Koperen leidingsysteem heeft materiaalpaspoort

Leidingsysteem viega koper

Hoe duurzaam is een koperen leidingsysteem van grondstofwinning tot aan hergebruik? Viega heeft het Europese EPD-certificaat voor haar Profipress leidingsysteem op zak (koper, brons, silicium-brons). Komend jaar krijgen ook de rvs- en kunststofleidingsystemen een geverifieerd materiaalpaspoort volgens EN 15804.

Dat is in de toekomst nodig om gunstig uit te vallen in de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG), de optelsom van materiaaleigenschappen in een gebouw, de Nederlandse doorvertaling van de Europese Environmental Product Declaration (EPD)

De MPG voor woningen (de totale optelsom) is in ons land sinds 1 juli 2021 verscherpt van 1,0 naar 0,8 en gaat mogelijk naar 0,5 in 2030. Daarom zijn veel bedrijven op dit moment bezig met het materialenpaspoort: producten die meer circulair zijn lopen een grotere kans om voorgeschreven te worden, en kunnen als dusdanig worden gekenmerkt bij de groothandel. Qua leidingsystemen wordt het interessant hoe verschillende materialen en systemen zich tot elkaar verhouden.

In een compleet materiaalpaspoort wordt er voor een bouwwerk bepaald hoeveel CO₂ een bouwmateriaal uitstoot gedurende grondstofwinning, transport, productie, installatie, gebruik en sloop plus hoeveel er bespaard wordt bij hergebruik.  Op dit moment zijn bijvoorbeeld zonnepanelen installatie-onderdelen die slecht scoren in de MPG, omdat ze nauwelijks her te gebruiken zijn. Installaties vormen meer dan de helft van de zogeheten schaduwkosten van een gebouw.

Recycling maakt koper groener

Viega is de eerste fabrikant met een onafhankelijk gevalideerd materiaalpaspoort voor het perssysteem met koper. Simon Weihofen, directeur Sunstainability & Decarbonization lichtte de cijfers toe bij de persopening van Viega World in Attendorn. Koper is weliswaar een metaal dat uit de natuur gewonnen wordt, maar heeft qua kwaliteit op lange termijn en recyclebaarheid goede papieren.

Deze vakinformatie is voor (online) abonnees van Installatie hieronder te lezen. Je kunt inloggen met je abonneenummer. Nog geen abonnee? Een digitaal abonnement is er al vanaf €6,38 per maand.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,38 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding