fbpx
Nieuws

Kamer wil meer steun voor schoolventilatie

De Tweede Kamer is ontevreden met het subsidiepercentage van 30% dat scholen krijgen als ze hun ventilatie op orde willen brengen en energiebesparende maatregelen doorvoeren. Dat moet hoger, vinden Kamerleden.

Aan minister Arie Slob van Onderwijs is vorige week opgedragen om te onderzoeken of dit percentage is op te krikken en dit vooral ook snel te doen. Slob heeft eerder aangegeven hier niet voor te voelen, maar ziet zich nu gedwongen door een Kamermeerderheid.

Uit nieuw onderzoek naar de luchtkwaliteit op scholen blijkt dat niet 11 procent ondermaats scoort, zoals eerder was becijferd, maar dat ruim een kwart van de scholen niet voldoet aan de normen.

Subsidie

De zogeheten ‘Specifieke uitkering ventilatie in scholen’ (SUVIS) is een subsidie voor gemeenten om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren.

Hoewel deze subsidieregeling er in eerste instantie op gericht is om het binnenklimaat in scholen op te krikken tot het tenminste wettelijke minimum, vallen ook maatregelen die de school energiezuiniger maken er onder. Dan kan het gaan om bijvoorbeeld nieuwe energiezuinige beglazing, isolatiemateriaal, een warmtepomp of zonnepanelen.

Versneld beschikbaar

In de subsidiepot zit in totaal 360 miljoen euro, waarvan 100 miljoen begin dit jaar beschikbaar kwam en een tweede tranche van 100 miljoen in september. Minister Slob wil nog even wachten met het beschikbaar maken van de resterende 160 miljoen euro.

Liever wil hij dit aanwenden in een bredere context: scholen met slechte ventilatie zijn vaak oud en hebben behalve een slecht binnenklimaat nog wel meer problemen, die met het geld ook aangepakt zouden kunnen worden. De Tweede Kamer zet hem nu onder druk om het dekseltje toch maar alvast van het potje af te draaien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.