fbpx
Nieuws

Installaties optimaliseren door monitoring

Meer halen uit bestaande installatietechniek door inzicht in energiestromen. Met die gedachte gaat de start-up Energievolutie van start met een eigen monitoringstool dat alle gegevens uit energiemeters bundelt en vergelijkt in een eigen platform. 50 woningen zijn inmiddels uitgerust met de techniek.

Woningeigenaren, corporaties en installateurs krijgen met de data inzicht in de energieprestaties van gebouwen en de techniek, en biedt handvatten voor verbeteringen. Opvallende eerste inzichten: die verbeteringen zitten doorgaans niet in grootschalige verduurzaming. “De informatie geeft op de juiste wijze oorzaak en gevolg van technische keuzes weer”, zegt initiatiefnemer Erik Bek over Energievolutie. Het bedrijf mikt op seriematige renovatie en appartementencomplexen met collectieve installaties die verduurzaamd moeten worden.

Ervaring uit tienduizenden woningen

De techniek is de afgelopen drie jaar ontwikkeld door IDEA Nederland, een ingenieursbureau uit Gorinchem dat de afgelopen jaren tienduizenden woningen heeft verduurzaamd op basis van nulmetingen en relatief eenvoudige stappenplannen. De kennis en data uit al die renovaties, maar bovenal de ervaring met energielabeling, rekenmethodieken en de technische pijnpunten in verduurzamingsvraagstukken is verwerkt in de tool, die nu in 50 woningen draait. Dit jaar wil het bedrijf fors op gaan schalen.

Hoe werkt deze vorm van monitoring?

Meterkastbox, energiemeters en sensoren

De hardware bestaat uit een meterkastbox, de EMRA-box, die data uit onder meer energiemeters, opwekking en verbruik van gebouwgebonden installaties, temperatuur en binnenklimaatsensoren vertaalt naar een softwareplatform waarin de gebruikers kraakheldere grafieken krijgt over de relatie tussen installatie, gebouw en gebruik.

Laaghangend fruit eerst

De ervaring tot dusver leert dat veel complexen met enkele simpele maatregelen veel gas en CO2 kunnen besparen. Het plaatsen van een buffervat in collectieve installaties, of het waterzijdig inregelen van verwarmingsinstallaties bijvoorbeeld. Het ontbreken van kennis over de energiestromen leidt volgens Energievolutie vaak tot verkeerde of te dure investeringsbeslissingen.

Lees in dit Premium-artikel hoe de techniek rondom de EMRA-box werkt, welke metingen gedaan kunnen worden, en hoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.