fbpx
Nieuws

Installateur positief in coronadip

Installateurs hebben steeds minder last van de coronadip in de omzetten op korte termijn. De mei-omzet, de verwachte juni-omzet en het orderboek zien er weer een stuk beter uit dan een maand geleden.

Dit blijkt uit maandelijkse peilingen die USP Marketing Consultancy sinds maart houdt onder bouwers en installateurs. Voor de BouwMonitor, een samenwerking met bouwkrant Cobouw, werden 1076 enquetes afgenomen. Hier zaten 147 installateurs bij. Het gemiddelde sentiment blijft nog voorzichtig: driekwart van de geënquêteerden zegt de toekomst neutraal of pessimistisch tegemoet te zien. 8 procent is optimistisch.

Volgens de onderzoekers is er naar omstandigheden een positieve stemming in de keten: slechts 14 procent van de bedrijven verwacht een verlies in 2020. Met name vastgoedbedrijven, en de installatie en afbouwbedrijven zien verbeteringen in de (verwachte) omzet. Uit een eerdere poll van Installatie.nl bleek dat het merendeel van de installatiebedrijf een omzetdaling verwacht, maar dat het gros hiervan de schade onder de 15 procent weet te houden.

Materiaal en ziekteverzuim

Er wordt weliswaar nog altijd productieverlies geleden, maar in installatieland heeft inmiddels minder dan de helft hier last van. Bij 90 procent van deze bedrijven blijft dit verlies onder de 20 procent. Leveringsproblemen van materiaal en ziekteverzuim zijn de voornaamste oorzaken. Er worden minder projecten vertraagd en geannuleerd. Wat wel opvalt is dat het aantal vergunningen teruggelopen is. Volgens USP gaat vooral de GWW-sector dit merken in de omzet. Die is in mei van dit jaar al 40 procent lager dan in 2019.

Hier een overzicht van de maandelijkse onderzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.