fbpx
Nieuws

Koolmonoxide eist leven in Laren

Portiekflat ontruimd vanwege koolmonoxide

Een 41-jarige kapper in Laren (NH) is maandagavond overleden als gevolg van een koolmonoxidevergiftiging in zijn kapperszaak.

Ambulancemedewerkers die de zaak binnengingen werden gealarmeerd door de CO-meters die ze bij zich droegen. Daarop werd besloten de hulpverlening buiten het gebouw voort te zetten en de brandweer te laten komen om een uitgebreidere meting uit te voeren.

Bovenliggende woningen

Daaruit bleek dat de CO-concentratie “zeer hoog” was, aldus de brandweer, die uit voorzorg ook de bovenliggende woningen ontruimde. Later werden in deze twee bovenwoningen ook hoge CO-waardes gemeten. Een van de bewoners werd met klachten naar het ziekenhuis gebracht.

Wat de oorzaak precies is van het fatale ongeval is nog niet helemaal duidelijk. Lokale media melden dat het een loszittende rookgasafvoer was. De politie geeft desgevraagd geen commentaar. “De recherche is nog steeds bezig met onderzoek. Daarom kunnen we in dit stadium geen antwoord geven”, aldus een woordvoerder.

Jaarlijks slachtoffers

Jaarlijks vallen er volgens de brandweer tussen de tien en vijftien dodelijke slachtoffers te betreuren. Het aantal ongevallen met niet-dodelijke afloop schommelt. De laatste drie jaar is er een gestage daling waar te nemen, maar in de jaren daarvoor steeg het aantal ongevallen juist.

3 reacties op “Koolmonoxide eist leven in Laren

 1. Hendrik schreef:

  Ik heb me ook erg verbaasd bij het tv programma ‘kopen zonder kijken’.
  Aan het eind van het programma zie je duidelijk in beeld een nieuw gemonteerde cv ketel (Remeha Tzerra). Wat je niet ziet is BEUGELS om de rookgasafvoer. Welke cowboy kon er weer zo goedkoop mogelijk een cv ketel plaatsen óf is de betreffende monteur nog steeds niet op de hoogte van de “nieuwe” regels. Betreft overigens de aflevering van maandag 9 november.

  • Jan schreef:

   Viel mij ook gelijk op! We moeten als installateur ook bewust zijn dat consumenten gewoon TOTAAL GEEN verstand van hebben. Ook niet van de regels.. Waarom wordt er ook nooit bekend gemaakt wat het probleem was in de nieuwsberichten. Zo raken mensen zich nooit bewust van de gevaren..

 2. P. de Wit schreef:

  Er worden op dit moment nog heel veel ketels geplaatst zonder beugels, of met een beugeltje midden op de pijp, niet conform het nieuwe beugelen. Dat moet bij de eerst volgende servicebeurt dus een afkeur zijn. De monteur die over 2 jaar die ketel poetst is verplicht gecertificeerd, en zijn bedrijf ook, en hij mag alleen aan ketels sleutelen die conform hetgeen hij geleerd heeft voor het examen ‘CO-vakmanschap’, zijn geinstalleerd. Bij misschien wel 80% van de huidige toestellen klopt dat niet. AFKEUR dus. Dat gaat niet gebeuren, want geen installateur gaat een discussie met de klant aan. Gelukkig zijn handhaving en audits in het veld een lachtertje in Nederland. Dus dat komt allemaal hartstikke goed. Het valt me op dat veel installateurs die lid zijn van Techniek Nederland nu op eens steen en been klagen over de certificering. Dat ze het onzin vinden, geldklopperij, dat er toch niks verandert. Jammer dat ze toen hun stem niet lieten horen bij Uneto-VNI, de grote aanjager van de wet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.