fbpx
Nieuws

Lening voor aardgasvrije nieuwbouw

Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft een recordjaar achter de rug en breidt uit. Het fonds groeit naar 600 miljoen euro. Op verzoek van het ministerie van BZK en naar aanleiding van de klimaattafels heeft het Nationaal Energiebespaarfonds twee nieuwe financieringsproducten ontwikkeld. Het is nu mogelijk voor VvE’s om een lening met een looptijd van dertig jaar af te sluiten. Daarnaast kunnen particulieren vanaf nu ook een Energiebespaarlening aanvragen voor het alsnog aardgasvrij maken van een nieuwbouwwoning.

Het Nationaal Energiebespaarfonds bestaat deze maand vijf jaar. Mede dankzij een bijdrage van veertig miljoen van de Rijksoverheid, met een aanvullende bijdrage van de co-financiers Rabobank, ASN Bank en de Council of Europe Development Bank (CEB) en de revolverende werking van het fonds groeit het Energiebespaarfonds naar 600 miljoen. De ambitie is om te groeien naar 1 miljard. Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is fondsmanager van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Nieuwbouw

De Energiebespaarlening is nu ook beschikbaar voor het aardgasvrij maken van nog niet opgeleverde woningen. Het gaat om nieuwbouwwoningen die met een gasaansluiting waren ontworpen en gekocht, maar die de koper alsnog aardgasvrij wil laten opleveren. Particulieren die voor 1 september 2018 een nog te bouwen nieuwbouwwoning hebben gekocht, kunnen de kosten van de maatregelen financieren met een Energiebespaarlening. Deze faciliteit is mogelijk gemaakt met een bijdrage van het ministerie van BZK en Rabobank.

Dertigjarige looptijd

VvE’s kunnen voortaan een VvE Energiebespaarlening met een looptijd van dertig jaar afsluiten. Dit is een aanvulling op de huidige VvE Energiebespaarlening met een looptijd van tien en vijftien jaar. Deze lening is beschikbaar voor VvE’s die vergaande verduurzamingsmaatregelen nemen. De aflossing wordt gespreid over een langere periode, waardoor de maandlasten dalen.

Klimaatakkoord

Leen van Dijke, voorzitter strategisch comité Nationaal Energiebespaarfonds: “Het Nationaal Energiebespaarfonds is één van de eerste partijen die het Klimaatakkoord handen en voeten geeft. De opgave is enorm: Voor 2050 moeten we ruim zeven miljoen woningen isoleren en van duurzame warmte voorzien. Die verbouwing slaagt alleen als we er allemaal de schouders onder zetten.”

1 reactie op “Lening voor aardgasvrije nieuwbouw

  1. Jos schreef:

    Ik denk dat voor de jeugd van Nederland toch echt weer premie stelsel woningen ontwikkeld moeten gaan worden , wil je doorstroming in woningen komende decennia op gaan krijgen .Zeker als je Klaas Knot president van De Nederlandsche Bank afgelopen weekend hoort uitspreken dat banken tegenwoordig minimaal 10% of meer eigen spaargeld verlangen bij aankoop van een nieuw huis , met verduurzaming en oplopende bouwkosten van de nieuwe huizen erbij lopen de nieuwbouwprijzen toch al gauw boven de 400.000 euro .Nog hogere leningen voor een huis vanwege de extra verduurzaming is voor de meeste jeugd niet weggelegd ook al wordt de lening over 30 jaar uitgesmeerd. Dagelijkse lasten lopen komende jaren ook alleen maar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.