fbpx
ISH 2019

Merknaam Sphinx verdwijnt

De merknaam Sphinx wordt definitief historie. Het beroemde logo verdwijnt van alle nieuwe toiletpotten en wastafels.

Vanaf 1 april 2020 gaan de keramiek- en meubelseries de merknaam Geberit dragen.

Geberit is al sinds 2015 eigenaar van de van oorsprong Maastrichtse keramiekproducent. De merkwijziging heeft geen gevolgen voor het assortiment.

Sphinx wordt Geberit

Het Sphinx logo verdwijnt in 2020.

Met de strategische beslissing van Geberit komt na 186 jaar een definitief einde aan het bekendste keramiekmerk van Nederland. Sphinx bestaat al sinds 1834, en heeft veel sporen nagelaten in Maastricht en omgeving. Sinds 2009 wordt het keramiek van Sphinx al niet meer in Limburg, maar elders in Europa geproduceerd. Het verkoopkantoor is na de overname van Sphinx door Geberit verhuisd naar Nieuwegein. In Maastricht heeft het bedrijf enkel nog een showroom.

Ook Keramag wordt Geberit

De merkwijziging was te verwachten, en is een gevolg van de strategie van moederbedrijf Geberit. Het in Zwitserland aan de beurs genoteerde bedrijf meldt aan Installatie.nl dat het met de wijziging in de merkstrategie haar service, logistiek en innovatiekracht wil versterken. De integratie van de keramiekmerken moet zowel zakelijke klanten als consumenten meer duidelijkheid verschaffen en bijdragen aan een efficiëntere samenwerking met de zakelijke partners.

Per 1 april 2019 verdwijnt ook Keramag, de keramiek-evenknie van Sphinx in Duitsland uit de merkcatalogussen. De producten van Keramag die in Nederland verkocht worden, en dat zijn een aantal series in het hogere segment, zullen dan Geberit gaan heten.

‘Soepele overgang’

Klanten en groothandelaren zijn inmiddels ingelicht. Geberit neemt het komende jaar de tijd om ervoor te zorgen dat de overgang soepel verloopt. Het bestaande assortiment aan keramiek en meubelseries blijft intact. In de prijslijst van 2019 is de nieuwe benaming van producten na 2020 alvast achter de huidige serienamen gezet. De Sphinx 300-serie, een van de hardlopers, gaat bijvoorbeeld de Geberit 300-serie heten.

185 jaar historie

Vooroorlogse advertentie van Sphinx

Sphinx werd 185 jaar geleden opgericht door de familie Regout, als producent van glas, kristal en aardewerk. Als eerste grootschalig gemechaniseerde fabriek wordt De Sphinx gezien als bakermat van de industriële revolutie in Nederland. In 1959 kreeg het bedrijf het predicaat Koninklijk. In de jaren zestig focuste het bedrijf zich op tegels en sanitair. In 1999 nam het Finse Sanitec het Nederlandse bedrijf over, waarna er flink gesaneerd werd. In 2007 opende Koning Beatrix nog een hypermoderne productielocatie. Twee jaar later sloot deze alweer omdat de Finse moeder de productie overhevelde naar Zweden. In 2015 nam multinational Geberit het Finse Sanitec over.

2 reacties op “Merknaam Sphinx verdwijnt

  1. Jos schreef:

    En toch begrijp je het niet dat steeds meer bedrijven/instanties verdwijnen door overname of fusie, zeker dit Koninklijk bedrijf .Bij Sphinx was 1 van de grote problemen de productie .In de jaren 80 was ik er op bedrijfsbezoek , toen werd al door de excursieleider bekent gemaakt , dat Nederlanders ,het boetseren (er was nog veel handwerk al niet meer wilde doen), veel Belgen hadden het werk van de Nederlanders toen al overgenomen .Later werd hun werk vanwege concurrentie noodgedwongen kostentechnisch overgenomen door robots .Daarom zeg ik ook de oorzaak dat handenarbeid steeds meer verdwijnt ligt ook grotendeels bij de politiek en certificeringinstanties . Handenarbeid , zoals loodgieter , timmerman etc. moet ten opzichte van universitaire opleidingen 3x beter financieel beloont gaan worden ,pas dan zullen ouders er weer van overtuigd raken dat hun kinderen een gouden toekomst hebben .Handenarbeid daar is jarenlang op neer gekeken .Doorstuderen was vanaf jaren 80 de trend , want anders had je geen toekomst , werd vaak ook door de scholen gepromoot ingegeven door de politiek .Een goede gecertificeerde Loodgieter timmerman etc. zul je in de toekomst steeds vaker alleen nog aantreffen als zzp,er .Het vinden van een gecertificeerde vakman wordt steeds meer een zoektocht , omdat er steeds minder gecertificeerde vakmannen worden opgeleid .Certificeringsinstanties en Keuring /Opleidingsinstanties zijn ook grotendeels verdwenen of door meerdere fusies tot nihil status ingekrompen .De schade/achterstand in vakmensen is al zo groot dat binnen jaren nog meer grote namen /bedrijven/ instanties zullen verdwijnen
    .Zolang vakmensen niet beter worden beloond /begeleid /opgeleid zal Technisch Nederland nog meer en meer verdwijnen.

  2. H. Hindriks schreef:

    Goedendag, ik denk dat de ambachtscholen teugmoeten voor opleiding gewalo. Want willen we ons blijfen presenteren op de wereldmarkt, moeten we van goede huize komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.