fbpx
Nieuws

Er moet een betere kwaliteitsborging komen voor de installatie van zonnepanelen en warmtepompen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft het kabinet opgedragen om met de brancheorganisaties – Holland Solar, Techniek Nederland, DHPA – om de tafel te gaan en hierover afspraken te maken.

Volgens Kamerlid Tom van der Lee van GroenLinks worden installaties nog te vaak niet op de juiste wijze opgeleverd. “Waardoor consumenten met slecht geïnstalleerde installaties opgescheept zitten en ook problemen ontstaan rondom het verzekeren van gebouwen met zonnepanelen.”

Branden

Vorig jaar ontstond brand in in ieder geval 23 pv-installaties. TNO concludeerde dat slecht installatiewerk vaak de oorzaak is. Het verzekeren van een pand met een pv-installatie blijkt daardoor steeds lastiger te worden.

Er is een breed gedragen – maar niet verplichte – erkennings- en een certificeringsregeling voor vakbekwame zonne-energie installateurs. Alleen bedrijven die een speciale opleiding voor het plaatsen en inspecteren van zonne-energie-installaties hebben gevolgd, komen in aanmerking voor de erkenning of de certificering Zonnekeur. De brancheorganisaties vinden dat álle zonne-energie installateurs in ons land aan deze eisen moeten voldoen.

5 reacties op “‘Installatie pv-paneel en warmtepomp moet beter’

 1. Ludwig Nijhof schreef:

  Gewoon net als bij bodemgebonden warmtepompsystemen, een verplichte certificering invoeren. Wel zo eerlijk en dan ben je meteen van een hoop cowboys/dozenschuivers af. Als we dan vervolgens allemaal goede installaties maken, kan Tros Radar zich weer druk maken over wasmiddelen en dergelijke.

  • A schreef:

   Euh, ben je van die dozenschuivers af? Dat is niet het probleem. Onjuist gebruik van stekers is in 80 a 90% van de brandgevallen de oorzaak. Niet de dozenschuivers of hobbyisten blijken de oorzaak te zijn. Dus door te certificeren los je eigenlijk niets op. Certificering geeft schijnveiligheid, en is natuurlijk koren op de molen van de branche organisaties. Dit leidt tot kostenverhoging, minder concurentie en dus is de consument is hier helemaal niet mee gediend…!

 2. A schreef:

  Helemaal waar. Mijn woning heeft een warmtepomp, waarbij de installateur van de zonnepanelen de fout heeft gemaakt een 2-fase teruglevering te installeren. Dit heeft een draaiveld probleem opgeleverd en een defect aan mijn warmtepomp. Een hoop geld gekost en de installateur weigert nu verantwoordelijkheid te nemen. Heeft als “oplossing” nu de teruglevering op 1 fase terug gezet. Maar of dit veilig is of comfort NEN? Rechtszaak zal volgen vrees ik….

 3. Erin schreef:

  Heb in 2007 Zonne panelen laten plaatsen die tijdens de winter gedeeltelijke overschouwend worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.