fbpx
Nieuws

Het lijkt erop dat bezitters van zonnepanelen een jaar langer gebruik kunnen maken van de salderingsregeling. De beoogde afbouw van de regeling gaat als het aan het ministerie van Economische Zaken pas vanaf 1 januari 2024 beginnen, en niet in 2023.

Dit blijkt uit het introductiedossier dat ambtenaren van het ministerie hebben opgesteld voor de nieuwe ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en Rob Jetten (Klimaat en Energie). Het uitstel van een jaar is goed nieuws voor de terugverdientijd voor huishoudens die investeren in de techniek. De gemiddelde terugverdientijd blijft de komende vier jaar dan nog circa zeven jaar.

Uitstel afbouw salderen gunstig voor terugverdientijd pv-panelen

Bij de salderingsregeling wordt de elektriciteit die kleinverbruikers opwekken met zonnepanelen en terugleveren aan het net gesaldeerd tegen de elektriciteit die zij afnemen van het net. Zij hoeven over het weggestreepte deel geen energiebelasting, opslag duurzame energie en btw te betalen. De overheid wil af van de regeling: pv-panelen zouden de stimulering niet meer nodig hebben, en afbouw zou meer balans moeten kweken tussen opwekking en eigen verbruik, plus dat het lokale opslag zou moeten stimuleren. De salderingsregeling wordt stapsgewijs vervangen door een terugleversubsidie

Effect op terugverdientijd

In het oorspronkelijke afbouwvoorstel is een scenario voorgesteld waarin vanaf 1 januari 2023 tot 1 januari 2031 een dalend percentage van de teruggeleverde stroom mag worden gesaldeerd. Op die manier wordt het effect van de afbouw op de terugverdientijd van zonnepanelen verzacht. Het voorstel van toenmalig minister Wiebes werd echter vlak voor de verkiezingen controversieel verklaard.

Slimme meter

De ambtenaren schrijven de ministers dat netbeheerders, energieleveranciers en toezichthouder AT meer voorbereidingstijd nodig hebben om een goede afbouw mogelijk te maken. Zo heeft niet elke kleinverbruiker nog een slimme meter. Er is zeker twee jaar nodig om alle bezitters van zo’n installatie (verplicht) aan zo’n meetinrichting te krijgen. Ook is de Tweede Kamer kritisch over de consequenties van de afbouw voor de huursector en de businesscases voor woningcorporaties. Het jaar uitstel betekent dat het hele afbouwtraject een jaar opschuift. Het einde is dan in 2032. De ambtenaar houden de ministers voor dat dit wel een forse financiële tegenvaller voor de overheid tot gevolg heeft. Daarom zou de Tweede Kamer hier al snel een knoop over door moeten hakken, schrijven de ambtenaren.

13 reacties op “‘Start afbouw salderingsregeling jaar later’

 1. F. Hoekstra schreef:

  Hey,

  De saldering regeling mag niet stoppen. Wij zijn bezig om nul op de meter te krijgen. Als deze regeling stopt dan zijn we de dupe van onze eigen portemonnee.

  Ons huis komt uit 1973 en hebben deze opknapt en alles electrische gemaakt. Het enige dat wij nu nog hebben is het warm water op gas. De CV is de geizer geworden.

  Voor ons moet deze regeling opgeschort worden. Anders zitten wij over 10 jaar met een enorme energie rekening.

  F. Hoekstra

  • Kees schreef:

   Helemaal mee eens. Ik heb exact dezelfde situatie. Stoken op eigen opgewekte stroom wordt hiermee de nek omgedraaid.
   Begrijp ook niet dat dit nooit aan de orde komt bij het stimuleren van aanschaf warmtepompen.
   Thuisbatterijen lossen dit nooit op.

 2. Sjuul schreef:

  Uw rekening agv elektrisch stoken, is in de ogen van de overheid UW probleem kennelijk. Net als bijv de bezitters van elektrische auto’s die menen op zonnepanelen te kunnen opladen…..

 3. Erwin schreef:

  Het rare vind ik nog steeds dat gas er af moet en electra erbij, terwijl je voor meer electra (stoken in plaats van gas) meer stroom nodig zal hebben dan de 3x25A (jaartarief netwerkkosten € 275) in de meterkast. Echter opwaarderen naar 3x35A of 3x50A gaat je respectievelijk € 1.049 of € 1.526 per jaar kosten. Op deze manier wordt het nooit aantrekkelijk om van het gas af te gaan, want dan komen de netwerkkosten over je heen. Oftewel, gebeten word je altijd.

 4. Ap van der Horst schreef:

  Als iedereen nu eens nadenkt, slavernij is niet goed, de hele regeling moet op de schop, ik roep al jaren dit.. wat ze moeten doen, je verbruikt 5000kwh, maar je wekt 7000 kwh op dan krijg je voor 5000 kwh de prijs wat de kwh kost, de overige 2000kwh krijg je 3 cent de kost prijs wat het opwekken kost wat lander, of essent betaalt voor een opgewekte Kwh, er zijn mensen die 9000 opwekken of meer, dus dat is het verdien model, dus kan niet mag niet, zo gaat vattevall, en de de rest naar de afgrond

  • jeroen schreef:

   Er zijn ook leveranciers die meer betalen voor je opgewekte kilowatt. kijk hiervoor bij gasenlicht.com.

   28.5 cent per kilowatt betalen voor de te veel opgewekte kilowatt

 5. Piet schreef:

  @Ap: Door de hoge energieprijs krijg ik bij eneco nu 45 cent per kwh terug
  @erwin: ons huis is 100% electrisch en dat gaat prima 3x25a

  • Ed schreef:

   Knap als je nu in januari terug lever en je huis vol elektrisch verwarmt, al dan niet me een warmtepomp. Moet je wel erg veel panelen hebben. Je zult wel bedoelen dat je de afgelopen zomer net als ik zoveel opgewekt heb dat je nu kan teren op de saldering. Of het eerlijk is weet ik niet, maar zolang de energie maatschappijen stunten met lange termijn contracten waardoor degene die een variabel contract heeft of waarvan de leverancier over de kop is gegaan teveel betalen maak ik me daar ook niet druk om. Ja inderdaad het systeem moet op de schop.

 6. Scott schreef:

  Salderen moet absoluut sneller afgebouwd worden. Met een enorme bak zonnepanelen op je dak is er nu geheel geen prikkel om slimmer om te gaan met energie. Door te verbruiken wanneer de vraag laag is, en op te slaan wanneer de vraag hoog is. Juist daar zijn subsidies nodig, en die moeten we dus ook gaan verhuizen. Afschaffing in 2032 komt echt veels te laat.

 7. Peerke5 schreef:

  Ik maak mijn huis warm met een airco van 5KW 72M2 oppervlakte

 8. Ad schreef:

  Vreemd hoor van het gas af in Nederland
  Als je in Duitsland gasaansluiting aanvraagt krijg je ook nog subsidie!!!
  Zonnepanelen daar word behoorlijk gesubsidieerd
  Europa 1 !!!!

 9. Ben schreef:

  Als we panelen blijven leggen gaan deze straks ook niets meer doen. Want panelen schakelen automatisch af als de stromen te hoog worden. In bepaalde gebieden gebeurd dat al.
  Dat dit salderen de staat geld kost zal mij ook aan de derrière oxideren, maar ik snap wel dat er wat gedaan moet worden. Helaas kunnen we de zomerse zonnestroom niet opslaan. (Een dag, als he een HELE knappe accu hebt.) Nog belangrijker is, is dat we in de winterse periodes een steeds groter tekort gaan krijgen. ’s winters doen de panelen nog maar 2-5%. Maar we gaan allemaal wel electrisch verwarmen en rijden. HOE DAN?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.