fbpx
Nieuws

Meer geluidsklachten door installaties

Meer geluidsklachten door installaties

Het geluid dat installaties voortbrengen, wordt een steeds belangrijkere factor. Dit heeft vooral te maken met het feit dat woningen steeds beter geïsoleerd zijn.

NEN en ISSO komen met de nieuwe NTR 5076 ‘Installatiegeluid in woningen en woongebouwen’. De uitgave beschrijft onder meer installatie- en bouwtechnische factoren en maatregelen. Aan de hand van de NTR voldoet de gebruiker onder meer aan het Bouwbesluit.

De meeste woningen en woongebouwen die sinds circa 1990 zijn gebouwd, hebben geen collectieve installaties meer. Een eigen installatie verlangt echter specifieke maatregelen om geluidhinder te voorkomen of te beperken. NTR 5076 wijst de factoren aan die geluid veroorzaken en de te treffen maatregelen. De uitgave richt zich specifiek op ventilatiesystemen, installaties voor toe- en afvoer van water en installaties voor ruimteverwarming en bereiding van warm tapwater. De praktijk leert dat in goed geïsoleerde woningen meer geluidsklachten ontstaan, zelfs wanneer deze aan de norm voldoen.

Geluidsklachten

Veel voorkomende klachten zijn slecht ingeregelde (balans)ventilatiesystemen, trillingen van toestellen en het geluid van standleidingen van rioleringen. Het Bouwbesluit stelt ook geluideisen aan installaties van particuliere woningen en woongebouwen. De installatiesector kan geluidhinder voorkomen dankzij deze nieuwe kennis op het gebied van installaties en bouwmethoden. Inmiddels is er meer kennis over geluidsoverdacht bij schachten en standleidingen. Dat heeft onder meer geleid tot het computerrekeningprogramma SoundSpotSIM Plus. De NTR 5076 geeft aanwijzingen om met dit programma dit type leidingsystemen en schachten te ontwerpen. Met de SoundSpotSIM Plus is het geluid van riolering en standleiding beter te voorspellen.

Hoe verkrijgbaar?

NTR 5076 ‘Installatiegeluid in woningen en woongebouwen’ is voor € 65, – (excl. verzendkosten en btw) te bestellen via de winkel op isso.nl. De digitale versie is te raadplegen met een abonnement op isso-digitaal.nl, de digitale bibliotheek van ISSO.

2 reacties op “Meer geluidsklachten door installaties

  1. r. van veen schreef:

    Teun de Beun heft hier de lamp opgehangen?

  2. c.waterlander schreef:

    De foto bij dit artikel geeft weer wat een van de oorzaken is dat er klachten optreden. Het toepassen van flexibele slang en het toepassen van de korte S- bochten verhoogt de weerstand en dus geluid en extra energieverbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.