fbpx
Nieuws

ISDE blijft zoals hij is

De aanpassingen van de ISDE-subsidieregeling, die per 1 juli zijn doorgevoerd, blijven zoals ze zijn. Wel krijgen particulieren die door het snelle tijdstip van invoering gedupeerd zijn, een tegemoetkoming. Wie voor die tijd de verplichting is aangegaan, maar nog geen warmtepomp geïnstalleerd heeft gekregen, mag rekenen op het ‘oude’ subsidiebedrag. Particulieren krijgen pas ISDE-subsidie uitgekeerd wanneer de warmtepomp in bedrijf is.

Uneto-VNI wilde dat Kamp de wijziging zou terugdraaien, omdat deze ongunstig zou zijn voor de markt van met name de hybride warmtepompen. Per 1 juli bedraagt de subsidie voor warmtepompen bij een thermisch vermogen tot en met 1 kW € 1.100, en wordt vermeerderd met € 100 voor elke kW thermisch vermogen hoger dan 1 kW. Dit betekent bijvoorbeeld dat op hybride combinaties (cv-ketel met lucht/water-warmtepomp) en warmtepompen met een laag vermogen (3,5-10kW) minder subsidie opleveren. Volgens de branchevereniging voor installateurs leidt dit tot annuleringen van opdrachten.

Minister Henk Kamp zegt dat de aanpassing juist bedoeld is om te voorkomen dat huiseigenaren een toestel met een te groot vermogen aanschaffen, omdat dit meer subsidie oplevert. De maatregel komt voort uit de ervaringen met de ISDE uit 2016 en begin 2017. De lineaire opbouw geeft volgens de minister juist meer mensen de gelegenheid om gebruik te maken van de subsidie, zo schrijft hij de critici. Daarnaast is het totale subsidiebedrag verhoogt van € 70 naar € 90 miljoen. Ook mogen overheden nu mee inschrijven op de subsidie. Volgens Kamp allemaal maatregelen die moet leiden tot meer groei voor dit marktsegment.

De ISDE-subsidie wordt verstrekt voor de aanschaf van zonneboilers, (hybride) warmtepompen, pelletkachels en biomassa-ketels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.