
Maximaal ventileren, tappunten goed doorspoelen en watersloten weer vullen met water: op 11 mei gaan de basisscholen weer open en om coronabesmettingen én legionellaproblemen tegen te gaan moeten scholen een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.
ISSO en TVVL roepen onderhoudsinstallateurs en gebouwbeheerders op om scholen hierover goed te adviseren.
In een recent webinar van de Europese organisatie REHVA zeggen experts dat er steeds meer bewijs is dat het coronavirus ‘airborne’ is. Dat wil zeggen dat besmetting via microdeeltjes in de lucht mogelijk is, waarbij het besmettingsrisico afhangt van de duur en mate van blootstelling.
ISSO en TVVL gaan hier in mee: “De REHVA-richtlijn stelt dat in slecht geventileerde ruimten het besmettingsgevaar voor Covid-19 niet uit te sluiten valt.” En dus: hoe beter de ventilatie, hoe minder risico. Daarom pleiten de twee kennisorganisaties voor maximale ventilatie.
Frisse scholen
De organisaties hebben een tip: “Voorzie de lokalen bij voorkeur van een CO2-meter met stoplichtindicator, zodat duidelijk is wanneer extra ramen geopend moeten worden voor een goede luchtkwaliteit. Stel de instellingen hiervan tijdelijk zo in dat bij 700 ppm het oranje licht gaat branden en vanaf 800 pm het rode lichtje.”
800 ppm is toevallig ook het maximumniveau dat is toegestaan in het hoogste niveau van het Frisse-Scholen-concept. Hierin staat 800 ppm gelijk aan een ventilatiecapaciteit van minimaal 12 dm3/s (43,2 m3/uur) per persoon.
In navolging van REHVA adviseren ISSO en TVVL ook de scholen elk uur even te luchten. En in scholen met natuurlijke luchttoevoer moeten sowieso de ramen en roosters zo veel mogelijk worden geopend. De ventilatie moet verder 24 uur per dag blijven draaien. “Laat toiletafzuiging 24 uur per dag draaien. Pas de regelinstellingen van eventueel aanwezige CO2-gestuurde ventilatiesystemen aan, zodanig dat ook als maar de helft van de leerlingen aanwezig is, voluit wordt geventileerd.”
Rioolroute
Ook kunnen de watersloten van onder andere wastafels en schrobputjes droog staan, waardoor een open verbinding met het riool ontstaat. En dat kan een probleem zijn want coronabesmettingen via het riool zijn niet uit te sluiten. Het advies aan de scholen is dan ook de tappunten goed te spoelen en watersloten te vullen met water, eventueel met een beetje slaolie bij watersloten waar nauwelijks water doorheen stroomt, om de verdamping te verminderen. Om dezelfde reden – besmetting via het riool – wordt geadviseerd het toilet door te spoelen met gesloten toiletdeksels.
Legionella
Een ander aandachtspunt is legionellagevaar. Tappunten zijn mogelijk enkele weken niet gebruikt, waardoor de drinkwaterkwaliteit achteruit is gegaan en er zelfs een mogelijk legionellarisico is ontstaan. Hiervoor waarschuwde waterbedrijf Dunea onlangs ook al.
Sinds begin april is er een helpdesk ingericht, met experts van Techniek Nederland, VLA, TVVL, ISSO, bba binnenmilieu, Franchimon ICM, GGD, Arbo-techniek, TNO, Universiteit Gent, TU Eindhoven en VCCN om installateurs aqntwoorden te geven op technische vragen rond corona.