fbpx
Nieuws

Weer minder CO-slachtoffers

De aandacht voor de veiligheid rondom gasgestookte cv-installaties lijkt zijn vruchten af te werpen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar daalt het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging. Het afgelopen jaar vielen 103 slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging te betreuren.

Dit blijkt uit cijfers van Marco Lammers van Geas Energiewacht, die al jaren het aantal slachtoffers bijhoudt. Het aantal slachtoffers in 2019 (102) komt voor het eerst op het niveau van 2010. Sinds dat jaar steeg het aantal slachtoffers flink, met 2017 als triest hoogtepunt. Toen werden er 245 slachtoffers geteld, waarvan zeven dodelijk. Ook vorig jaar was al een daling op te tekenen.

 

Jaar CO-slachtoffers
 2010 103
 2011 115
 2012 307
 2013 228
 2014 158
 2015 158
 2016 139
 2017 245
2018 156
 2019 102

In 2019 waren er onder de 102 slachtoffers drie koolmonoxide-doden te betreuren. Bij twee daarvan is de bron te vinden in de cv-installatie.

‘Aandacht voor CO zichtbaar in cijfers’

Lammers legt een duidelijke link in de aandacht voor de problematiek en het aantal slachtoffers. “In 2012 was er veel media aandacht voor koolmonoxidevergiftiging doordat er drie kinderen zijn getroffen door koolmonoxide en er twee zijn overleden. Aansluitend heeft Brandweer Nederland campagne gevoerd voor het plaatsen van koolmonoxidemelders.”

Bij het verslappen van aandacht voor het gevaar van koolmonoxide, is in 2014 weer een stijging van het aantal slachtoffers te zien, zegt Lammers. “In 2014 werd er weer aandacht besteed aan koolmonoxidevergiftiging door Brandweer Nederland, de media en kreeg de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de opdracht om het gevaar van koolmonoxidevergiftiging te onderzoeken. Vanaf dat moment zien wij weer een daling in het aantal slachtoffers.”

Marco Lammers, opleidingscoördinator van Geas Energiewacht, praat op de VSK over de problematiek en de uitdagingen. Dit doet hij samen met Pim Lammertink van Brandweer Twente. De installateur en brandweer hebben een jarenlange samenwerking op het gebied van koolmonoxidepreventie. Het interview in het VSK Nieuwscafe (hal 10 A040) is dinsdag 4 februari om 15.00 u en live op Installatie.nl te volgen. Programma klik hier.

Volgend jaar: CO-certificering

Het OVV-rapport over koolmonoxide-incidenten heeft er onder meer toe geleid dat de branche zich op kan maken voor een wettelijk verplichte certificering. Vanaf 2021 zijn particulieren en professionals bij inbedrijfstelling, onderhoud aan of reparatie van de cv-ketel verplicht om een hiervoor gecertificeerde installateur in te schakelen. Installateurs die dit predicaat willen hebben of houden moeten aan vakbekwaamheidseisen voldoen.

2 reacties op “Weer minder CO-slachtoffers

  1. Reemont schreef:

    Onder de koolmonoxidevergiftiging-slachtoffers worden ook slachtoffers meegerekend die binnen in huis hebben ge-BBQ-ed!

  2. nico schreef:

    Voorbarige conlusie. We hebben geen kou gehad in 2019. Logies dat er dan minder CO slachtoffers te betreuren zijn. Pas wanneer het meerdere dagen achtereen vriest, oosten windje erbij, ventilatie in woningen wordt vanwege tocht tot een minimum teruggebracht; pas dan kun je een reële vergelijking maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.