fbpx
Nieuws

InstallQ-keur voor Feenstra

De Feenstra-opleidingscentra in Amsterdam en Capelle a/d IJssel  voeren sinds juni het keurmerk InstallQ-geaccrediteerd’ voeren. Dit betekent dat de grote installateur, met 800 monteurs een van de grotere van het land, klaar is voor de wettelijke certificering die vanaf 2020 gaat gelden.

Door deze accreditatie kan de organisatie al haar 800 monteurs intern een proeve van bekwaamheid kan afnemen, zodat zij aan de wettelijke bepalingen voldoen.

Het spreekt daarom voor zich dat Feenstra de wettelijke certificering voor verwarmingsbedrijven, waarmee de Tweede Kamer reeds heeft ingestemd, van harte omarmt en vol heeft ingezet om zo snel mogelijk aan de wettelijk eisen te voldoen. Eerder certificeerde het bedrijf zich al voor het keurmerk ‘Zonnekeur’.

Vanaf 2020 mogen conform deze regelgeving alleen gecertificeerde bedrijven met vakbekwame monteurs nog werkzaamheden verrichten aan cv-ketels, geisers en gashaarden. Na een overgangsjaar wordt de regeling per 2021 gehandhaafd. “Deze certificering voor verwarmingsbedrijven vinden wij een prima ontwikkeling en ondersteunen wij van harte”, aldus Arian Lodder, operationeel directeur bij het bedrijf. “Ik zit al jarenlang in het vak en ben situaties tegengekomen die we met zijn allen niet moeten willen. Veelal installaties die met de beste bedoelingen zijn aangelegd, maar door gebrek aan gedegen kennis van degene die dit heeft gedaan of de installatie onderhoudt niet veilig zijn. Iedereen verdient een veilige en comfortabel woonomgeving. Laten wij daar als branche waar we kunnen aan meewerken. Ondanks dat het keurmerk ons bepaalde verplichtingen oplegt, zijn we er van overtuigd dat het de branche veel zal brengen. Ik vind het in ieder geval belangrijk dat onze vakmensen gediplomeerd zijn, hun vakinformatie bijhouden, en veilig werken conform de wettelijke voorschriften. Hierbij helpen en begeleiden wij hen ook graag. Met opleidingen via onze eigen vakschool, presentaties van fabrikanten of anderen, en interne ‘buddy’s’ voor de collega’s die net het vak zijn ingestapt.”

InstallQ is ontstaan uit de fusie van KvINL en Sterkin en opgericht ten behoeve van de kwaliteitsborging binnen de Installatiesector. Opdrachtgevers, aanbieders en overheden werken binnen InstallQ samen aan een onderscheidend en gegarandeerd kwaliteitsniveau van producten, processen en diensten in de installatiesector erkend.

11 reacties op “InstallQ-keur voor Feenstra

 1. Richard schreef:

  Misschien leren ze nu eens een keer echt een gasleiding afpersen

 2. Ray schreef:

  Das weer fijn. Monteurs die de proef net niet halen worden door het bedrijf gewoon als geslaagd gecertificeerd. Een certificering moet door buitenstaanders afgenomen worden en niet intern in een bedrijf waar het onderhands even besloten wordt.
  Zo zie je maar weer dat er maar gerotzooid wordt met de aankomende certificering waar de kleine ZZP-er weer genaaid wordt.

 3. hen schreef:

  Er id maar 1 manier en dat is het stoppen met de verkoop naar de particulier via webshop – warmteservice – bouwmarkten en alle andere verkoop kanalen waar ze aan ketels en gas gerelateerde materialen kunnen komen.
  Het moet gewoon weer geld kosten ook al heb je de benodigde papieren al.
  Weer maar een certificaat er bij, wat wordt het volgende weer wat geld moet kosten voor de installateur. Neen ik een voorbeeld aan België n Duitsland, daar kan een particulier dat alles niet kopen

 4. Marcel schreef:

  Zo, het gaat Feenstra nu wel lukken om hun personeel goed installatie werk af te laten leveren?

 5. Frans schreef:

  Helemaal mee eens . Opzet is gewoon gedaan om de kleine zelfstandige eruit te werken een een eigen opleiding is een wassen neus totaal waardeloos

 6. Mark schreef:

  Allemaal waar, dat het heet toch markt werking……
  Nou dat gaan we dus hier ook merken. De grote bedrijven blijven straks over, en die stellen stellen dan ook de standaard. (Goed of slecht) Dat kan straks niemand meer toetsen, want ze gaan zich zelf straks ook keuren.
  Immers de overheid wil zelf regulering…..

 7. john schreef:

  Door al die kut flut interne papiertjes worden de grote bedrijven nog grote prutsers dan dat ze nu al zijn!
  En heren en dames van Techniek Nederland berg je maar voor de toekomst, want hoe lang denken jullie nog de grote jongens af te kunnen dekken met het gezwam? En hun fouten goed te kunnen praten en om de hete brei heen te kunnen draaien? Eeuwig vergeet het TN is bezig zijn eigen ruiten in te gooien.

  Kijk ff naar kassa uitzendingen over de grote jongens en oordeel zelf!

  Wij blijven kwaliteit leveren als kleine zelfstandige en het interesseert me geen reet wie ik daarvoor onder zijn donder mot trappe of schoppen maar ik verrek het om naar de pijpen van een organisatie of wet te dansen waar geen reet van klopt.

  Door deze onzin zullen er veul kleine zelfstandigen vertrekken bij TN met d’r interne opleidingen en elders hun heil en certificering regelen.
  Want jazeker kleine ondernemers er is elders een mogelijkheid om je te certificeren en te onderscheiden.

  Ik persoonlijk ben een beetje klaar aan het zijn mee TN en hun vriendjes politiek maar ja de euries he bij deze organisatie daar draait alles om!

  • Ray schreef:

   Beste John.. Harde woorden maar geef je gelijk. Wij als ZZP-er nemen de tijd voor een ketel en regelen alles netjes voor de klant, en als ik de klant hoor zijn ze van een grotere maatschappij na 15 of 20 min weg. Op naar de volgende 12 ketels per dag. Ik doe over een goede onderhoud 5 kwartier waar de mensen graag voor betalen en van kwaliteit houden en hun veiligheid.

  • MarkS90 schreef:

   Die grote jongens steken een rookgasmeter in de schoorsteen en draaien wat aan het gasblok. Zo kom ik ook aan 15 ketels per dag. En als er toch een storing komt gaat er een storingsmonteur rijden die de ionisatiepen vervangt.

   Maar gereinigd zijn die ketels dus nog steeds niet …

 8. de echte installateur schreef:

  feenstra zijn de grootste knoeiers van nederland !
  bij mij komen ze er niet in !
  nepopleiding !
  inderdaad bedoeld om de kleinere de nek om te draaien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.