fbpx
Nieuws

Installateurs sluiten aan bij bouwprotest

Techniek Nederland sluit zich aan bij de landelijke actiedag van Stichting Grond in Verzet. De brancheorganisatie staat niet alleen in haar steun. Onder meer de Aannemersfederatie, Aedes, BNA, Bouwend Nederland, Cumela Nederland, Detailhandel Nederland, Koninklijke Metaalunie, MKB Infra, MKB-Nederland en VNO-NCW steunen de landelijke actiedag op woensdag 30 oktober.

Projecten liggen stil

Bijna 20.000 projecten in de woningbouw, utiliteit en infrasector liggen stil als gevolg van de stikstofproblematiek. De installatiebranche wordt daardoor zwaar getroffen.

Voorzitter Doekle Terpstra van de ondernemersorganisatie: “De besluiteloosheid van het kabinet betekent voor ondernemers in onze sector een miljardenstrop. Het kabinet moet snel knopen doorhakken, want de werkgelegenheid en de economische groei staan op het spel.” Techniek Nederland roept alle leden op om op 30 oktober naar Den Haag te komen.

Nauwelijks stikstofuitstoot

Techniek Nederland pleit ervoor dat het kabinet een einde maakt aan de impasse rond stikstof en PFAS door direct een drempelwaarde in te stellen. Projecten waarvan de uitstoot onder de drempelwaarde blijft, zouden met onmiddellijke ingang een vergunning moeten krijgen. Doekle Terpstra: “Installateurs en technisch dienstverleners zijn Klimaataanpakkers. Onze sector zorgt juist voor CO2-neutrale nieuwbouw en draagt bij aan het behalen van de doelen van het Klimaatakkoord. Het kabinet legt nu de rekening neer bij een sector die nauwelijks stikstof uitstoot, maar wel van grote waarde kan zijn voor klimaat en milieu. Dat lijkt niet door te dringen in Den Haag, dus is het tijd om onze onvrede op het Malieveld te laten zien en horen.”

Situatie is nijpend

Techniek vormt in veel bouw- en infraprojecten bijna de helft van de totale bouwsom. Techniek Nederland krijgt dan ook steeds meer signalen van installateurs en technisch dienstverleners dat de situatie nijpend is. Het aantal projecten dat nog doorgang vindt neemt snel af en het merendeel van de nieuwe projecten kan als gevolg van de stikstof- en PFAS-regels niet van start. Daardoor dreigen tienduizenden werknemers op korte termijn hun baan te verliezen. Een enquête onder leden van Techniek Nederland laat zien dat meer dan de helft van de deelnemende installateurs nu al problemen ondervindt van de stikstofproblematiek, met name in de woningbouw. Maar liefst 80 procent van de ondervraagde ondernemers verwacht een omzetdaling.

5 reacties op “Installateurs sluiten aan bij bouwprotest

 1. jos schreef:

  “Geen bouwstop maar een immigratiestop” zou de slogan moeten zijn van het bouwprotest.Nog grotere instroom van mensen zorgt voor nog meer stikstofuitstoot.

  Dit kabinet zorgt ervoor dat dit overbevolkte land steeds meer economisch uit balans raakt .Durft immigratie niet aan te pakken , kijkt weg , omdat dan sowieso het kabinet uit elkaar valt , maar om immigratie niet aan te willen aanpakken blijft je als kabinet de problemen verder opstapelen en dan is het pappen en nathouden tot de volgende verkiezingen .
  Indien immigratie vanaf heden niet daadkrachtig wordt aangepakt zal het oplossen van stikstofregels nog verder een probleem worden , zullen de kosten nog verder oplopen , waardoor nog hogere belastingen aan de bevolking en bedrijven zullen worden gevraagd. Je kunt als kabinet nu wel goedkoop geld willen gaan lenen , maar daar los je de problemen niet mee op .Je kunt niet alle oplopende kosten van de giga instroom van mensen ieder jaar weer blijven verhalen in de vorm van belastingen op de bevolking en de bedrijven, deze giga instroom(volgend jaar 200.000 mensen verwacht ) moet gaan stoppen ,zeker nu komende jaren daarbij ook nog eens de kosten van verduurzaming woningen ,auto,s etc voor de bevolking /bedrijven bijkomen .Ruim 40000 mensen waaronder veel Nederlanders zwerven nu over straat , voedselbanken kunnen de aanvragen niet aan .Deze economie kan zo niet blijven doorgaan met het bekostigen honderden duizenden profiteurs .De bouwsector met het stikstofbeleid nog verder dwarsliggen komende tijd gaat miljarden euro,s en duizenden banen kosten . Veel bouwbedrijven, installatiebedrijven hebben zeker geen grote euro reserves kunnen opbouwen afgelopen jaren na de laatste crisis .
  Veel mensen zullen komende jaren nog vaak terug denken aan de jaren 70-80 jaren , toen Nederland nog enigszins leefbaar was en zich afvragen wat hebben als land met voortdurende immigratie instroom bereikt ? . In ieder geval dat er nu een bouwprotest nodig is .

 2. Ron schreef:

  Er zijn 18,2 miljoen grote veedieren in Nederland. Daarnaast 107 miljoen pluimveedieren en bovendien 35 miljoen huisdieren.
  Die veroorzaken ongeveer 50% van het stikstof probleem. Als we allemaal de moed hebben om minstens 2 dagen per week geen vlees te eten kunnen we nog jaren opgejaagde vluchtelingen welkom heten. Het probleem is niet de vluchteling maar onze hardnekkige vleesconsumptie behoefte.

 3. jos schreef:

  Beste Ron,

  We kunnen de boeren , de bouw en de dieren de schuld willen geven maar ieder logisch denkend mens , weet gewoon dat we de instroom van deze mensen economisch niet meer aan kunnen .We zijn een overbevolkt land geworden met allerlei cultuurproblemen met alleen maar oplopende kosten .Armoede onder de hardwerkende Nederlanders gaat alleen maar toenemen naarmate de instroom toeneemt .Want de hardwerkende Nederlander moet alle kosten blijven dragen ,onmogelijk Ron!! Ook al zou je, Ron ,al deze mensen je levenslang zelf willen financieren ,hoe groter de instroom van immigranten hoe hoger de kosten , des te meer dieren zijn er komende decennia nodig (rekening houdend met culturen), dus nog meer stikstofproblemen Ron!! Deze mensen moeten zo veel mogelijk opgevangen worden in eigen regio en daar geholpen worden , zelf hun eigen land opbouwen .

 4. Henkie schreef:

  Jos, begin je weer met je PVV-praatjes? Wanneer donder je nou eens hier van de site af met je niet onderbouwde gebral? We beginnen jou een beetje spuugzat te worden.

 5. jos schreef:

  Beste Henkie,

  Het feit op de manier dat je zo aso reageert zegt veel over je persoonlijkheid en niet open staat voor discussie . Ik durf me wel uit te spreken hoe ik vind dat de economische situatie in Nederland anno 2019 er uitziet en ik onderbouw .Dat je het PVV praatjes vind is jouw oordeel/mening .Mijn advies, sla m,n reacties dan over en lees ze niet meer .Fijne avond!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.