fbpx
ISH 2019

Kwaliteit drinkwater online bewaken

Uponor, in Nederland vooral bekend van de leidingsystemen, gaat zich ook richten op drinkwaterkwaliteit. Het Duitse bedrijf heeft samen met het Amerikaanse Belkin de joint venture Phyn LLC opgericht, waarvan op termijn een Europese vestiging komt. Het bedrijf gaat technieken op de markt brengen die waterkwaliteit bewaken.

Dit bleek op de vakbeurs ISH, waar Uponor naast haar leidingsystemen, ook watermanagementtechnieken liet zien. Zo komt het bedrijf ook met een spoelstation voor automatische spoelingen voor legionellabeheer.

Waarschuwing

De nieuwe joint venture ontwikkelt een apparaat met sensoren dat achter de watermeter komt te zitten. Hiermee kunnen onder meer flow, temperatuur en mogelijke lekkages in het systeem op afstand worden gemeten. Door tijdige waarschuwing voor lekkage of leidingbreuk kan de schade voor de gebouweigenaar, maar ook voor verzekeraars worden gereduceerd. Er wordt daarnaast minder water verspild.

Installatie-ontwerpers kunnen bij de dimensionering van drinkwaterinstallaties gebruikmaken van digitale data van bestaande installaties. Daarnaast kunnen bedrijven in de branche sanitair, verwarming en klimaat hun klanten nieuwe monitoringservices aanbieden. Technologiebedrijf Belkin is in Nederland vooral bekend van de consumentenelektronica. Ook sponsorde het bedrijf korte tijd het voormalige professionele wielerteam van Rabobank.

Drinkwater in smart home

Uponor nam eerder UWater over, een IT-onderneming met producten voor het online meten van de waterkwaliteit. Ook Delta en de KaMo-groep, specialisten in centrale en decentrale techniek voor vers warm water, werden binnengehaald. Uponor wil zich sterk ontwikkelen op het gebied van drinkwatervoorziening en -hygiëne, gekoppeld aan smart home-technieken, zo laat het bedrijf op de beurs weten. Uponor wordt in Nederland vertegenwoordigd door Nathan Systems.

Trend

Het monitoren van drinkwaterkwaliteit en het bieden van (online) tools om dit te bewaken is een belangrijke trend die op de beurs zichtbaar was. Zo heeft Viega spoelstations voor automatisch beheer. Ook kranenfabrikant Grohe introduceerde op de beurs een wateralarm voor drinkwatersystemen. Daarnaast is doorstromend installeren, met speciale fittingen, al enkele jaren een focus voor fabrikanten van drinkwaterleidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.