fbpx
Nieuws

Installateurs moeten bijleren’

Installateurs moeten bijleren'

De nieuwe, energiezuinige manieren van bouwen en renoveren vragen om andere installaties, beter instellen en inregelen van die installaties. Ook zouden installatiebedrijven op hoger niveau moeten meedenken in het ontwerpproces. Dat concludeerden meerdere sprekers op het webinar ‘Energie in het Bouwproces’.

 

Beter inregelen

Erik Bek, directeur van I.D.E.A., adviesbureau op installatietechnisch gebied bij renovaties waar energiebesparingen een grote rol spelen, zegt het zo: “Ik heb zelf vroeger ook een installatiebedrijf bestuurd. Daar werden keteltjes er gewoon ingeknald, alles ging om de laagste prijs, van inregelen van de ketels was geen sprake.” Bek adviseert bij renovaties tegenwoordig regelmatig om wél de bouwkundige energiebesparing onmiddellijk ter hand te nemen, maar de installatie nog een tijdje, minstens de afschrijvingsduur, te laten draaien. “Vaak is met beter inregelen van de bestaande installatie, in combinatie met de bouwkundige ingrepen, al een reductie van de energielasten van meer dan 30 procent te halen. Is de installatie dan afgeschreven, dan wordt het tijd om te kijken naar de dan beste energiezuinige optie op de markt.”

 

Kennisachterstand

Carl-Peter Goossen, architect en directeur van Bouwquest, adviesbureau bij projecten waar energiebesparing en passiefbouw aan de orde zijn, loopt ook regelmatig tegen de kennisachterstand van installateurs aan: “In een passiefbouw-gebouw is veel minder capaciteit van de verwarmingsinstallatie nodig dan installateurs gewend zijn, en dus ook veel minder krachtige installaties. Dat is uit te rekenen. Maar regelmatig gaan installateurs daar niet of slechts onder protest mee akkoord. Ze zetten liever een installatie neer met de capaciteit waarmee ze gewend zijn te rekenen. In veel gevallen werkt dat echter averechts: als een zeer goed geïsoleerde ruimte te snel opwarmt, krijg je die warmte bijvoorbeeld heel moeilijk meer weg.”

 

lagewarmtenetwerkLagewarmtenetwerk

De derde spreker, Ronald Schilt, directeur van adviesbureau Merosch, legde uit hoe in Rozendaal het eerste lagewarmtenetwerk van Europa gerealiseerd is. Een innovatief stadsverwarmingsproject waarbij gebruik wordt gemaakt van de restwarmte van een vuilverbrandingsoven op 40 graden. Goossen, Bek en Schilt spraken op 25 november op het door Eisma Bouwmedia en de Vakbeus Energie (7 tot en met 9 oktober, Den Bosch) webinar Energie in het Bouwproces. Het webinar is hier terug te kijken. Aan het einde van het webinar kunt u zich aanmelden voor gratis bezoek aan de Vakbeurs Energie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.