fbpx
Nieuws

Kantoordak verplicht vol zonnepanelen

Nieuwe gebouwen met een dakoppervlak van 250 vierkante meter of meer moeten vanaf 2025 verplicht worden vol gelegd met pv-panelen of zonnecollectoren. De verplichting geldt ook bij ingrijpende renovaties. Bij bestaande woningen komt geen verplichting.

Dat maakt klimaatminister Rob Jetten bekend in een ‘zonnebrief‘ aan de Tweede Kamer. Voor utiliteitsgebouwen met een dakoppervlak van minder dan 250 vierkante meter en voor de nieuwbouw van woningen kijkt het kabinet naar verdere aanscherping van de BENG-eisen. Voor ingrijpende renovatie wordt tevens gekeken naar de mogelijkheden om de eis voor hernieuwbare energie verder aan te scherpen. Ook bij bestaande daken van utiliteitsgebouwen is er aanvullend beleid op komst, maar dat wordt pas later dit jaar verwacht.

‘Solar prepared’

De ‘zonnedakverplichting’ moet wel “technisch, functioneel en economisch haalbaar zijn”, wat onder andere betekent dat de installatie kan worden aangesloten op het elektriciteitsnet dat de constructieve eisen aan gebouwen worden aangepast en dat alle utiliteitsgebouwen ‘solar prepared’ worden opgeleverd, waarbij voor de constructieve sterkte uitgegaan wordt van volledige benutting van
het dak.

Afbouw saldering

In de zonnebrief geeft minister Jetten ook duidelijkheid over het afbouwpad van de salderingsregeling. Het kabinet heeft besloten de startdatum van de afbouw met twee jaar uit te stellen naar 1 januari 2025. Dit betekent dat er in de jaren 2023 en 2024 nog volledig kan worden gesaldeerd. In 2025 zal eenmalig een iets grotere afbouwstap gezet worden, waarna het pad vanaf 2026 weer wordt opgepakt zoals oorspronkelijk beoogd. Dit houdt in dat, net als in het oorspronkelijke wetsvoorstel, vanaf 2031 niet meer gesaldeerd kan worden.

Koopwoningen

Voor bestaande koopwoningen met een eigen dak ziet het kabinet momenteel geen noodzaak tot aanvullende normering of maatregelen voor zon op dak. Uit studies komt immers naar voren dat de groei zich de komende jaren door blijft zetten.

3 reacties op “Kantoordak verplicht vol zonnepanelen

 1. Peter Drenth schreef:

  dan laat ze eerst maar eens de infra op orde hebben ,nu wordt de ondernemer voor hoge kosten gezet en vervolgens omdat het net niet aankan dan ,weer uitgeschakeld

 2. Schouten schreef:

  Gezien de laatste berichtgeving waarin Tennet aangeeft zeker nog 10 jaar nodig te hebben voor verdubbeling van de huidige capaciteit (wat ons allemaal veel geld gaat kosten!) is het nog maar de vraag of dat streven voldoende overcapaciteit op zal leveren om alle pieken op te gaan vangen.
  Snap ook niet dat men niet kijkt naar een alternatief als opslag batterijen wat wellicht op termijn een goedkopere oplossing kan bieden.
  (beste is nog om 2 of 3 kerncentrales versneld te bouwen zodat de volgende generatie niet de problemen krijgt waar wij nu mee kampen)

 3. Sonderkamp schreef:

  Langzaam veranderd de democratie in een soort van dictatuur waarbij de overheid de Europese afspraken als oorzaak van helaas dwingende en noodzakelijke maatregelen aanwijst. Verplichte overstap naar hybride, verplichte verduurzaming huurwoningen, verplichte overstap elektrische bedrijfswagens, accijnzen dermate verhogen dat een benzine voertuig, een sigaretje, of zelfs een biertje niet meer te betalen is. Nu verplicht de daken volleggen met panelen, en na deze investeringen de saldering opheffen. Om maar niet te spreken dat er straks alleen nog maar een vega burger op de bbq kan liggen! Voor hun salarissen een peuleschil, en na hun ambst-termijn zorgen wij wel voor voldoende wachtgeld en goed pensioen! Het ondernemen veranderd van een leuke cent verdienen door mooi installatiewerk te verzorgen, in een uitdaging in welke bochten je je kan wringen om aan alle hersenspinsels van de bureaucraten te kunnen voldoen. Chapeau! Ik wens alle installateurs/ondernemers en consumenten veel sterkte toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.