fbpx
Nieuws

Nederland gaat tot 18 januari in lockdown om het coronavirus onder controle te krijgen. De nieuwe maatregelen zullen veel ondernemers hard raken, met name in de retailsector. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat veel bedrijven in de installatiebranche kunnen doorwerken.

Wanneer de installatiebranche het eerder dit jaar opgestelde protocol Samen Veilig Doorwerken strikt volgt, kunnen installateurs de meeste werkzaamheden voortzetten. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft dat vandaag aan Techniek Nederland laten weten. Installatiebedrijven met een winkel zullen deze sluiten. Ook is het de vraag in hoeverre opdrachtgevers, zoals bij particulier ketelonderhoud, de monteur over de vloer zullen willen hebben.

Voorzitter Doekle Terpstra wijst de leden van Techniek Nederland nog eens op hun verantwoordelijkheid: ‘Samen met onze medewerkers en partners in de bouwkolom kunnen we voorkomen dat het virus zich verspreidt. Als we ons strikt houden aan het protocol blijft de branche aan het werk.’ Dit zegt hij ook nadrukkelijk in het interview dat de branchevoorzitter deze maand gegeven heeft aan vakblad Installatie.

De basisregels veilig doorwerken:

  • Blijf thuis bij klachten en laat je testen.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Was je handen regelmatig.
  • Nies en hoest in je elleboog.
  • Gebruik een mondkapje bij contactmomenten.

Houd 1,5 meter afstand

De anderhalve-meterregel is de meest effectieve regel om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Houd bij het werk dus altijd 1,5 meter afstand en plan het werk op tijdstippen dat er zo min mogelijk mensen aanwezig zijn.

Mondkapje of face shield

Een mondkapje of face shield is verplicht bij:

  • Bedrijfsmatig vervoer met meer dan twee personen.
  • Verplaatsingen in publieke binnenruimten.
  • Werkzaamheden in publieke binnenruimten waarbij het werkgebied niet afgezet kan worden.

Uiteraard gelden in de bovengenoemde situaties óók nog steeds de basisregels. 

Werken bij mensen thuis

Werk je bij particulieren thuis, dan gebruik je een mondkapje of face shield tijdens het eerste persoonlijke contact met de klant, beheerder of bewoner. Tijdens dat eerste gesprek maak je afspraken met de klant om veilig te kunnen werken. Die afspraken kunnen onder meer gaan over momenten en situaties waarin het veilig is om zónder mondkapje of face shield te werken. Soms zullen bewoners erop aandringen dat je een mondkapje of face shield draagt. Uiteraard voldoe je aan zo’n verzoek, maar daarnaast moeten jij, je medewerkers én de bewoners zich óók houden aan de basisregels uit het protocol.

Download hier de nieuwste versie van het protocol.

Helpdesk Corona Bouw en Techniek

Experts van de Helpdesk Bouw en Techniek zitten bij de helpdesk klaar om u een deskundig antwoord te geven op uw vragen. De helpdesk is bereikbaar via website, telefoon, e-mail en chat.

Veel informatie staat online

In het corona-dossier op onze website is veel praktische informatie te vinden, waaronder een lijst met veelgestelde vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.