fbpx
Nieuws

Markt warmtepompen laat piek zien

De warmtepompbranche heeft een goed eerste kwartaal van 2022 laten zien. De markt laat een plus zien van 25% ten opzichte van 2021.

Dit blijkt uit cijfers van Vereniging Warmtepompen, de branchevereniging waar de meeste fabrikanten van deze technieken zijn aangesloten. Werden er in 2021 zo’n 69.000 warmtepompen verkocht (groei van 15% ten opzichte van 2020), voor dit jaar verwacht de Vereniging Warmtepompen dat de markt groeit naar 85.000 exemplaren. Dit is een stijging van 25%. Onderaan dit artikel een video-interview met Frank Agterberg van de Vereniging Warmtepompen.

Nieuwbouwmarkt gedekt

Na een forse groei in 2020 (+39%) stagneerde de groei van de warmtepompmarkt in 2021 (+15%). Dit had vooral te maken met het uitblijven van de grote doorbraak in de bestaande bouw. Omdat er sinds 2018 geen nieuwbouwvergunningen meer afgegeven worden voor gastoestellen, is de nieuwbouwmarkt nu volledig gedekt. Daar beperkt de groei zich tot de groei van het totaal aantal nieuwbouwwoningen.

De verhoging van de ISDE-subsidie naar 30 procent van de aanschafprijs plus de stijgende gasprijs heeft zijn effect gehad. Deze subsidieverhoging geldt zowel voor de all-electric als hybride warmtepompen die in de bestaande bouw worden geïnstalleerd. Nieuwbouw-warmtepompen ontvangen geen subsidie.

Check hier de subsidietool van Installatie.nl

Bijna de helft van de warmtepompen die afgezet worden zijn lucht/water-warmtepompen. De grote groeimarkt zit volgens de Vereniging Warmtepompen in de hybrides. De ambitie van de Vereniging Warmtepompen is om in 2025 jaarlijks 125.000 exemplaren aan de man te brengen. Dit zou inclusief de nieuwbouw betekenen dat er elk jaar zo’n 200.000 warmtepompen  worden geïnstalleerd, in aantallen bijna de helft van de historische gasketel-vervangingsmarkt.

Uitdagingen: installatiecapaciteit

Grootste uitdagingen in de markt zitten volgens Agterberg op korte termijn in het beschikbaar hebben van toestellen voor de groei. Veel fabrikanten kampen met materiaaltekorten en daardoor levertijden van enkele maanden. “Op langere termijn zou de installatiecapaciteit een remmende factor kunnen zijn. Daarom werken leveranciers en installatiebranches nu hard samen om de capaciteit van installateurs fors te vergroten.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.