fbpx
Nieuws

Volgens Techniek Nederland heeft het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ een positief effect. Tegelijkertijd blijven de vooruitzichten voor de branche zorgelijk. Dat concludeert de brancheorganisatie uit nieuw onderzoek onder installateurs en technisch dienstverleners.

Vergeleken met een maand geleden zijn de klanten van installateurs vaker bereid om werkzaamheden te laten uitvoeren. Toch verwacht driekwart van de respondenten dat de omzet in april en mei lager zal zijn dan een jaar geleden. Veel ondernemers in de technieksector verwachten dat ze een beroep zullen moeten doen op de NOW-regeling (werktijdverkorting).

Corona Quick Scan 2

Direct na het begin van de crisis legde Techniek Nederland haar leden een Corona Quick Scan voor. Ruim een maand later heeft Techniek Nederland het onderzoek herhaald. De Corona Quick Scan 2 (circa 600 respondenten) laat zien dat in de branche grote zorgen zijn over de toekomst, maar ook voorzichtig optimisme.

Protocol ‘Samen veilig doorwerken’

In maart van dit jaar had 90 procent van de installateurs te maken met klanten die geen werkzaamheden wilden laten uitvoeren. De angst voor besmetting overheerste. De nieuwe quick scan laat zien dat nog maar 52 procent van de deelnemende bedrijven bij (een deel van) de klanten niet aan het werk kan. De brancheorganisatie concludeert dat installateurs dankzij het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ op een verantwoorde manier hun werk kunnen doen.

Omzetdaling

Over de omzetontwikkeling zijn de meeste installateurs pessimistisch. Van de bedrijven die aan het onderzoek deelnamen verwacht 75 procent een omzetdaling in april en mei, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar liefst 54 procent van de respondenten houdt rekening met een omzetverlies van meer dan 10 procent.

Werktijdverkorting

De steunmaatregelen uit het noodpakket van de overheid blijken nodig voor de technieksector. Door de omzetdalingen verwacht 30 procent van de respondenten een beroep te moeten doen op de NOW-regeling (werktijdverkorting). Daarnaast denkt 41 procent van de respondenten een beroep te gaan doen op een andere beschikbare regeling. Het gaat dan om uitstel van belastingbetaling, het besluit bijstandverklaring zellfstandigen (Bbz) en/of de verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB-regeling). Hoeveel installateurs al eerder een beroep hebben moeten doen op een regeling en het daardoor in april niet meer hoeven doen, is onbekend.

Gevolgen zichtbaar na de zomer

De Corona Quick Scan 2 laat de verwachting zien die installateurs hebben voor de maanden april en mei. Waarschijnlijk zullen de gevolgen van de coronacrisis voor de installatiebranche na de zomer aanzienlijk groter worden. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland: “Over een paar maanden zijn veel projecten afgerond. De vrees bestaat dat zakelijke opdrachtgevers daarna minder bereid zijn om te investeren. Bovendien daalt het consumentenvertrouwen. Die combinatie zal waarschijnlijk leiden tot minder werk.”

Minder banen

Ook de werkgelegenheid staat als gevolg van de coronacrisis onder druk. Ongeveer 30 procent van de installateurs verwacht in april en mei minder gebruik te maken van flexibele arbeidskrachten. Ook voor werknemers met vaste contracten zijn de vooruitzichten niet goed; zo’n 5 procent van de ondervraagde installateurs verwacht vaste werknemers te moeten ontslaan.

Leveringen blijven onzeker

De coronacrisis zorgt voor haperingen in de levering van materialen en apparatuur uit het buitenland. Dit kan leiden tot vertraging bij de uitvoering van projecten. 44 procent van de respondenten verwacht dat de levering van materialen in april en mei vertraging oploopt.

Optimisme voor de lange termijn

Ondanks de zorgelijke uitkomsten van de Corona Quick Scan 2 is Terpstra toch enigszins optimistisch voor de langere termijn. “Techniek Nederland heeft afspraken met de overheid gemaakt om werk naar voren te halen. Dat heeft een dempend effect op deze crisis. Bedrijven en industrie zouden dit goede voorbeeld moeten volgen. Bovendien is dit hét moment om woningen en gebouwen te verduurzamen. Zo komen we straks sterker uit deze crisis.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.