fbpx
Nieuws

Propaanwarmtepomp op skid vervangt ketel

In een vijftal corporatiewoningen in Loon op Zand heeft bouwbedrijf Hazenberg Bouw de cv-ketel vervangen door een skid met een 8 kW-warmtepomp op propaan.

Video onderaan artikel

De skid is een prefab geïsoleerd hsb-element, met daarop aan de ene kant de 8 kW monoblock-propaan-warmtepomp van het Franse merk Auer (fabrieksopgave: SCOP van 4,46). Aan de binnenzijde bevindt zich een omkasting met daarin de regelunit, een buffervat en een plat expansievat, plus aansluitingen voor cv en warm tapwater. Daarnaast is een 200 liter warmwaterboiler gemonteerd.

Beetje na-isolatie

Het gaat om woningen van de Brabantse woningcorporatie Casade, die werden gebouwd begin jaren ’80. De vijf woningen hoefden slechts een beetje na-geïsoleerd te worden, zegt Jeroen van Eerdewijk van Hazenberg Bouw: “We hebben de spouw nog bijgevuld met isolatie, daar kwam ongeveer een RC van 1,8 bij. Ook hebben we HR++-glas toegepast en het dak nog wat na-geïsoleerd.” De warmtebehoefte voor woningen wordt uitgerekend op basis van een extreme situatie van -7 graden en windkracht 4.

Met bestaande afgiftesysteem

Door de hoge temperaturen die met het koudemiddel propaan te bereiken zijn, kon het bestaande afgiftesysteem blijven hangen en daarmee vormt het concept een betaalbare oplossing voor corporaties die hun bezit van het aardgas willen halen.

Een uitgebreide versie van dit artikel is te lezen in de nieuwste uitgave van vakblad Installatie, dat ook digitaal te lezen is.

Hieronder een filmpje van de plaatsing van de skids.

25 reacties op “Propaanwarmtepomp op skid vervangt ketel

 1. Wim schreef:

  Schiet op zo. Van het gas af maar dan wel propaangas gebruiken. Kan je ook de ketel ombouwen is stukken goedkoper en minder arbeid. Ja mee eens. CO uitstoot is minder. Maar niet echt van het gas af

 2. Sjouke schreef:

  Daar gaat je mooie bergruimte… Dit lijkt mij wel een hele ruimtevretende oplossing en volgens mij onnodig duur.

 3. Joost schreef:

  Een extreme situatie is -15 met windkracht 6. Kunnen we zo hebben met een paar winterse weken. Ik ben benieuwd hoe het de wp zal vergaan.

  • Ewald schreef:

   Inderdaad.
   In de ISSO 51 wordt een buitentemperatuur aangegeven van -10°C.
   -7°C is dus relatief mild.
   Het lijkt wel dat met dergelijk gegoochel met cijfers en halve waarheden de warmtepomp gepromoot moet worden. Ik krijg er toch wel twijfels bij of je dan zo’n techniek moet willen.

   • Erik schreef:

    De isso hanteert twee situaties: -10C voor lichte woningen met weinig thermische massa en -6C voor zware woningen met thermische massa. Dit lijkt mij een prima verhaal en degelijk systeem.

 4. Dik Blok schreef:

  Propaan is ook gebruikt in Amerika in eerste airco’s in auto veel
  Ongelukken met brand

 5. Lj schreef:

  Al heel wat jaren wordt propaan als koelmiddel in koelkasten gebruikt nooit een brand in koelkasten geweest

 6. Wim schreef:

  Ik heb nooit in dit huis een gas aansluiting gehad, en er staat ook al geen warmtepomp in! Toch wordt mijn woning heel comfortabel warm ( zelfs zonder een dure stroom aansluiting dus ) Heb nu sinds een tijdje een Honeywell Evohome regeling, waarbij ik ook nog eens iedere ruimte afzonderlijk aan en uit kan zetten en elke ruimte een gewenste temperatuur kan geven…. Heerlijk!

  Ik denk trouwens wel dat dit een van de oplossingen gaat worden voor een toekomstig probleem!

 7. Piet schreef:

  Hmm siko propaan is ook een test geweest in Spanje div dode gevallen door het werken aan de airco het kan wel maar je niet goed opletten

 8. Dick schreef:

  Nadeel is wel dat je bij 8kw een krachtstroom aansluiting moet hebben met een fors vastrecht
  Is hybride dan niet gunstiger ?

 9. Tom schreef:

  Jammer van al die reacties van mensen die niet weten waarover ze klagen. Ga bv eerst eens opzoeken wat een 8kW warmtepomp is…

 10. Tom schreef:

  Het vastrecht van een 3 x 25 A is net zo veel als 1x 35A. Pas vanaf 3x35A is dat veel hoger…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.