fbpx
Nieuws

CO-keur gaat van start

CO-keur, een systeem waarbij de certificering bij CO-keur ligt en zzp’ers hier onder licentie gebruik van kunnen maken, gaat vanaf vandaag van start.

Dat zegt Ard van de Meeberg van CO-keur. “We gaan los! En dat zullen de 400 installateurs die nu al bij bij ons op de wachtlijst staan kunnen waarderen.” Dat kan omdat CO-keur sinds vandaag zélf gecertificeerd is volgens de BRL-6000-25, door certificerende instelling Normec. Gecertificeerd onder voorbehoud weliswaar, want het schema BRL 6000-25 moet nog door de officiële instanties worden goedgekeurd.

Lastig voor zzp’er

Bedrijfscertificering voor de Gasketelwet is een lastig proces, waar veel zzp’ers als een berg tegenop zien. Via de parapluorganisatie CO-keur wordt van zzp’ers dan alleen nog verwacht dat zij hun Vakmanschap CO-papieren halen en dat ze geldige kalibratierapporten van de meetapparatuur overleggen. Afmelden van de ketel gaat dan via een app, zegt Ard van den Meeberg van CO-keur.

Dergelijke licentiesystemen zijn heel gebruikelijk bij andere certificatieregelingen, waaronder de BRL 9500, voor energieprestatieberekeningen. Techniek Nederland is groot voorstander van CO-keur, omdat op deze manier snel grote aantallen installateurs kunnen voldoen aan de eisen van de Gasketelwet.

Iedereen gecertificeerd in 2023

Per 1 januari 2023 moeten alle installatiebedrijven die nog met gasketels willen werken gecertificeerd zijn. Van de Meeberg: “Met CO-keur kunnen we grote stappen zetten. Mochten installateurs het op later moment alsnog nodig vinden om zélf hun Gasketelwet-papieren te halen, dan kan dat natuurlijk zonder problemen.”

De laatste tijd klinkt er ook wel eens kritiek op CO-keur, omdat één ‘zwart schaap’ in de familie het voor iedereen zou kunnen verpesten. Maar volgens Van de Meeberg is die kans niet groot. “Wij controleren veel vaker dan noodzakelijk volgens de BRL 6000-25. En als we merken dat een installateur iets niet op orde heeft, dan kan hij zijn ketels niet meer afmelden tot het probleem is opgelost.”

6 reacties op “CO-keur gaat van start

 1. Team CO-keur schreef:

  Niet alleen ZZP-ers kunnen deelnemen aan CO-keur, alle installatiebedrijven die een alternatief zoeken voor een eigen certificering kunnen hier hun voordeel mee doen. Vanaf 30 mei as. kunnen (zelfstandig)ondernemers zich aanmelden via http://www.co-keur.nl

 2. Theo schreef:

  Ik ben van mening dat licenties aanbieden aan installateurs op basis van de BRL 6000-25 niet mogelijk is. Onder meer, omdat er bij licenties geen gezagsverhouding is tussen certificaathouder en licentienemer. Terwijl dat juist in de de BRL 6000-25 in de onderdelen personeel en inlener heel duidelijk omschreven wordt. De certificaathouder blijft altijd eindverantwoordelijk, maar die eindverantwoordelijkheid schuift CO-keur van zich af. Er is nog geen één bedrijf in Nederland met een definitief certificaat. Het kan dus zomaar gebeuren dat het certificaat van CO-keur niet wordt goedgekeurd en dan sta je als licentienemer aan het eind van dit jaar met lege handen!

 3. Ron schreef:

  50 jaar installatie werk , 45 jaar zelfstandig, ruim 20 mensen opgeleid , 1500 klanten En nu geen enkele vrijstelling !! . Met 65 jarige leeftijd nog naar school ? Of per 1 januari niet meer mogen werken! Overal mensen tekort , nieuwe ontwikkelingen wie jaagt wie nu weg ?

 4. Marcel schreef:

  Er moeten nog eerst 81 andere wetsvoorstellen goedgekeurd worden.
  De CO wet licht bij de Jonge op zijn bureau.
  Tegen de tijd dat hij er door is mag ik met pensioen. Ik maak mij niet meer zo druk er om.

 5. Sjaak schreef:

  42 jaar gas en watertechnisch installateur,
  En nu nog naar school? , ga ik wel iets anders doen . Overal werk

 6. Arie77 schreef:

  Ik heb mijn erkenningen bij InstallQ opgezegt, jarenlang dik betaald aan het geflopte OK-CV en InstallQ en ondanks al mijn dipoma`s en ervaring nu moet ik alsnog verplicht laten certificeren. Ik ga verder als klusbedrijf, en ga badkamers en leidingwerk doen.Helaas voor mijn klanten maar ik stop met CV onderhoud.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.