fbpx
Nieuws

ISH voor driekwart gevuld

De ISH, de grootste installatiebeurs ter wereld, verwacht rond de 2000 standhouders van 13 tot 17 maart naar Frankfurt te krijgen. Daarmee is de beurs een kwart kleiner dan de vorige live editie van 2019. Ondanks dat gevestigde namen ontbreken, is beursorganisator Messe Frankfurt tevreden.

De Messe Frankfurt houdt tegelijkertijd, net als in 2021, een digitale variant van de beurs. Die gaat nog een week langer duren. Qua bezoekers verwacht de ISH ook een kwart te krimpen. In 2019 kwamen er nog 190.000 bezoekers naar de 22 gevulde beurshallen in Frankfurt. Stefan Seitz, brandmanagement directeur van de beurs, toont zich op de persconferentie van de Messe Frankfurt tevreden met deze cijfers. “We zijn nog steeds aan het plannen, want veel bedrijven beslissen deze editie pas op het laatste moment.”

De ISH krabbelt net als elke andere beurs op na de Covid-19 pandemie. In 2021 werd de beurs volledig digitaal gehouden, en dat was volgens Messe Frankfurt niet op alle fronten succesvol. Het internationale beursleven heeft ook nog te maken met het feit dat met name de Chinese markt nog deels op slot zit door het virus. Tegelijkertijd hebben deelnemende bedrijven ook te maken met uitdagingen in de leveringsketen, wat een beursdeelname in de weg kan staan. Ook hebben sommige bedrijven in de corona-periode ervoor gekozen om eigen events te organiseren.

ISH is Europees trendsetter

De ISH was jarenlang de plek waar alle grote bedrijven uit de installatiewereld groots uitpakten met hun productintroducties en toekomstvisies, en waar fabrikanten letterlijk voor in de rij lagen. Dit had vooral te maken dat veel bedrijven uit de verwarmings- en sanitairindustrie van oorsprong Duits zijn. Het aanbod op de ISH bepaalt voor een groot deel wat we de twee daaropvolgende jaren in Nederland mogen verwachten, onder meer op de VSK.

Beurzen hebben het moeilijk

Een deelname aan de ISH was vaak ook een prestigekwestie: er zijn fabrikanten die in hun eentje een complete hal vullen met stands waar kosten noch moeite gespaard werden. Niet deelnemen betekende ook dat je plekje vergeven werd. Die status lijkt nu af te brokkelen. Een behoorlijk aantal grote namen ontbreken (nog) op de deelnemerslijst, waaronder gevestigde namen als Ariston (ATAG), Alpha Innotec, Dornbracht, Grohe, Grundfos, Uponor, Viega en Zehnder. Een lijst met deelnemende bedrijven is hier te vinden.

Relatief meer internationaal

De krimp heeft een aantal voordelen die de beursorganisatie zeker niet onbenoemd wil laten. Zo is het internationale karakter van de beurs gegroeid: op dit moment is 70% (dit was 40%) van de deelnemers van buiten Duitsland. Ook heeft de Messe Frankfurt het afgelopen jaar ervaren dat het gemiddelde beslissersniveau van de bezoekers stijgt. Dit heeft volgens de beursorganisator vooral te maken dat veel bedrijven nu enkel medewerkers in sleutelposities naar internationale beurzen sturen.

Installatie.nl gaat in maart 2023 uitgebreid verslag doen van de ISH. Abonneer je hier op de gratis nieuwsbrief om niets te missen.

ISH Water & Energy

De exacte beursplattegrond wordt half januari bekend. Vast staat dat de grote verwarmingsbedrijven als Viessmann, Bosch en Vaillant in de vernieuwde hal 12 van het beurscomplex staan. In de hallen 1 tot en met 4, waarvan een aantal hallen meerdere verdiepingen bevatten, is vooral sanitair te zien. De verhouding ISH Water (sanitair) en ISH Energy (verwarming, koeling, ventilatie en installatietechniek) zal ongeveer fifty-fifty zijn.

CO2-reductie, circulair en digitaal

Naast het klassieke beursaanbod, heeft de ISH ook weer een groot programma aan side-events, waarin met name Duitse branchevereningen hun vergezichten zullen ontvouwen. Vanzelfsprekend is de verduurzaming van bestaande gebouwen de grootste opdracht. CO2-reductie, het afscheid van fossiele brandstoffen, digitalisering, het tekort aan vakmensen en circulair installeren vormen de belangrijkste thema’s. In sanitairland deze editie nog meer focus op waterbesparing.

In 2019 gingen voor het eerst de vernieuwde hal 12 van het beurscomplex open. In deze hal van twee verdiepingen, samen goed voor 30.000 vierkante meter, de grote verwarmingsbedrijven met hun aanbod. Daarbij moet je denken aan de grote Duitse verwarmingsbedrijven als Viessmann, Bosch en Vaillant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.