Ga naar hoofdinhoud

‘Hybride warmtepompnorm drukt innovaties de kop in’

De norm voor hybride warmtepompen van demissionair minister Hugo de Jonge is oneerlijk en zou moeten worden vervangen door een andere norm, of zou minder streng moeten zijn. Dat zegt Cooll, fabrikant van een zuinige gasgestookte warmtepomp die buiten de boot dreigt te vallen.

Het bedrijf reageert naar de Tweede Kamerfracties om de zorgen kenbaar te maken, zegt Cooll-directeur Stefan van Uffelen.

“Een norm die gasgestookte cv-ketels uitfaseert juichen wij toe”, zegt Van Uffelen, “maar de norm zoals die nu is vormgegeven bevoordeelt elektrische systemen en benadeelt innovatieve niet-elektrische oplossingen zoals onze SuperHybrid, zonthermische oplossingen en WKK-oplossingen.” Ook pelletketels vallen buiten de boot.

In een rapport over de hybride norm die minister Hugo de Jonge in mei officieel bekend maakte, constateerden onderzoekers van W/E Adviseurs al dat deze technieken de norm van 0,7 niet zouden halen.

‘Onrealistische aannames’

Volgens Van Uffelen worden in de berekening (op basis van de methodiek in de NTA 8800) onrealistische aannames gedaan over de prestaties van (hybride) warmtepompen én wordt er gerekend met een jaarrond aandeel groen in de elektriciteitsmix, terwijl dit aandeel in het stookseizoen, wanneer de warmtepomp draait, juist veel minder hoog is.

Eerder nog dacht Cooll de norm makkelijk te kunnen halen, maar toen nog ging het bedrijf ervan uit dat de norm gebaseerd zou zijn op een gerealiseerde CO2-besparing, waarvan Cooll vermoedde dat die door de SuperHybrid gerealiseerd zou kunnen worden. Met de gasadsorptietechniek van Cooll wordt naar eigen zeggen een derde op het gasverbruik bespaard. “Deze besparing geldt ook voor de productie van tapwater, terwijl de norm van Hugo de Jonge tapwater in zijn geheel buiten beschouwing laat.”

Slecht geïsoleerde woningen

Volgens Cooll ligt de CO2-uitstoot en het gasverbruik van woningen in Nederland voor ruim 75% bij de 50% grotere en slechter geïsoleerde woningen met hoge gasverbruiken. Daar zijn de gunstige aannames voor de hybride warmtepomp volgens het bedrijf moeilijk of niet haalbaar en onderscheidt de SuperHybrid zich juist. “Dit terwijl de SuperHybrid, met een vergelijkbare of hogere CO2 besparing, de nu voorgestelde drempelwaarde van 0,7 niet haalt”, aldus Van Uffelen.

Cooll roept nu op om de norm zoals die nu is vormgegeven te parkeren en in plaats daarvan aan te haken bij het Europese Ecodesign label voor producten. “Vanuit de haast om in 2026 een Nederlandse norm beschikbaar te hebben wordt deze methode echter opzij geschoven terwijl deze veel eenduidiger is, innovatie en tapwater beter meeneemt en Europees is”, aldus Van Uffelen. “En het Ecodesign-label zorgt er net zo goed voor dat er straks geen mono-cv-ketels meer geplaatst mogen worden.” Van Uffelen noemt Frankrijk als een van de landen die deze keuze heeft gemaakt.

Ecolabel

Mocht er nou toch worden gekozen voor een Nederlandse norm, zegt Van Uffelen, kies dan een iets hogere waarde. “Indien er wel haast gemaakt wordt en om pragmatische redenen tapwater niet meegenomen wordt, dan is ons advies het normgetal te verhogen tot 0,9 en het normgetal en de berekening in de toekomst weloverwogen te verbeteren en aan te laten sluiten bij de Ecolabel rekenmethodiek.”

7 reacties op “‘Hybride warmtepompnorm drukt innovaties de kop in’

  • Piet

    Reken wat je wil je bespaart geen cent
    M3 tegen kWh uren en u zult versteld staan
    Hooguit dubbeltje per maand diepe investering maar echt geen geld in je zak
    Helaas trap de kudde er weer in inc ik maar ik die het louter uit onderzoek wp met 3 fase is nog erger dan erg leg je er geld op toe .

    1. Joop

      Wellicht waar meer punten en commas gebruiken in uw tekst. En wat minder spelfouten, dat leest wat prettiger.

      1. Lex

        In uw tekst staan ook spelfouten.

        1. Geim

          Toch snap ik precies wat Joop bedoelt, dit i.t.t. wat Piet bedoelt.

  • Pieter Versteegen

    Het wordt hoog tijd voor een reële rekenmethode die een goed beeld geeft van de mogelijke besparing, men en ook zonder pv-panelen. De constructie kan er geen touw meer aan vastknopen!!

  • Richard

    dit is net zo iets als de warmtepomp van Remeha waar de cv ketel bij 6 graden inkomt omdat de warmtepomp het niet anders niet trekt ipv bij -10
    Er wordt commercieel iets moois neergezet maar de prestaties zijn waardeloos
    groots de boel opblazen want de kudde heeft er toch geen verstand van

  • Johan

    Daarom komt er hier in de zomer 2024 weer een gewone CV ketel in die alleen op gas draait. Je word toch genaaid ….. is het niet linksom, dan wel rechtsom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Ventilatiesysteem in kast op de galerij

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Steeds minder verpakkingen

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan