fbpx
Nieuws

Marktaandeel concentrisch groeit verder

Steeds meer installateurs maken gebruik van concentrische rookgasafvoersystemen. Het zijn vooral kleine installateurs en eenmanszaken die structureel parallel blijven aansluiten.

Volgens fabrikant Ubbink, behorend tot de marktleiders in kunststof rookgasafvoersystemen, wordt dit jaar 40% van de cv-ketels concentrisch aangesloten. Bij Burgerhout, samen met Ubbink verantwoordelijk voor het gros van de rookgasafvoeren met individuele aansluitingen, wordt ook een stijging gemeten in de productieverhouding.  Hier is dit jaar een kwart van de aansluitingen concentrisch. Het verschil zit hem vooral dat Burgerhout iets later op de markt kwam met haar concentrisch kunststof systeem, EasySafe. Het concentrische systeem van Ubbink heet UbiFit

Concentrische rookgasafvoer worden steeds meer toegepast, nu ketel- en rookgasafvoerfabrikanten maar ook veel installateurs deze techniek als standaard gebruiken bij het installeren van nieuwe toestellen. Aanleiding is zijn de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die in 2015 een rapport uitbracht over koolmonoxide-incidenten.

Vangnet door buis-in-buis

Parallelle aansluitingen mogen nog gewoon, en zijn ook veilig, maar hebben niet de vangnetconstructie bij lekken in de rookgasafvoerbuis. Bij een concentrisch systeem worden de rookgassen bij een lek in de binnenbuis teruggevoerd naar de ketel. Deze zal door recirculatie van rookgassen op storing springen en daardoor stoppen met het produceren van rookgassen. Bij parallele systemen komen rookgassen bij een kapotte verbinding of lekkage direct in de opstellingsruimte. Belangrijk aandachtspunt is dat de rookgasafvoer bij een ketelvervanging meevervangen wordt.

Opdrachtgever eist het

Grote servicebedrijven zijn koplopers in de acceptatie van concentrisch. Deels ook omdat grote opdrachtgevers zoals woningbouwverenigingen het nu voorschrijven. Kleine installateurs hebben wat langer de tijd nodig voor de overstap. Veel installateurs denken dat de montage duurder en minder flexibel is.

Gasketelwet

Zowel Ubbink als Burgerhout verwachten dat komend jaar een belangrijk jaar gaat worden voor de concentrische rookgasafvoer. Ze zetten beide kennisdeling als speerpunt in. Door de inwerkingtreding van de Gasketelwet zullen veel installateurs komend jaar bijgespijkerd worden over rookgasafvoertechniek en stilstaan bij hun systeemkeuze. Gebrekkig beugelen, verkeerd materiaalgebruik en het niet meevervangen vormen de grootste gebreken bij rookgasafvoersystemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.