Ga naar hoofdinhoud

‘Met heffing pv-paneel pas na 25 jaar terugverdiend’

De combinatie van de terugleverheffing die energiebedrijf Vandebron gaat rekenen voor haar klanten met zonnepanelen en het afbouwen van de saldering zal de terugverdientijd van zonnepanelen verlengen naar meer dan 25 jaar.

Dat heeft Milieu Centraal berekend. Met alleen het afbouwen van de saldering is de terugverdientijd zo’n 8 jaar. De combinatie maakt zonnepanelen onaantrekkelijk en dat is niet wenselijk, zegt de voorlichtingsorganisatie.

De Tweede kamer heeft besloten de salderingsregeling tot 2031 stap voor stap af te bouwen. De Eerste Kamer moet hier nog over besluiten. Het is onduidelijk of Vandebron de terugleververgoeding doorzet als de afbouw van de saldering van kracht gaat.

Energiebedrijf Vandebron zorgde afgelopen maand voor behoorlijk wat ophef door aan te kondigen zonnepaneelbezitters voortaan een heffing op te leggen voor de extra kosten die het energiebedrijf maakt. Andere energiebedrijven hebben aangegeven begrip te hebben voor de stap van Vandebron en zelf ook op maatregelen te broeden.

De last van pv-panelen

Zonnepanelen leveren juist op momenten dat de energieprijs laag is. Het energiebedrijf moet echter door de salderingsregeling aan de pv-bezitter wel het volle pond terugbetalen. Die kosten worden uitgesmeerd over alle klanten, ook de klanten die geen pv-panelen hebben. Bij Vandebron heeft 40% van de klanten zonnepanelen. Ook maakt het energiebedrijf kosten als gevolg van onbalans in het elektriciteitsnet die pv-panelen kunnen veroorzaken.

De berekening van Milieu Centraal gaat wel uit van een negatief scenario, wat zich waarschijnlijk niet op die manier gaat voordoen. De salderingsregeling is namelijk een belangrijke aanleiding voor Vandebron om de terugleverheffing in te stellen. Het is aannemelijk dat de heffing zal dalen als de salderingsregeling ophoudt te bestaan. In dat geval pakt de rekensom voor pv-panelen een stuk minder ongunstig uit.  

5 reacties op “‘Met heffing pv-paneel pas na 25 jaar terugverdiend’

  • Geim

    En net is er bekend gemaakt dat er 8 miljard subsidie beschikbaar is voor o.a. nog meer zonneweides die in de zomer nog meer stroom produceren.
    Waarom wel subsidie op grote zonneweides, maar tegelijkertijd het salderen opheffen?

    1. Barry

      Omdat de huidige regering het grote kapitaal bedinet en niet het volk. Tevens is er ook gebrek aan visie, immers moet de resultaat snel merkbaar zijn om herverkozen te worden.
      Dit werd ook weer duidelijk toen de overheid heeft besloten om windmolen te vergoeden ten compensatie dat ze stil komen te staan wanneer de energie netwerk hoge druk ondervind.
      Volgende grote klap voor zonnepaneel eigenaren komt mogelijk straks wanneer de 1e golf afgeschreven is. Ze weten namelijk nog helemaal niet hoe ze die probleem gaan aanpakken (en ja dit is een actueel hoofdpijn dossier).

  • Jan Bozelie

    laten we niet vergeten dat , van de bron net is overgenomen door Eneco , en dit dus als een proefballonnetje van Eneco moet worden beschouwd, zonder dat ze hun eigen naam beschadigen

    Het zou goed zijn als alle, dus ook de windturbines en pv parken van eneco , dan onder hetzelfde regeling zou moeten vallen , maar volgens de AC mogen ze deze discriminatie doen

    als ik alle negatieve, burger discimerende maatregelen nu optel =
    1 afschaffen saldering +
    2 dynamische prijzen in de zomer + dure dynamische prijzen in de winter+
    3 moeten betalen voor teruglevering bij de pv opwek+
    4 de noodzaal van het aardgas af te gaan
    worden burgers maximaal uitgekleed , en maximaal angst aangejaagd

    Als ik echter in mijn werkgebieden de verhouding van pv groot-opwek ( 50 delen) vergelijk met kleinverbruikers opwek(1 deel)
    kan ik niet tot de conclusie komen dat huishoudelijk klein-opwek in de zomer redelijk bijdraagt tot de negatieve prijzen ( laten we niet vergeten dat 75% van de energie verbruikt wordt door bedrijven en kantoren)

    als ik werkelijk kijk wat nodig is , is dat een energie opslag facilitator die de zomer energie voor een redelijke Fee , van de zomer bewaard tot de winter ( zeg 0.04€) , en dan zonder toegevoegde energie belasting , iedereen thuis batterijen is ook niet de oplossing ( 3 kwh op een zomerse dat zin in 2 uren van de ochtend als vol , 25kwh zit nog vol van de vorige dag , en heeft dit ook om 9:00h al aangevuld. op een zomerse dag meer gaan verbruiken dan dat nodig is, of alle verbruikers aanzetten om met de negatieve prijzen geld te gaan verdienen kan ook niet de bedoeling zijn
    je auto volladen prima maar per dag 5*25kW_dagopbrengst = 125kW extra rijden kan ook niet de bedoeling zijn

    kort om , houd in de politiek feiten en fabels goed gescheiden, en oorzaak en gevolg

    1. Geim

      Essent is tegenwoordig de eigenaar van Van den Bron. Een ook Essent behandelt particulieren met PV installaties afwijkend, die kunnen namelijk geen 3 jarig contract afsluiten.

  • Ben

    Dit soort maatregelen kost de Nederlandse economie miljarden. Consumenten kijken wel uit om nog te investeren in PV. PV installateurs worden ontslagen terwijl de Zonneweides met miljarden subsidies worden aangelegd door loonslaven uit Roemenië, Hongarije ,en Bulgarije waar alleen de investeerder maar Nederland geen cent beter van wordt . Echt weer een Nederlands staaltje economie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Premium

Transformatie met warmtepomp-puzzel en prefab wandkist

Kwaliteitsverklaring buitenopgestelde monoblock mag blijven

Slimme sturing hybride warmtepomp kan netcongestie voorkomen

Installatie 7 op de mat

Verantwoordelijk voor veiligheid

Glaswolfabriek halveert gasverbruik met hybride oven