wel bij velen

  • Mark

    Leuke reacties allemaal en zeker waar.
    Maar volgens mij is wel weer bewezen dat we door alle regels en beperkingen, het belangrijkste weer niet voor elkaar krijgen.
    De Energie Transitie met de gestelde doelen en meer bedrijven (personen) de techniek in laten gaan.
    Dus…. ook hier geld, zorg voor een ander veilig koelmiddel of maak het gebruik efficiënter (aantrekkelijker)
    Waar blijft de overheid en Tl nu om het te verbeteren ipv te verslechten

  • Vega

    Iedereen spreekt ten voordele van zichzelf hier. Maar je moet ook eens het standpunt bekijken van gewone mensen. Die zoeken hun voordeel. Installaties zijn te duur geworden en niet iedereen heeft n inkomen van 5000eu pmaand. Er is n markt voor foefelaars en er is er eentje voor welgestelden. Gelukkig maar anders zou de economie er nog slechter voor staan dan nu. Als n installateur lsngskomt heb je wel heel veel geld nodig. Zelfs voor n prutsklus ben je flink uitgeschudt. Want alles wordt flink aangerekend. De hele maatschappij zorgt er zelf voor dat het zo gaat. Die eindeloze regeltjes houden maar niet op te bestaan. Deze zorgen ervoor dat alles NOG duurder wordt.

  • Erik

    Over garantie hoor ik hier niemand.
    Niets willen betalen maar wel de garantie in volle hoogte wensen achteraf.

    Wanneer er storingen zijn mag de echte installateur dit voor een zelfde habbekrats oplossen.
    Want storingen oplossen is wat de cowboys niet kunnen, wel geld afschuimen voor een geprutste installatie en de klant blij tot de eerste storing en de cowboy heeft een ander prepaid nummer.

    Maar je betaald het uiteindelijk toch zelf. Zonder gecertificeerde installatie geen garantie. En dat is maar goed ook.

    De rammelkasten aan de muur worden zo wel erg duur.

    Wees gegroet.

  • Een gasketelwet bestaat niet. Het gaat hier om een wijziging in het Bouwbesluit waarin nu een certificeringseis voor bedrijven is opgenomen. De reden hiervoor is het groot aantal CO ongevallen dat volgens de overheid jaarlijks voorkomen. Dus graag zaken zoals gasketelwet verwijderen, want die bestaat niet. De wetgeving geld voor alle gasverbrandingstoestellen dus niet alleen voor CV ketels maar bijvoorbeeld ook voor gasgeisers, gaskachels, gashaarden, gasboilers, etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Energie Theater krijgt vervolg

‘Warmtepompmarkt groeit ook zonder plicht’

Salderingsregeling alsnog geschrapt

Streep door verplichting hybride warmtepomp

Nieuwe Installatie op de mat geploft: dit staat erin

Ventilatiesysteem in kast op de galerij